Image
Τρίτη 08 Ιουλίου 2025 12:57 Είς Υγείαν

Μωβ μέδουσες: Οδηγίες του ΕΟΔΥ. Live χάρτης με την πορεία τους

Δείτε LIVE ΧΑΡΤΗ με την παρουσία των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες εδώ

Όπως μπορείτε να δείτε και στον παραπάνω χάρτη, η Βόρεια Εύβοια αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς λειτουργεί σαν έξοδος του Παγασητικού προς τα ανοικτά.

Η διαφορά μωβ και γαλάζιας μέδουσας:


 
Το τσίμπημα της γαλάζιας μέδουσας είναι πιο ήπιο, ενώ οι εξάρσεις της στην Ελλάδα είναι περιορισμένες σε σχέση με γειτονικές χώρες, και αποτελούν φυσικό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας τονίζει πως δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για “εισβολή” ούτε για “απειλή”. “Αν τη δείτε στη θάλασσα ή στην ακτή, παρατηρήστε την με ενδιαφέρον και σεβασμό”, αναφέρει. 

ΕΟΔΥ:

Η μωβ μέδουσα ή τσούχτρα (επιστημονική ονομασία: Pelagia noctiluca) είναι μέδουσα της οικογένειας Πελαγίδες και το μόνο αναγνωρισμένο επί του παρόντος είδος στο γένος της. Η επιστημονική ονομασία προέρχεται από τα ελληνικά, πελαγία σημαίνει “θαλασσινός”, από τη λέξη πέλαγο, και στα λατινικά noctiluca είναι η συνδυαστική μορφή του nox “νύχτα” και lux σημαίνει φως – επομένως, η Pelagia noctiluca μπορεί να περιγραφεί ως ένας θαλάσσιος οργανισμός με την ικανότητα να λάμπει στο σκοτάδι (βιοφωταύγεια).

Απαντάται παγκοσμίως σε τροπικές και θερμές εύκρατες θάλασσες, αν και υπάρχουν υποψίες ότι καταγραφές από την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, η οποία περιλαμβάνει τη Μεσόγειο και τον Κόλπο του Μεξικού, αντιπροσωπεύουν στενά συγγενικά αλλά προς το παρόν μη αναγνωρισμένα είδη.

Ένα αρκετά μικρό και ποικιλόχρωμο είδος, τόσο τα πλοκάμια του όσο και η (ασυνήθιστο στις μέδουσες) καμπάνα καλύπτονται από κεντριά. Τα περιστατικά τσιμπήματος είναι κοινά, επώδυνα και τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά γενικά δεν είναι επικίνδυνα.

Έχουν καταγραφεί σμήνη Pelagia noctiluca που εξαφανίζουν ολόκληρα ιχθυοτροφεία. Εξαιτίας αυτού, έχει γίνει ένα από τα πιο μελετημένα είδη μεδουσών.

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – τσίμπημα από την μέδουσα μπορεί να είναι πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

 


Post
Είς Υγείαν Τρίτη 08.07.2025

Μωβ μέδουσες: Οδηγίες του ΕΟΔΥ. Live χάρτης με την πορεία τους

Δείτε LIVE ΧΑΡΤΗ με την παρουσία των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες εδώ Όπως μπορείτε να δείτε και στον παραπάνω χάρτη, η Βόρεια Εύβοια αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς λει

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 07.07.2025

Τα 13 ασήμαντα συμπτώματα που μπορεί να είναι ενδείξεις σοβαρής νόσου

Πολλοί τείνουν να απορρίπτουν συμπτώματα επειδή πιστεύουν ότι είναι «ασήμαντα», αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι ενδείξεις σοβαρών παθήσεων. Ποια είναι τα 13 συμπτώματα που μπορεί να νομ

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 07.07.2025

5 συμπληρώματα που μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα και ηπατική ανεπάρκεια

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι αβλαβή επειδή μπορεί να είναι φυτικά. Κορυφαίος καρδιολόγος προειδοποιεί ότι πέντε κοινά συμπληρώματα μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά επεισόδια και ηπατική ανεπάρκε