Image
Τετάρτη 08 Ιουλίου 2026 10:17 Βλέπω/Ακούω

Μητσοτάκης από την Άγκυρα: Υπενθύμισε το τουρκικό casus belli και ζήτησε σχέσεις καλής γειτονίας

 Ευθεία αναφορά στο τουρκικό casus belli έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανοιχτή απειλή πολέμου εάν ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πώλησης των F-35 στην Τουρκία, απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις των Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «μια Συμμαχία πρέπει να βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας» και ότι οι ευαισθησίες όλων των συμμάχων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα εκκρεμή ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω συνεργασίας και διαλόγου.

Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για τη διοργάνωση της Συνόδου, περιορίστηκε να δηλώσει ότι είναι «πάντα ευχαρίστηση» να επισκέπτεται την Άγκυρα και επανέλαβε τη στήριξή του στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καλύπτει ήδη από φέτος τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ υλοποιεί εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 25 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε, η χώρα παραμένει μεταξύ των πέντε συμμάχων του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, παρά τις δυσκολίες της περιόδου της λιτότητας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών θα διατηρηθεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί χώρος στη διπλωματία και να αποφευχθεί νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου, που θα επιβάρυνε περαιτέρω το κόστος ζωής.


Post
Βλέπω/Ακούω Τετάρτη 08.07.2026

Μητσοτάκης από την Άγκυρα: Υπενθύμισε το τουρκικό casus belli και ζήτησε σχέσεις καλής γειτονίας

Ευθεία αναφορά στο τουρκικό casus belli έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανοιχτή απ

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 07.07.2026

Δωρεάν δημιουργική απασχόληση για παιδιά 5 έως 12 ετών στα ΚΔΑΠ του Δήμου Περιστερίου

Ο Δήμος Περιστερίου συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την οικογένεια και το παιδί, προσφέροντας δωρεάν δημιουργική απασχόληση μέσα από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Οι γονείς μπορούν

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 07.07.2026

Τέλος στις διεκδικήσεις αγροτικών εκτάσεων από το Δημόσιο – Τι αλλάζει με τον νόμο 5293/2026

Μια χρόνια εκκρεμότητα που ταλαιπωρούσε χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων επιχειρεί να επιλύσει ο νόμος 5293/2026. Με τη νέα ρύθμιση, το Ελληνικό Δημόσιο παύει να διεκδικεί αγροτικά ακίνητα που ε