Image
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2025 11:38 Πολιτική

Β. Κικίλιας: «Πλαίσιο δράσης για ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ σε λιμάνια και πλοία»

Στη δημιουργία συγκεκριμένου πλαισίου δράσης, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ σε λιμάνια και πλοία, αποφάσισαν να προχωρήσουν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η ΕΣΑμεΑ, οι εκπρόσωποι των λιμένων και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια.

Κεντρικός άξονας του πλαισίου δράσης είναι η κατάρτιση ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος για όλους όσοι εργάζονται στην ακτοπλοΐα (ναυτικούς, προσωπικό λιμένων, στελέχη ναυτιλιακών πρακτορείων και γραφείων κλπ), με σκοπό τη συνεχή κατάρτισή τους, ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη μετακίνηση και η ουσιαστική εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στις θαλάσσιες μεταφορές.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε:

«Προχωρούμε σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, με βασικό άξονα την εκπαίδευση, ώστε οι άνθρωποι με αναπηρία να έχουν πραγματικά ισότιμη πρόσβαση στα λιμάνια και στα πλοία. Στόχος μας είναι να καταρτιστούν όλοι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με το επιβατικό κοινό, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται με επάρκεια και σεβασμό στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη στρατηγική του Υπουργείου για μια ακτοπλοΐα χωρίς αποκλεισμούς και στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: την εκπαίδευση, τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τον σεβασμό των δικαιωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, συνδιαμορφώνουμε ένα πλαίσιο δράσης που ενισχύει την κοινωνική διάσταση της ναυτιλίας και υπηρετεί ισότιμα όλους τους πολίτες».

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν, εκτός του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Τρύφωνας Κοντιζάς, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ, Βασίλειος Κουτσιάνος και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Εβελίνα Καλλιμάνη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Διονύσιος Θεοδωράτος και ο Γενικός Διευθυντής, Κωνσταντίνος Γκώνιας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφοπλιστών Ταχυπλόων και Κρουαζιέρας (ΣΕΤΑΚ), Αντώνης Αγαπητός και ο Γενικός Διευθυντής, Νικόλαος Καβαλλιέρος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πορθμείων Εσωτερικού, Παράσχος Τσάγκαρης και ο Γενικός Διευθυντής, Ευάγγελος Σόφρας, καθώς και τα μέλη, Γεώργιος Παπαιωαννίδης, Δημήτριος Δελημιχάλης και Ιωάννης Μητσόπουλος και τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας, Απόστολος Καμαρινάκης και ο Εκτελεστικός Διευθυντής, Βασίλειος Μάμαλης.

Post
Πολιτική Τρίτη 30.09.2025

Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας από το Ταμείο Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης ανέδειξε για μια ακόμη φορά ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμ

Post
Πολιτική Τρίτη 30.09.2025

Επιστολή της ΓΣΕΕ στην Υπουργό Εργασίας Ν.Κεραμέως για το Εργασιακό Νομοσχέδιο

H ΓΣΕΕ με δεδομένη τη θέση της για απόσυρση από το Eργασιακό Νομοσχέδιο όλων των άρθρων που περιέχουν διατάξεις που σχετίζονται με τη διάρκεια και την οργάνωση του χρόνου εργασίας καθώς και την ετήσια

Post
Πολιτική Τρίτη 30.09.2025

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μετάβαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Β’ φάσης προσλήψεων στην περιοχή τοποθέτησής τους

Με κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανακοινώνονται εκπτώσεις έως και 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευ