Image
Τρίτη 09 Ιουλίου 2024 10:10 Είς Υγείαν

ΠΑΓΝΗ: Στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στη νοσηλευτική υπηρεσία

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΠΑΓΝΗ προκαλεί η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στη νοσηλευτική υπηρεσία. Σύμφωνα με τον (ανεπαρκή) οργανισμό του νοσοκομείου, παραμένουν κενές το 55% των μόνιμων θέσεων όλων των ειδικοτήτων. Έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 115 εργαζόμενοι, ενώ έχουν προκηρυχθεί 106 μόνιμες θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι η πλειοψηφία, καλύπτοντας κρίσιμες ανάγκες σε όλες τις υπηρεσίες και τμήματα του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, παραμένουν κενές το 85% των οργανικών θέσεων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου (85 κενές οργανικές θέσεις) και καλυμμένες είναι μόνο 51 οργανικές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. Περισσότεροι από 50 συμβασιούχοι τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες, χωρίς να έχει προκηρυχθεί ούτε μία μόνιμη θέση τραυματιοφορέα ή βοηθού θαλάμου. Τα αιτήματα του νοσοκομείου για πρόσληψη επικουρικών τραυματιοφορέων, βοηθών θαλάμου και μαιών δεν έχουν εγκριθεί.
Αποτέλεσμα των ελλείψεων τραυματιοφορέων είναι η μεγάλη καθυστέρηση στις εισαγωγές ασθενών από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καθώς και στη μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις και εξετάσεις. Η χρόνια καταπόνηση λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, επιβαρύνει την υγεία των συναδέλφων. Πρόσθετα προβλήματα προκαλούν οι ελλείψεις και η παλαιότητα του εξοπλισμού (καροτσάκια και φορεία) και η ανεπαρκής στελέχωση των βαρδιών (πρωινή, απογευματινή, νυχτερινή).
Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό, με 412 κενές θέσεις νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και μαιών. Στα νοσηλευτικά τμήματα, δύο νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 30 ή περισσότερους ασθενείς (στην καρδιολογική για 51 ασθενείς). Αυτό παραβιάζει το πρόγραμμα εργασίας, με δυσμενείς συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας και στην υγεία των εργαζομένων. Στη γυναικολογική κλινική και το μαιευτήριο, οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή στελέχωση.
Παρόμοια είναι τα προβλήματα στα χειρουργεία και το αναισθησιολογικό, όπου σε πολλούς εργαζόμενους οφείλονται περισσότερες από 100 ημέρες ανάπαυσης. Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν στην αιμοδοσία, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, το τμήμα επειγόντων περιστατικών και τη μονάδα τεχνητού νεφρού. Στις ΜΕΘ και τη ΜΕΠΚ παραβιάζεται συστηματικά η υπουργική απόφαση για τη στελέχωση με νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
Δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται η υποστελέχωση και υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, που επιδεινώθηκε επί κυβερνήσεων της ΝΔ. Η μείωση του αριθμού των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία από 93.580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.275 το Φεβρουάριο 2024 είναι απόδειξη αυτής της πολιτικής.
Συνεχίζουμε τον αγώνα. Προκηρύσσουμε 3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την Πέμπτη 11 Ιουλίου 7πμ έως 10πμ και συγκέντρωση στο σαλόνι του ΠΑΓΝΗ στις 8πμ, για να διεκδικήσουμε:
► Να ενισχυθεί το ΠΑΓΝΗ με επείγουσες προσλήψεις τραυματιοφορέων, βοηθών θαλάμου, μαιών και νοσηλευτών με επείγουσες διαδικασίες. Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη των επιτυχόντων της προκήρυξης 7Κ/2022.
► Να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού, μαιευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού.

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 23.07.2024

Διευρύνεται ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων – Τέλος στην επαναλαμβανόμενη πιστοποίηση

Διευρύνεται ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων, ενώ μπαίνει τέλος στην επαναλαμβανόμενη πιστοποίηση για ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις χειρουργικές, των ενδοκρινών αδένων, του αναπνευ

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 22.07.2024

Ιδιώτες γιατροί: Χωρίς ΕΟΠΥΥ και ηλεκτρονική συνταγογράφηση εάν αρνηθούν να εργαστούν στο ΕΣΥ

Αρχίζουν οι ποινές για τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι αρνούνται να εργαστούν στο ΕΣΥ και να καλύψουν τις εφημερίες, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εδώ και μέρες. Με δι

Post
Είς Υγείαν Δευτέρα 22.07.2024

Διαβήτης : Οι Ειδικές οδηγίες προστασίας για τη ζέστη από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία

Καύσωνας: Τι να προσέξουν τα άτομα με διαβήτη. Οι Ειδικές οδηγίες προστασίας για τη ζέστη από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία. Συνεχείς είναι οι ημέρες την τελευταία εβδομάδα αυξημένης ζέστης τ