Image
Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2025 09:52 Πολιτική

Β. Κικίλιας στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΙΜΟ: «Στηρίζουμε το πλαίσιο του ΙΜΟ για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας, αλλά απαιτούνται βελτιώσεις για τη ρεαλιστική εφαρμογή του»

 Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Arsenio Dominguez, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γιάννη Τσαούση, πραγματοποίησε στο Λονδίνο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της "London International Shipping Week".

Ο Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα, η χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτική παράδοση, που αποτελεί ταυτόχρονα την πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, με 20% του παγκόσμιου στόλου και πρώτο σε ψήφους μέλος της Α' Κατηγορίας του Συμβουλίου του ΙΜΟ, υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχουν παγκόσμια μέτρα για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας, με στόχο τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στο εφαρμοστικό πλαίσιο του ΙΜΟ Net-Zero Framework, απαιτούνται βελτιωτικές προσαρμογές, καθώς η έλλειψη πράσινων καυσίμων απαιτεί πιο ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, δίκαιη μεταχείριση των μεταβατικών καυσίμων - όπως το LNG - αλλά και έξυπνη χρήση του μηχανισμού ανταμοιβής, ώστε να υποστηριχθεί η προσαρμογή και της bulk/tramp ναυτιλίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες του ναυτιλιακού κλάδου και υπογράμμισε ότι ο ΙΜΟ και τα κράτη μέλη του πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αποτελεσματική επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων τους επόμενους μήνες, ώστε τα μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2028, να είναι ρεαλιστικά και πρακτικά εφαρμόσιμα.

Post
Πολιτική Τρίτη 16.09.2025

Β. Κικίλιας στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΙΜΟ: «Στηρίζουμε το πλαίσιο του ΙΜΟ για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας, αλλά απαιτούνται βελτιώσεις για τη ρεαλιστική εφαρμογή του»

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Arsenio Dominguez, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γιάννη Τσαούση, πραγματοποίησε στο Λονδίνο ο Υπουργός Ν

Post
Πολιτική Δευτέρα 15.09.2025

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Πόπη Σεμερτζίδου μιλά για «σκευωρία» μετά τη δέσμευση περιουσίας

Η πρώην πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Πόπη (Καλλιόπη) Σεμερτζίδου, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας τουλάχισ

Post
Πολιτική Δευτέρα 15.09.2025

Κ. Πιερρακάκης: Tα χρήματα από τις φοροελαφρύνσεις θα φτάσουν κατευθείαν στους πολίτες

Συνέντευξη του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη στο ACTION24 ΝΙΚΟΣ ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ: Είναι χαρά και τιμή μας, να φιλοξενούμε στην πρωινή ζώνη τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και