Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 16:52 Κρήτη Νομός: Χανίων Ενημερωτική εσπερίδα στα Χανιά από την Περιφέρεια Κρήτης για το παρθένο ελαιόλαδο Η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς ενημερωτική εσπερίδα αφιερωμένη στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» με θέμα «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti», ο πράσινος χρυσός του νησιού μας», την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 74, Χανιά). Στόχος της εκδήλωσης αποτελεί η ανάδειξη και η προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη/Kriti» και των ιδιαίτερων ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του αλλά και η βελτίωση της τεχνογνωσίας σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησής του. Πρόγραμμα εκδήλωσης 5:30 - 5:40μ.μ. Προσέλευση-Εγγραφές 5:40 - 6:00μ.μ. Έναρξη-Χαιρετισμοί 6:00 - 6:15μ.μ. Στρατηγικός Σχεδιασμός για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Κρήτη/Kriti” της Περιφέρειας Κρήτης και Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σε ελαιουργεία της Κρήτης και η βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου. Ομιλήτρια: Ειρήνη Χουδετσανάκη - Γιακουμάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης, MSc Γεωπόνος Τ.Ε., πρώην πρόεδρος AREPO. 6:15 - 6:30μ.μ. Η σημασία του βέλτιστου χρόνου συγκομιδής στην ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου. Ομιλητής: Δρ Εμμανουήλ Καμπουράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ελαιοκομίας, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, Αμπελουργίας και Συστημά-των Αγροοικολογικής Παραγωγής, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπο-νικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ). 6:30 - 6:45μ.μ. Μπορεί η παράδοση να συμπορευτεί με την ποιότητα του ελαιολάδου; Ομιλητής: Μανώλης Καρπαδάκης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγω-γέων Κρήτης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και ελαιοποίηση ποιοτικού ελαιολάδου, Δοκιμαστής ελαιολάδου. 6:45 - 7:00μ.μ. Πιστοποιημένα φιλοπεριβαλλοντικά συστήματα διαχείρισης: το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας. Ομιλητής: Δρ Γεώργιος Κουμπούρης, Ερευνητής ΕΛΓΟ - Δήμητρα, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου. 7:00 - 7:15μ.μ. Επιμολύνσεις ελαιολάδου. Ομιλήτρια: Γαλλιάκη Άννα, Χημικός, MBA, Μέλος της ΕΕΧ Κρήτης, 9ετης εμπειρία στις αναλύσεις τροφίμων και ελαιολάδου. 7:15 - 7:30μ.μ. Μαγειρεύουν στις επαγγελματικές κουζίνες με εξαιρετικό παρθένο ε-λαιόλαδο; Ομιλητής: Μανώλης Παπουτσάκης, Σεφ-Πατρόν στα εστιατόρια Χα-ρούπι, Δέκα Τραπέζια και Pharaoh. 7:30 - 8:00μ.μ. Η οργανοληπτική Αξιολόγηση ως πυλώνας της ποιότητας του Εξαιρε-τικού Παρθένου ελαιολάδου “Κρήτη/Kriti”, Δοκιμές Κρητικών ποικι-λιών ελαιολάδων. Ομιλήτρια: Ελευθερία Γερμανάκη, Γευσιγνώστρια ελαιολάδου, Κριτής σε Διεθνείς Διαγωνισμούς, Συντονίστρια του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου, μέλος Δ.Σ. ΣΥ.Τ.Ε.Κ. 8:00 - 8:30μ.μ. Συζήτηση - Κλείσιμο εσπερίδας.