Image
Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2025 10:59 Οικονομία

Κληρονομιές χωρίς ταλαιπωρία: Οι συμβολαιογράφοι θα συμπληρώνουν το Ε9 για λογαριασμό των κληρονόμων

Με τις νέες παρεμβάσεις που δρομολογούνται, οι συμβολαιογράφοι θα αναλαμβάνουν για λογαριασμό των κληρονόμων τη συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου Ε9, ενώ το Φορολογικό Μητρώο θα ενημερώνεται αυτόματα, χωρίς φυσική παρουσία στις εφορίες.

Τι αλλάζει
Μέχρι σήμερα, το Ε9 υποβαλλόταν χειροκίνητα από τους ίδιους τους κληρονόμους – είτε εξ αδιαθέτου είτε εκ διαθήκης – συχνά με διαφορετικές προθεσμίες και με σημαντικό κίνδυνο λαθών.
Πλέον, οι συμβολαιογράφοι θα καταθέτουν ηλεκτρονικά το Ε9 για τα ακίνητα των αποβιωσάντων, ενσωματώνοντας τα στοιχεία κατευθείαν στο περιουσιολόγιο. Έτσι, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις.
Με την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου, το σύστημα της ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται αυτόματα. Θα διακόπτονται οι σχέσεις του αποβιώσαντος (γάμος, σύμφωνο συμβίωσης, εκπροσώπηση) και θα απενεργοποιούνται οι κωδικοί του στο myAADE, χωρίς καμία επίσκεψη σε ΔΟΥ.
Το νέο σύστημα θα αντλεί αυτόματα πληροφορίες για ύπαρξη διαθήκης ή πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μην χρειάζεται να προσκομίζουν έγγραφα από διαφορετικές υπηρεσίες.
Έως το τέλος του έτους ενεργοποιείται και μια ηλεκτρονική υπηρεσία ειδοποιήσεων, που θα λειτουργεί ως «φορολογικό ξυπνητήρι». Οι κληρονόμοι θα ενημερώνονται αυτόματα για τις προθεσμίες και τις υποχρεώσεις τους — από τη δήλωση φόρου κληρονομιάς μέχρι την πληρωμή δόσεων και Ε9.

Σήμερα, όσοι κληρονομούν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν λαβύρινθο διαδικασιών: δηλώσεις μεταβολής στοιχείων, διακοπές εργασιών, υποβολή φόρων και ξεχωριστές επισκέψεις σε ΔΟΥ.

 


Post
Οικονομία Κυριακή 07.12.2025

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ 8–12 Δεκεμβρίου – Τι αλλάζει φέτος με το Δώρο Χριστουγέννων 2025

Την οικονομική δραστηριότητα των επόμενων ημερών διαμορφώνει ο νέος κύκλος καταβολών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ, καθώς το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι μεταξύ 8 και 12 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν συνολικά

Post
Οικονομία Πέμπτη 04.12.2025

Δράσεις εξωστρέφειας το νέο έτος από το Επιμελητήριο Ηρακλείου για τα μέλη του

Νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις – μέλη του που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα δημιουργεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση τους στον παγκόσμιο τουρ

Post
Οικονομία Πέμπτη 04.12.2025

Από αύριο οι αιτήσεις για το Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 150 πρώην εργαζομένων της «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.»

Αύριο, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, στις 11:00, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το νέο Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 150 ανέργων, πρώην εργαζομένων της εταιρείας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές