Image
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025 17:46 Γνώμες

Στην περίπτωση των δασμών Τραμπ, οι Ανεξάρτητοι οινοποιοί της Γαλλίας θέλουν προώθηση των εξαγωγών και όχι αποζημίωση

Τα κρασιά που βρίσκονται στo στόχαστρο των τελωνειακών δασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να επωφεληθούν από ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο προώθησης προκειμένου να εξερευνήσουν άλλες διεξόδους σύμφωνα με τους Ανεξάρτητους Οινοπαραγωγούς της Γαλλίας.

Όποιος θέλει ειρήνη, προετοιμάζεται για πόλεμο;

Μια προοπτική που περιμένει να υλοποιηθεί θα διαταράξει ολόκληρες βιομηχανίες. Η απειλή τιμωρίας με δασμούς από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά εγείρει ερωτήματα και ανησυχίες. Η καλύτερη άμυνα που έχει απομείνει, σύμφωνα με τον Jean-Marie Fabre, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Οινοπαραγωγών της Γαλλίας, είναι να μην παρασυρθούμε από τα γεγονότα και να προλάβουμε τα χειρότερα. «Οι διπλωματικοί δεσμοί πρέπει να διατηρηθούν, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι στον Donald Trump αρέσει η ισορροπία δυνάμεων, μέσω της επιβολής του στους εταίρους/ανταγωνιστές του. Πρέπει να βγούμε στο γήπεδο και να παλέψουμε: υπάρχει το Stade Toulousain μπροστά μας, αλλά αν δεν πάμε εκεί, δεν θα παίξουμε και είμαστε σίγουροι μόνο για ένα πράγμα, ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κερδίσουμε».

Ενώ η γαλλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την προθυμία της να υπερασπιστεί τους στρατηγικούς της τομείς σε περίπτωση αμερικανικών δασμών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι είναι έτοιμη να πολεμήσει για την οικονομία της, ο Jean-Marie Fabre θέλει τα όπλα αποτροπής να είναι έτοιμα: «όποιος θέλει ειρήνη, προετοιμάζεται για πόλεμο». Ο οινοποιός από το Fitou (Aude) ζητά ευρωπαϊκή πολιτική στήριξη για την προώθηση των κρασιών. Σε περίπτωση νέων φόρων Trump, ο Jean-Marie Fabre δεν ζητά αποζημιώσεις (όπως ζητήθηκε, μάταια, το 2020), αλλά θέλει «ένα συμπληρωματικό ταμείο προώθησης για τις εξαγωγές». Η κορυφαία αγορά κατανάλωσης κρασιού στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός όσον αφορά τον όγκο και την αξία των γαλλικών κρασιών το 2024: η αποδυνάμωση αυτής της διεξόδου σε περίπτωση τελωνειακών δασμών θα πρέπει να επιταχύνει τη διαφοροποίηση των προορισμών: «πρέπει να είμαστε σε θέση να προλάβουμε τις αναδυόμενες αγορές: Η Νοτιοανατολική Ασία, η Ινδία, η Νότια Αμερική, η Αφρική πρέπει να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ... »

Αυτό θα απαιτεί να δημιουργηθεί «ένα ταμείο προώθησης για όλους τους επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Είναι απαραίτητο να μειωθεί το κόστος της κατάκτησης μεριδίων αγοράς» συνεχίζει ο πρόεδρος των Vignerons Indépendants, ο οποίος σημειώνει ότι ένα επενδυτικό κεφάλαιο προώθησης θα ήταν διπλό κέρδος, καθιστώντας δυνατή την επένδυση σε νέα μερίδια αγοράς που θα προστεθούν στα υπάρχοντα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές συγκρούσεις. Αυτός παραμένει διπλωματικός στόχος και θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών. «Παρακαλώ, ας βγάλουμε τα κρασιά από τα γεωργικά πακέτα και τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Ας φύγουμε από αυτή τη στάση που θα μας κάνει να ακινητοποιηθούμε. Ας ενσωματώσουμε το κρασί στους τομείς της βιομηχανίας, της πολυτέλειας και της αεροναυπηγικής», υποστηρίζει για άλλη μια φορά ο Jean-Marie Fabre.

Εν ολίγοις, «χρειαζόμαστε διπλωματία και μάχη: το να τα παρατήσουμε σημαίνει ότι έχουμε ήδη χάσει», καταλήγει.

Post
Γνώμες Δευτέρα 28.04.2025

Tο αμπέλι δεν βρίσκεται σε παγκόσμια κρίση, αλλά σε αναζήτηση προσαρμογής

Καθώς οι δείκτες του κλάδου συνεχίζουν να γίνονται αρνητικοί, από τις εκριζώσεις έως την αποκατανάλωση, ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) επισημαίνει τις θετικές τάσεις στην διατήρηση της α

Post
Γνώμες Δευτέρα 14.04.2025

''Στην Πρέσα''. Δήλωση του Προέδρου της ΟΣΕΤΕΕ Ανδρέα Στοϊμενίδη, για τα δύο εργατικά δυστυχήματα σε ξενοδοχεία

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξωθεσμικές συνομιλίες Κυβέρνησης- εργοδοτών, εκτός Εθνικού Συμβουλίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) με αποκλεισμένη τη ΓΣΕΕ και την εργατική πλευρ

Post
Γνώμες Πέμπτη 03.04.2025

Κρίση στο κρασί; Όχι στη Χιλή! Μια σπάνια σοδειά το 2025 που ενισχύει τις τιμές και τις φιλοδοξίες, μετά τις εκριζώσεις

Εν μέσω της συγκομιδής, η βιομηχανία κρασιού της Χιλής είναι μαχητική και αισιόδοξη όσον αφορά τον τρύγο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατέχοντας περισσότερα από 1.000 εκτάρια αμπελώνων σε επτά αμπελουργι