Image
Τρίτη 15 Ιουλίου 2025 19:00 Βλέπω/Ακούω

MyCoast: Πάνω από 4.200 καταγγελίες – Έλεγχοι σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Περισσότερες από 4.200 είναι πλέον οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί από τις αρχές του περασμένου Μαΐου στην εφαρμογή MyCoast. Βάσει όσων ανέφεραν στο iEidiseis.gr, πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, περισσότερες από τις μισές καταγγελίες έχουν ελεγχθεί, ενώ οι Κτηματικές Υπηρεσίες βρίσκονται στη διαδικασία έκδοσης προστίμων. Πλέον, οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως συγκριτικά με πέρυσι, οι καταγγελίες είναι περίπου οι μισές.

«Έχουν ελεγχθεί περισσότερες από τις μισές καταγγελίες»
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο iEidiseis πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «μέχρι στιγμής φέτος, οι καταγγελίες στην εφαρμογή MyCoast, έχουν ξεπεράσει τις 4.200. Έως τώρα, έχει ελεγχθεί -και ελέγχεται καθημερινά-, άνω του 50% των καταγγελιών». Όπως σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι, «περίπου το 90% αυτών των καταγγελιών ήταν ανώνυμες».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταγγελίες που είχαν υποβληθεί στην εφαρμογή, για παρανομίες και αυθαιρεσίες στις παραλίες κατά το περασμένο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, ήταν λίγο περισσότερες από 3.000. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των καταγγελιών (2.667), υποβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός που αναδεικνύει ότι ο αριθμός των καταγγελιών αυξάνεται σημαντικά κατά τους θερινούς μήνες.

Οι περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες
Αναφορικά με τις περιοχές που κατέχουν τα πρωτεία σε ότι αφορά τον αριθμό των καταγγελιών, έως τα τέλη του περασμένου Ιουνίου ξεχώριζε η Ανατολική Αττική (396 καταγγελίες), ενώ ακολουθούσαν Χαλκιδική (351 καταγγελίες), Μαγνησία (189 καταγγελίες), Ρόδος (164 καταγγελίες), Πρέβεζα (133 καταγγελίες), Κορινθία (101 καταγγελίες), Θάσος (84 καταγγελίες), Κέρκυρα (79 καταγγελίες), Θεσσαλονίκη (65 καταγγελίες), Καβάλα (64 καταγγελίες), Μεσσηνία (62 καταγγελίες), Νησιά Αργοσαρωνικού (59 καταγγελίες) και Ζάκυνθος (50 καταγγελίες).

Σημειώνεται πως από τις συνολικά 2.667 καταγγελίες που υποβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, οι 1.568 αφορούσαν αυθαίρετη κατάληψη παραλίας και επιπλέον 441 καταγγελίες, σχετίζονταν με παρεμπόδιση ελεύθερης πρόσβασης.

«Έχουμε τις μισές καταγγελίες από πέρυσι»
Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επεσήμαναν ότι «έχουμε σχεδόν τις μισές καταγγελίες σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Το γεγονός ότι έχουμε 50% μείωση των καταγγελιών, είναι κρίσιμο στοιχείο, που δείχνει ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και ότι υπάρχει ανάγκη για εκτεταμένους ελέγχους».

Παράλληλα, όπως σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι, «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα και με χρήση drones κι άλλων μεθόδων σε όλη την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν ακόμη κάποιοι επιχειρηματίες που φαίνεται ότι παρανομούν».

Οι πηγές του υπουργείου στάθηκαν επίσης σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Χαλκιδική, όπου είχε παραχωρηθεί σε επιχειρηματία έκταση 500 τ.μ. Όπως σημείωσαν, «ξηλώθηκαν 2.5 στρέμματα παράνομης κατάληψης τα οποία είχαν καταληφθεί από τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Αντίστοιχα, έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήσαμε το περασμένο Σάββατο στον Μαραθώνα, διαπιστώσαμε παραβάσεις».

Πάντως, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «δεν έχουμε διαπιστώσει φέτος κάποια ανάλογη περίπτωση, όπως αυτή στη Χαλκιδική. Κυρίως εντοπίζονται μικροπαραβάσεις».

«Παράβαση στο 10%-15% των καταγγελιών»
Αναφορικά με το ύψος των προστίμων που έχουν έως τώρα επιβληθεί, οι ίδιες πηγές του υπουργείου, σχολίασαν ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να έχουμε εικόνα του συνολικού ποσού των προστίμων. Αυτή τη στιγμή, είμαστε στη φάση που οι Κτηματικές Υπηρεσίες βγάζουν τα πρόστιμα και τις παραβάσεις. Μια πρώτη αίσθηση που υπάρχει, είναι ότι από όσες καταγγελίες έχουν ελεγχθεί, υπάρχει παράβαση σε περίπου 10-15% των περιπτώσεων. Είναι χαμηλό ποσοστό, όμως όπως και να έχει, αυτές οι υποθέσεις πρέπει να πάρουν τον δρόμο των ποινών και των προστίμων».

Ποινές
Σημειώνεται πως βάσει του νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, που ψηφίστηκε το 2024, προβλέπονται πρόστιμα έως 60.000 ευρώ για τους παραβάτες, διακοπή λειτουργίας της επιχείρισης, πράξεις άμεσης παομάκρυνσης, ακόμη και αποκλεισμός από μελλοντικές δημοπρασίες παραχώρησης παραλιών για έως και 10 έτη. Εφόσον υπάρξουν παραβάσεις καθ’ υπέρβαση της σύμβασης ή αυθαίρετη κατάληψη παραλίας χωρίς σύμβαση, το πρόστιμο ορίζεται στο τετραπλάσιο ποσό του νόμιμου ανταλλάγματος παραχώρησης.

Πρόστιμα άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ
Άξιο αναφοράς είναι ότι έπειτα από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, διαπιστώθηκαν περισσότερες από 600 παραβάσεις, που οδήγησαν σε πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ και στην έκδοση 55 διαταγών σφράγισης. Οι περιοχές όπου επιβλήθηκαν το 2024 τα υψηλότερα πρόστιμα, ήταν η Κεφαλονιά, τα Δωδεκάνησα και το Ηράκλειο, ενώ πραγματοποιήθηκαν 20.500 αυτοψίες σε 630 παραλίες.

«Θα ενταθούν οι έλεγχοι σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα»
Το προσεχές χρονικό διάστημα, όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, «οι έλεγχοι θα ενταθούν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει έλεγχοι σε ορισμένα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα νησιά όσο περνάνε οι ημέρες».

Επίσης, «μέσω της χρήσης drones, θα ελεγχθούν απομακρυσμένα νησιά και παραλίες. Παράλληλα, οι κτηματικές υπηρεσίες θα επανέλθουν και σε περιοχές που έχουν ήδη εξεταστεί. Το γεγονός ότι τώρα εξετάζουν τη Χαλκιδική και την Ανατολική Αττική, δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναπάνε σε αυτές τις περιοχές τον Αύγουστο».

Καταγγελίες άνευ αντικειμένου
Όπως σχολίασαν οι κύκλοι του υπουργείου, «όπως πάντοτε, έτσι και φέτος, περίπου το 30% των καταγγελιών είναι άνευ αντικειμένου».

Είναι ενδεικτικό, ότι το 2024, περίπου 7.500 καταγγελίες κρίθηκαν απορριπτέες, καθώς δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση. Για παράδειγμα, υπήρξαν καταγγελίες για μη παραθαλάσσιες περιοχές, βουνά, χωριά ή και πόλεις. Επίσης, υπήρξαν καταγγελίες για παραλίες όπου δεν υπήρχε ενεργή παραχώρηση, ή για επιχειρήσεις όπου μολονότι υπήρχε ενεργή παραχώρηση, εντούτοις δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.

Περισσότερες από 10.000 ενεργές παραχωρήσεις
Αναφορικά με το ποσοστό που επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μια επιχείρηση σε παραλία, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «τουλάχιστον το 50% πρέπει να είναι ελεύθερο για χρήση. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60% αν πρόκειται για περιοχή Natura».

Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί πως βάσει στοιχείων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, υπάρχουν περισσότερες από 10.000 ενεργές παραχωρήσεις, εκ των οποίων οι 982 δημοπρατήθηκαν τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στελέχη του υπουργείου, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες είναι από τους κύριους παράγοντες που έχουν οδηγήσει φέτος στη μείωση των καταγγελιών, καθώς «πλέον προσελκύονται σοβαροί επιχειρηματίες. Επίσης, έχει συμβάλλει το “κίνημα της πετσέτας” από όπου ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια και φυσικά η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και η εφαρμογή MyCoast».

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 15.07.2025

Έγκριση χρηματοδότησης για 71 Κοινωνικές Επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Κρήτης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την έγκριση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης για τη Δράση 4.1.2 «Ενίσχυση Κοινωνικών Επιχειρήσεων», στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΚΡ

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 15.07.2025

Η ΓΣΕΒΕΕ στο Υπουργείο Παιδείας

Μετά από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κου Κωνσταντίνου Βλάση πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμ

Post
Βλέπω/Ακούω Τρίτη 15.07.2025

MyCoast: Πάνω από 4.200 καταγγελίες – Έλεγχοι σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Περισσότερες από 4.200 είναι πλέον οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί από τις αρχές του περασμένου Μαΐου στην εφαρμογή MyCoast. Βάσει όσων ανέφεραν στο iEidiseis.gr, πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικον