Image
Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 08:28 Εκτός Ελλάδος

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων το 1951.

Η σύμβαση αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Στα 54 χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία είναι ένας από τους κυριότερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο. Τα περισσότερα από 5.000 στελέχη της, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρούς κινδύνους κατά της προσωπικής τους ασφάλειας, βοηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους που συγκεντρώνουν την ιδιότητα του πρόσφυγα.


Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 20.06.2025

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για το

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 19.06.2025

Ο Τραμπ θα αποφασίσει στις επόμενες 2 εβδομάδες για την εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράν – «Το Φορντό πρέπει να καταστραφεί»:

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ θα πάρει την απόφασή του για το αν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στο Ιράν, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Στην ενημέρωση των συντακτών η εκπρόσωπος Καρολάιν Λέβιτ είπ

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 19.06.2025

Μέση Ανατολή: Βροχή ιρανικών πυραύλων έπληξε το Ισραήλ. Χτυπήθηκε νοσοκομείο στην Μπερ Σεβά

Νέα κλιμάκωση στην κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν απάντησε στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με «βροχή» πυραύλων σε διάφορα σημεία του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, συναγερμός σήμανε σ