Δευτέρα 03 Αυγούστου 2020 15:37 Είς Υγείαν

Καμπανάκι από επιστήμονες: Ασυμπτωματικοί μπορεί να μεταδίδουν τον ιό ακόμα και χωρίς φυσική επαφή


Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό ένας ασυμπτωματικός φορέας -ή ένας φορέας με ήπια συμπτώματα- βήχοντας ή απλά μέσω της αναπνοής;

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open, οι ερευνητές επιχειρούν να υπολογίσουν το συνολικό ιικό φορτίο που μεταφέρουν οι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 με μικροσταγονίδια μέσω της αναπνοής και του βήχα. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα.

Εκτός από το ιικό φορτίο, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να υπολογίσει με μαθηματικά μοντέλα την πιθανότητα μετάδοσης από έναν ασθενή που αναπνέει κανονικά ή βήχει σε ένα γραφείο 2-3 ατόμων υπό διαφορετικές συνθήκες αερισμού.

Ασθενείς με COVID-19 διαχωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το ιικό φορτίο που μετέφεραν (χαμηλό, μέσο και υψηλό). Αρχικά υπολογίστηκε το ιικό φορτίο ανά εκπνεόμενα μικροσταγονίδια σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής αναπνοής και του βήχα. Παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο ιικό φορτίο ανιχνευόταν στα μεγαλύτερου μεγέθους μικροσταγονίδια. Στη συνέχεια, για να εκτιμηθεί η έκθεση των επίνοσων υγιών ατόμων που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον, υπολογίστηκε η διακύμανση της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα σταγονίδια του αέρα με την πάροδο του χρόνου. Στον τυπικό αερισμό ενός νοσοκομείου όπου πραγματοποιούνται 10 κύκλοι ανακύκλωσης αέρα ανά ώρα, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου σταματάει να αυξάνεται μετά από 30 λεπτά, ενώ σε ένα γραφείο όπου γίνονται περίπου 3 κύκλοι ανακύκλωσης αέρα ανά ώρα, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου συνεχίζει να αυξάνεται και πλέον της μίας ώρας.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, μόνο τα λίγα άτομα με πολύ μεγάλο ιικό φορτίο σε ένα φτωχά αεριζόμενο κλειστό περιβάλλον αποτελούσαν κίνδυνο μόλυνσης για τα επίνοσα άτομα, και αυτό κυρίως όταν βήχουν.

Συχνά στους αναπνευστικούς ιούς έχει παρατηρηθεί ότι μικρός αριθμός αντιγράφων του ιού είναι επαρκής για να προκαλέσει λοίμωξη. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του ιικού φορτίου βρίσκεται σε μεγάλα σταγονίδια τα οποία καταστρέφονται γρήγορα, σημαντικό ποσοστό του υπάρχει και στα μικρότερα σταγονίδια, τα οποία παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορούν εύκολα να φτάσουν τους πνεύμονες και να προκαλέσουν νόσο.

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 06.02.2026

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος της Nestle

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος της Nestle, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα Περιγραφή προϊόντος Αριθμός Παρτίδας Ημ.λήξης NAN SENSITIVE PLUS DENWHSPB290 12x400gGR 51250742C1 30/11/2026

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 05.02.2026

Ημερίδα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα: Το 80% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα δεν διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο

Ο ρόλος του Πνευμονολόγου στη διαχείριση του καρκίνου του πνεύμονα, η σημασία της έγκυρης διάγνωσης και της διακοπής του καπνίσματος ήταν τα βασικά θέματα που ανέδειξε η ημερίδα για την Πρόληψη του Κα

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 05.02.2026

Λευτέρης Αυγενάκης - Όταν η πρόληψη γίνεται υπόθεση όλων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο η Ημερίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αντικείμενο την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Η εκδήλωση