Image
Σάββατο 03 Αυγούστου 2024 12:10 Βλέπω/Ακούω

Συγκρατημένες οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο – Τα οικιακά τιμολόγια μετά την επιδότηση

Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο εμφανίστηκαν συγκρατημένες, κάτι που αποτυπώθηκε και στα οικιακά τιμολόγια μετά την αφαίρεση της επιδότησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή ανέφερε ότι 7 από τα 16 τιμολόγια που ισχύουν αυτόν το μήνα είναι μειωμένα έως και 14 % σε σχέση με τον Ιούλιο, ένα παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο ενώ τα υπόλοιπα 8 είναι αυξημένα έως 28 %.

Οι κύριες αιτίες για τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος για τον Αύγουστο, παρά την άνοδο της τιμής χονδρικής, είναι ο ανταγωνισμός και οι εκπτώσεις των προμηθευτών, η κρατική επιδότηση και η σχετική ομαλοποίηση των τιμών χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Πιο αναλυτικά:

-Η μέση τιμή χονδρικής τον Ιούλιο ήταν 135,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 98,89 ευρώ τον Ιούνιο. Όμως την τελευταία εβδομάδα του μήνα κυμάνθηκε μεταξύ 80 και 147 ευρώ ενώ το προηγούμενο διάστημα πλησίασε και τα 220 ευρώ και ενδοσυνεδριακά έκανε νέο ρεκόρ στα 850 ευρώ. Ωστόσο, παράγοντας αβεβαιότητας για την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, που επηρεάζει άμεσα την ηλεκτροπαραγωγή είναι οι εξελίξεις στη Μ.Ανατολή.

-Πολλοί πάροχοι, όπως η ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εφαρμόζουν μεγάλες εκπτώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια απορροφώντας σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις. Οι εκπτώσεις της ΔΕΗ επί της βασικής τιμής προμήθειας τον Αύγουστο είναι 53 %, τον Ιούλιο ήταν 31 % και τον Ιούνιο 38 %. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης από την αρχή του έτους, η αξία των εκπτώσεων υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση, προμηθευτές όπως η Protergia και η Ήρων κράτησαν “παγωμένα” τα τιμολόγια του Αυγούστου στο επίπεδο του Ιουλίου (έτσι με την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης προκύπτουν μειώσεις) ενώ η Ελίν ανακοίνωσε μείωση της τιμής.

-Η κρατική επιδότηση που χρηματοδοτείται από την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου προσδιορίστηκε σε 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα με σκοπό όπως ανακοινώθηκε να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, εξαιτίας της πρόσφατης δυσλειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που παρατηρήθηκε εντός του Ιουλίου.

newsbeast.gr
Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 14.06.2025

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια - Ποιές οι προϋποθέσεις ένταξης

Οι προτάσεις που κατέθεσαν- τα 12 Μη Κρατικά Πανεπιστήμια-για επενδύσεις σε κτίρια και ανθρώπινο δυναμικό αγγίζουν αθροιστικά τα 584 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη πενταετία. Τα 243 εκατ. ευρώ θα κ

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 14.06.2025

Χαμόγελα & θετική αύρα σκόρπισε στους εργαζόμενους του Δήμου το Σεμινάριο ψυχικής υγείας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιουνίου στο Δημαρχείο Κηφισιάς το σεμινάριο με τίτλο: «Πώς θα είμαι χαρούμενος κάθε μέρα», μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας τω

Post
Βλέπω/Ακούω Σάββατο 14.06.2025

Συνάντηση Εργασίας για τα Έργα Υποδομών στον Δήμο Αγίων Αναργύρων- Καματερού με επίκεντρο την Ανάπλαση του Ρέματος της Εσχατιάς

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρίστο Δήμα, τον Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, κ. Σταύρο Τσίρμπα, τη Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, κα Μαρία