Δευτέρα 03 Αυγούστου 2020 15:37 Είς Υγείαν

Καμπανάκι από επιστήμονες: Ασυμπτωματικοί μπορεί να μεταδίδουν τον ιό ακόμα και χωρίς φυσική επαφή


Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό ένας ασυμπτωματικός φορέας -ή ένας φορέας με ήπια συμπτώματα- βήχοντας ή απλά μέσω της αναπνοής;

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open, οι ερευνητές επιχειρούν να υπολογίσουν το συνολικό ιικό φορτίο που μεταφέρουν οι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 με μικροσταγονίδια μέσω της αναπνοής και του βήχα. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα.

Εκτός από το ιικό φορτίο, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να υπολογίσει με μαθηματικά μοντέλα την πιθανότητα μετάδοσης από έναν ασθενή που αναπνέει κανονικά ή βήχει σε ένα γραφείο 2-3 ατόμων υπό διαφορετικές συνθήκες αερισμού.

Ασθενείς με COVID-19 διαχωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το ιικό φορτίο που μετέφεραν (χαμηλό, μέσο και υψηλό). Αρχικά υπολογίστηκε το ιικό φορτίο ανά εκπνεόμενα μικροσταγονίδια σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής αναπνοής και του βήχα. Παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο ιικό φορτίο ανιχνευόταν στα μεγαλύτερου μεγέθους μικροσταγονίδια. Στη συνέχεια, για να εκτιμηθεί η έκθεση των επίνοσων υγιών ατόμων που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον, υπολογίστηκε η διακύμανση της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα σταγονίδια του αέρα με την πάροδο του χρόνου. Στον τυπικό αερισμό ενός νοσοκομείου όπου πραγματοποιούνται 10 κύκλοι ανακύκλωσης αέρα ανά ώρα, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου σταματάει να αυξάνεται μετά από 30 λεπτά, ενώ σε ένα γραφείο όπου γίνονται περίπου 3 κύκλοι ανακύκλωσης αέρα ανά ώρα, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου συνεχίζει να αυξάνεται και πλέον της μίας ώρας.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, μόνο τα λίγα άτομα με πολύ μεγάλο ιικό φορτίο σε ένα φτωχά αεριζόμενο κλειστό περιβάλλον αποτελούσαν κίνδυνο μόλυνσης για τα επίνοσα άτομα, και αυτό κυρίως όταν βήχουν.

Συχνά στους αναπνευστικούς ιούς έχει παρατηρηθεί ότι μικρός αριθμός αντιγράφων του ιού είναι επαρκής για να προκαλέσει λοίμωξη. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του ιικού φορτίου βρίσκεται σε μεγάλα σταγονίδια τα οποία καταστρέφονται γρήγορα, σημαντικό ποσοστό του υπάρχει και στα μικρότερα σταγονίδια, τα οποία παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορούν εύκολα να φτάσουν τους πνεύμονες και να προκαλέσουν νόσο.

 

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Σάββατο 08.08.2026

Φάρμακα αξίας £480 εκατ. λιρών πετιούνται κάθε χρόνο στην Αγγλία

Περίπου 3.400 τόνοι μερικώς χρησιμοποιημένων ή αχρησιμοποίητων φαρμάκων καταλήγουν στα απορρίμματα στην Αγγλία κάθε χρόνο, ποσότητα που θα μπορούσε να γεμίσει 75 πισίνες κολύμβησης, σύμφωνα με την Εθν

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 06.08.2026

Υψηλές θερμοκρασίες: Οδηγίες από τον ΕΔΟΕΑΠ

Με αφορμή τις προγνώσεις για υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες, σε συνδυασμό και με πιθανή αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, ο ΕΔΟΕΑΠ συστήνει στους ασφαλισμένους του την παραμονή σε κλιματιζόμενο

Post
Είς Υγείαν Σάββατο 01.08.2026

«Το είπαμε, το κάναμε»: Μόνιμη εθνική πολιτική το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» έως το 2030 με κάλυψη από τον Τακτικό Προϋπολογισμό

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θεσμοθετεί τη συνέχιση του μεγαλύτερου προγράμματος προληπτικής ιατρικής στη χώρα, του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», διασφαλίζοντας τ