Image
Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 02:02 Παράδοση

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 13/1/26

Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ερμύλλος, Ερμίλλος, Ερμύλλη, Ερμίλλη, Ερμύλα.

Άγιοι Ερμύλος και Στρατόνικος
Σύμφωνα με το SanSimera, είναι μάρτυρες της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 13 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ερμύλος και Στρατόνικος.

Ο Ερμύλος και ο Στρατόνικος έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Λικινίου (307-324) στην πόλη Σιγγιδόνα της Άνω Μοισίας (σημερινό Βελιγράδι Σερβίας). Όταν ο αυτοκράτορας για να ευχαριστήσει τους ειδωλολάτρες αντιπάλους του Μεγάλου Κωνσταντίνου διέταξε διωγμούς κατά των χριστιανών κι έλαβε σκληρά μέτρα εναντίον τους, ο διάκονος Ερμύλος τόλμησε να διαμαρτυρηθεί φανερά και να ομολογήσει την πίστη του.

Ο αυτοκράτορας οργίσθηκε και διέταξε το βασανισμό του. Ωστόσο, ο Ερμύλος δεν αρνήθηκε την πίστη του και βασανίστηκε με τον φρικτότερο τρόπο μπροστά στον επιστήθιο φίλο του Στρατόνικο, ο οποίος δεν κρατήθηκε και αναλύθηκε σε δάκρυα, τα οποία για τους διώκτες του ήταν δηλωτικά της πίστης του.

Ο Στρατόνικος συνελήφθη κι έτσι και οι δύο φίλοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Στο τέλος τους έρριψαν στα νερά του ποταμού Δούναβη, όπου πνίγηκαν.

Post
Παράδοση Δευτέρα 12.10.2026

Ιστορικός περίπατος για «Τα Παλιά Κτίρια» που μας αφηγούνται Ιστορίες…» από το Δήμο Ηρακλείου

Ένα ξεχωριστό ιστορικό περίπατο στην καρδιά του Ηρακλείου, με τίτλο «Τα Παλιά Κτίρια μας αφηγούνται Ιστορίες…» διοργανώνει η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου μαζί με τη

Post
Παράδοση Δευτέρα 12.10.2026

Κατάμεστη η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου στα εγκαίνια της έκθεσης «Ρητό – Υπόρρητο» με τη συμμετοχή 28 καλλιτεχνών

Κατάμεστη από κόσμο ήταν η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου στα εγκαίνια της έκθεσης «Ρητό – Υπόρρητο», στην οποία συμμετέχουν 28 καλλιτέχνες με 37 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφ

Post
Παράδοση Σάββατο 10.10.2026

Εντυπωσιακή εμφάνιση της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου στο 1ο Φεστιβάλ Χορωδιών και Φιλαρμονικών στη Σαντορίνη

Με τις καλύτερες εντυπώσεις, απόλυτη καλλιτεχνική επιτυχία και θερμή υποδοχή από το κοινό επέστρεψε η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου από τη Σαντορίνη, όπου συμμετείχε στο «1ο Φεστιβάλ Χορωδιώ