Image
Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2025 11:55 Εκτός Ελλάδος

Διπλωματικό θρίλερ με τη Μονή Σινά – Στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός με ειδική πτήση

Έντονο παρασκήνιο διπλωματικών διαβουλεύσεων εξελίχθηκε το τελευταίο 24ωρο γύρω από το μέλλον της Ιεράς Μονής Σινά, με την Αθήνα να οργανώνει εσπευσμένα επιχείρηση επιστροφής του Αρχιεπισκόπου Σινά Δαμιανού.

Η ειδική αποστολή

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 7:15 π.μ. του Σαββάτου (6/9) προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ειδική πτήση της Aegean από το αεροδρόμιο Sharm El Sheikh.

Στην αποστολή συμμετείχαν η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιώργος Καλαντζής. Αποστολή τους ήταν η ασφαλής παραλαβή του Αρχιεπισκόπου Δαμιανού, αλλά και Ελλήνων πολιτών που βρίσκονταν στη Μονή, μεταξύ των οποίων και 9 μοναχοί που ζήτησαν την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Το παρασκήνιο και ο κίνδυνος σύλληψης

Η αποστολή οργανώθηκε μετά από πληροφορίες ότι οι αιγυπτιακές αρχές σκόπευαν να συλλάβουν τον Δαμιανό, κατηγορώντας τον για ρόλο στα επεισόδια που είχαν προηγηθεί στη Μονή. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις Αθήνας – Καΐρου και θα έφερνε την ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση απέναντι στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο είχε ήδη εγκαλέσει τον Αρχιεπίσκοπο και ζητούσε την αντικατάστασή του.

Χρονικό των επεισοδίων στη Μονή

Τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης, με καταγγελίες για «τραμπουκισμούς» μεταξύ δύο πλευρών:

  • Από τη μία, οι μοναχοί που παρέμεναν πιστοί στον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό.
  • Από την άλλη, η ομάδα των λεγόμενων «στασιαστών» που αμφισβητούσε την ηγεσία του και έχει πλέον αναλάβει ουσιαστικά τον έλεγχο της Μονής.

Η ένταση είχε λάβει τέτοια διάσταση που η παρουσία του Δαμιανού θεωρήθηκε ανεπιθύμητη από το Κάιρο, με αποτέλεσμα να επισπευσθεί η διαδικασία διαδοχής του.

Η επόμενη μέρα για τη Μονή Σινά

Η Μονή εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά υπό την ευθύνη της Ιεράς Σιναϊτικής Αδελφότητας και παραμένει επισκέψιμη. Ωστόσο, ο έλεγχος βρίσκεται πλέον ξεκάθαρα στα χέρια της αιγυπτιακής πλευράς.

Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Δαμιανού, σύμφωνα με τους Θεμελιώδεις Κανονισμούς της Μονής και την εκπεφρασμένη βούλησή του να αποχωρήσει.

Οι επιπτώσεις στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις

Η Αθήνα απέτρεψε ένα διπλωματικό «ατύχημα» που θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση με την Αίγυπτο. Ωστόσο, το νέο καθεστώς της Μονής Σινά φαίνεται πως δεν θα καθοριστεί από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά αποκλειστικά από τις επιλογές του Καΐρου.

madata.gr

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 06.09.2025

Διπλωματικό θρίλερ με τη Μονή Σινά – Στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός με ειδική πτήση

Έντονο παρασκήνιο διπλωματικών διαβουλεύσεων εξελίχθηκε το τελευταίο 24ωρο γύρω από το μέλλον της Ιεράς Μονής Σινά, με την Αθήνα να οργανώνει εσπευσμένα επιχείρηση επιστροφής του Αρχιεπισκόπου Σινά Δα

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 04.09.2025

Μεταμοσχεύσεις, μακροζωία και το όριο της ανθρώπινης ζωής: Τι συζητούσαν Πούτιν και Σι

Ένα απρόσμενο θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας χαλαρής συζήτησης ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο στρατιωτικής παρέλασης στο Πεκίνο: η προοπτική της αθανασίας μέσω μετα

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 03.09.2025

Τραγωδία στην Πορτογαλία: Εκτροχιασμός του τελεφερίκ Γκλόρια – 15 νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Το απόγευμα της Τετάρτης 3 Σεπτεμβρίου 2025, σημειώθηκε μια από τις σοβαρότερες τραγωδίες στη Λισαβόνα: το περίφημο Elevador da Glória, το τελεφερίκ που συνδέει την Πλατεία Restauradores με τη