Image
Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 16:17 Οικονομία

Χαράτσι 50% στον μισθό των γονέων που παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού γιατί νοσεί το παιδί τους

Μειωμένες κατά 50% θα είναι οι αποδοχές των εργαζόμενων γονιών που θα λάβουν άδεια ειδικού σκοπού λόγω νόσησης των παιδιών τους! 

Η τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και προβλέπει το «μαχαίρι» στους μισθούς των εργαζόμενων γονέων που θα λείψουν από τη δουλειά τους για να προσέχουν τα άρρωστα παιδιά τους, έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση και αντιδράσεις.

Ειδικότερα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, πως το 50% των αποδοχών τους θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι γονείς κατά την διάρκεια της άδειας ειδικού σκοπού λόγω νόσησης των παιδιών τους.

Συγκεκριμένα στην τροπολογία αναφέρεται:
«Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 1 λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις (3) πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη (4η) ημέρα από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Ακόμη όμως και αυτή η άδεια με την μισή αποζημίωση δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια…

Επιπλέον σύμφωνα με την τροπολογία η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο έτερος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός εάν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ, ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ ή σύνταξη αναπηρίας.

Εφόσον ένας εκ των δύο γονέων είναι εκπαιδευτικός, η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση την περίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

 

madata.gr
Post
Οικονομία Πέμπτη 19.03.2026

Πότε μπορεί να γίνει μεταβίβαση ακινήτου στο οποίο έχει επιβληθεί κατάσχεση

Σε ποια περίπτωση μπορεί να γίνει από την ΑΑΔΕ άρση κατάσχεσης για μεταβίβαση ακινήτου. Με διατάξεις στο σχέδιο νόμου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας με τίτλο: «Παρε

Post
Οικονομία Πέμπτη 19.03.2026

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Τι πρέπει να δηλώσουν οι ενοικιαστές για την επιστροφή ενοικίου

Για να γίνει η επιστροφή του ενοικίου το έτος 2026, θα πρέπει: – Να έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ η Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης («Μισθωτήριο») για το ακίνητο, έως τις 15 Ιο

Post
Οικονομία Τετάρτη 18.03.2026

«Κρητική Διατροφή 2.0 - Από την Παράδοση στη Στρατηγική Κερδοφορία» Συνέδριο στο ΔΕΚΚ

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνουν το Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) το συνέδριο «Κρητική Διατροφή 2.0: Από την Παρ