Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 17:11 Βλέπω/Ακούω ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης: «Τυροκομία στον Ψηλορείτη: μια αναδρομή από το χθες στο σήμερα. Προοπτικές σε εστίαση και τουρισμό» Το ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ που συμμετέχει ως εταίρος στο Διακρατικό Σχέδιο Συνεργασίας με τίτλο “Local Tour” διοργανώνει διήμερο βιωματικό Θεματικό Εργαστήριο με τίτλο: «Τυροκομία στον Ψηλορείτη: μια αναδρομή από το χθες στο σήμερα. Προοπτικές σε εστίαση και τουρισμό» Το Διακρατικό Σχέδιο Συνεργασίας υλοποιείται στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Μέτρο 19 του ΠΑΑ 2014-2022. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Ιουνίου 2025 στα Ανώγεια στον χώρο «Μιτάτα, ο Τόπος του Βοσκού». Την πρώτη ημέρα, Τρίτη 24 Ιουνίου, θα υπάρχουν εισηγήσεις σχετικές με την ιστορία της τυροκόμησης στον Ψηλορείτη, τη διατροφική αξία των τυροκομικών προϊόντων και την προώθηση της κρητικής γαστρονομίας, την τυροκομία στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και τη σύνδεσή της με το αγροδιατροφικό σύστημα, αλλά και παράδειγμα καλής πρακτικής στον τομέα της γαστρονομίας και του βιώσιμου τουρισμού. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με ανοιχτές στο κοινό βιωματικές δραστηριότητες από τις 19:00 και μετά αρχικά, με εισήγηση από τον Οινοποιό και μέλος του ΔΣ του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης: “Wines of Crete”, κ. Ζαχαρία Διαμαντάκη, για τη σχέση του τυριού με το κρασί και γευσιγνωσία τοπικών τυριών με κρασιά των μελών του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, αλλά και υπαίθρια κουζίνα από τον καταξιωμένο σεφ της γαστρονομίας, Λευτέρη Σουλτάτο με Food Styling με βάση το τυρί και τοπικά προϊόντα παραγωγών της περιοχής. Η παρουσίαση των νέων γαστρονομικών προτάσεων θα γίνει από την ηθοποιό Βάσω Λασκαράκη. Η 1η ημέρα θα κλείσει με μουσική από το Βασίλη Δραμουντάνη και μέλη του συγκροτήματός του. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η δεύτερη ημέρα, Τετάρτη 25 Ιουνίου, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη βιωματική διαδικασία του παραδοσιακού τρόπου τυροκόμησης στον Τόπο του Βοσκού και να επισκεφτούν την επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων: “Ζώμινθος”. Η εκδήλωση θα κλείσει με επίσκεψη και συζήτηση των συμπερασμάτων του εργαστηρίου σε τοπικό καφενείο. Η δράση εντάσσεται στην πρωτοβουλία “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”.