Image
Τρίτη 06 Οκτωβρίου 2026 14:36 Βλέπω/Ακούω

Περιφέρεια Κρήτης και INZEB ένωσαν μαθητές και παππούδες για το κλίμα στη Βαγιονιά

 Πρακτικές των παλιότερων γενεών, που σήμερα ονομάζουμε «κυκλική οικονομία» και σταδιακά εξαφανίζονται, συζητήθηκαν μεταξύ μαθητών, παππούδων και γιαγιάδων στη δράση «Όταν η βιωσιμότητα δεν λεγόταν βιωσιμότητα» που οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, το INZEB – Εθνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, η ΤΕΔΑ MAB UNESCO και η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, με την υποστήριξη του European Climate Pact, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στο Γυμνάσιο Βαγιονιάς, μέλος του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO.
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας και Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Γιάννης Αναστασάκης, αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται το περιβάλλον και την ανάγκη να θυμηθούμε έξυπνες πρακτικές που ακολουθούνταν παλιότερα.
Η Προϊσταμένη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Πρέσβειρα του Συμφώνου, Ευγενία Στυλιανού, υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της μνήμης των βιώσιμων συνηθειών που εφάρμοζαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
Από το INZEB συμμετείχαν η Αλίς Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Εθνική Συντονίστρια, η Ελένη Παπαδοπούλου, Πρέσβειρα και μέλος της Ομάδας Συντονισμού του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα στην Ελλάδα, και η Γεωργία Μουριάδου, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, μέλος της Ομάδας του Συμφώνου.
Παρευρέθηκαν επίσης η Ελένη Καργάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Προσαρμογής και Κλιματικής Ανθεκτικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, η Θεανώ Βρέντζου–Σκορδαλάκη, Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων της UNESCO, και η Αμαλία Ταβλαδωράκη, στέλεχος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ποιότητας.
Συμμετείχαν, τέλος, ο διευθυντής του σχολείου Προκόπης Αγγελέτος, η φιλόλογος Ζωή Πετρά και η καθηγήτρια Πληροφορικής Κυριακή Μυρωνάκη.

Αναδείχτηκαν πρακτικές του παρελθόντος σχετικά με την μείωση της σπατάλης των τροφίμων, της επαναχρησιμοποίησής τους, τη μείωση των αποβλήτων της κουζίνας, του περιορισμού της χρήσης πλαστικού, της αξίας της επαναξιοποίησης των ρούχων μέσα από άλλες χρήσεις για κάλυψη καθημερινών αναγκών. Επίσης, αναδείχθηκε η αξία της κατανάλωσης προϊόντων τοπικής παραγωγής σε σχέση με τα βιομηχανοποιημένα και αυτά που προέρχονται από μακρινούς προορισμούς. Συζητήθηκε, ακόμη, η αξιοποίηση του μαλλιού από τα ζώα των κτηνοτροφικών οικογενειών, το οποίο σήμερα συχνά πετιέται ή καίγεται.
Οι μαθητές δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιούν δοχεία πολλαπλής χρήσης για το νερό τους και να αναπτύξουν δίκτυο αλληλεγγύης για τους συμμαθητές τους  μέσα από κοινό σχολικό κουμπαρά που θα δημιουργήσουν.

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 06.10.2026

Περιφέρεια Κρήτης και INZEB ένωσαν μαθητές και παππούδες για το κλίμα στη Βαγιονιά

Πρακτικές των παλιότερων γενεών, που σήμερα ονομάζουμε «κυκλική οικονομία» και σταδιακά εξαφανίζονται, συζητήθηκαν μεταξύ μαθητών, παππούδων και γιαγιάδων στη δράση «Όταν η βιωσιμότη

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 06.10.2026

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Δράσεις ευαισθητοποίησης για μαθητές και μαθήτριες από τον Δήμο Ηρακλείου

Με κεντρικό μήνυμα «Κάθε φτερούγισμα μετράει! Κάθε πέταγμα δίνει ζωή!» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων στις 4 Οκτωβρίου, ο Δήμος Ηρακλείου - Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, διοργάνωσε εν

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 06.10.2026

Ανοικτή πρόσκληση του Δήμου Ηρακλείου προς τα σχολεία για τον Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση»

Ο Δήμος Ηρακλείου και η Αντιδημαρχία Καθαριότητας με σταθερή προτεραιότητα την ενίσχυση της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στις νεότερες γενιές, δι