Image
Πέμπτη 01 Μαΐου 2025 10:48 Είς Υγείαν

Τα χάπια που παίρνεις κάθε μέρα μπορεί να σε βλάπτουν και δεν το λέει κανείς

Χιλιάδες άνθρωποι καταπίνουν καθημερινά χάπια και φάρμακα χωρίς να γνωρίζουν ότι κάποια από αυτά μπορεί να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Μπορεί να εμπιστευόμαστε τη γνώμη του γιατρού ή του φαρμακοποιού, όμως τι γίνεται όταν η επιστήμη αποκαλύπτει κάτι διαφορετικό — κάτι που δεν θέλουν να ξέρεις;

 Αντιφλεγμονώδη: Η «ήσυχη» απειλή για την καρδιά σου
Χρησιμοποιούνται παντού: για πονοκέφαλο, πονόδοντο, μυοσκελετικούς πόνους. Όμως φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη ή η δικλοφενάκη έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, ειδικά σε άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Το σοκαριστικό; Αυτά τα φάρμακα διατίθενται ελεύθερα, χωρίς ιατρική συνταγή.

Αντικαταθλιπτικά και εθισμός: Είναι η “λύση” ή παγίδα;
Πολλοί τα βλέπουν ως σωσίβιο για την ψυχική υγεία. Αλλά η μακροχρόνια χρήση αντικαταθλιπτικών, ειδικά SSRI, έχει οδηγήσει σε ψυχολογική εξάρτηση και δύσκολες παρενέργειες κατά τη διακοπή τους, όπως έντονο άγχος, σωματικά συμπτώματα και “brain zaps”.

Και όμως: αρκετοί ασθενείς δεν έχουν πλήρη ενημέρωση όταν ξεκινούν τη θεραπεία.

Τα ηρεμιστικά που σκοτώνουν αργά
Βενζοδιαζεπίνες, όπως το Xanax ή το Lexotanil, χορηγούνται για άγχος ή αϋπνία — αλλά η κατάχρηση τους αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, πτώσεων, ακόμα και θανάτου από καταστολή του αναπνευστικού.

 Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχουν χαρακτηριστεί ως “κρυφή επιδημία εξάρτησης”. Πολλοί τα λαμβάνουν χρόνια χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Φάρμακα σε συνδυασμό: Το επικίνδυνο “κοκτέιλ”
Πολλοί ασθενείς, ειδικά ηλικιωμένοι, λαμβάνουν 3, 5 ή και 10 διαφορετικά φάρμακα καθημερινά. Η πολυφαρμακία αυξάνει τον κίνδυνο αλληλεπιδράσεων που μπορεί να οδηγήσουν από έντονη υπνηλία μέχρι νεφρική ανεπάρκεια.

Και το χειρότερο; Συχνά κανένας γιατρός δεν έχει πλήρη εικόνα για όλα τα σκευάσματα που παίρνεις.

Και όμως, η λύση υπάρχει – αλλά δεν την ακούς ποτέ στην τηλεόραση

Πριν καταπιείς το επόμενο χάπι, ρώτα περισσότερα. Ζήτα εναλλακτικές. Ζήτησε διευκρινίσεις. Η ενημέρωση σώζει ζωές. Μην θεωρείς κανένα φάρμακο «αθώο» μόνο και μόνο επειδή είναι κοινό.

Μιλήστε με το γιατρό σας. Κάντε τις σωστές ερωτήσεις. Και θυμηθείτε: κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός — αυτό που βοηθά τον ένα, μπορεί να βλάψει τον άλλο.

Το συμπέρασμα; Μην παίρνεις φάρμακα “στον αυτόματο”

Η επιστήμη προχωρά, αλλά και οι κίνδυνοι αυξάνονται. Η καλή πρόθεση του γιατρού δεν αναιρεί την ανάγκη για ενημερωμένο, συνειδητοποιημένο ασθενή.

Το φάρμακο θεραπεύει μόνο όταν χρησιμοποιείται σωστά. Αλλιώς, γίνεται παγίδα

e-howto

 

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 02.05.2025

Ρεκόρ συμμετοχής στην 53η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Περιστερίου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 53η Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου Περιστερίου, σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοληψίας του Νοσοκομείου «Θριάσιο», στις 30 Απριλίου 2025 στο

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 02.05.2025

Ο Δήμος Ηλιούπολης συμμετέχει στις Ημέρες Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία

Ο Δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία για πρώτη φορά με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία (Ε.Κ.Ε.) συμμετέχει με μία σειρά από δράσεις στις ημέρες Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια που θα λάβουν

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 01.05.2025

Οι 3 «υγιεινές» τροφές με τις πιο ύπουλες θερμίδες

Σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη πάνω στην υγεία των γυναικών, όσοι καταναλώνουν ένα μικρό ποτήρι συσκευασμένου χυμού καθημερινά, παίρνουν σταθερά το ίδιο βάρος με αυτό που θα λάμβαναν αν έπιναν την αντί