Image
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025 16:56 Είς Υγείαν

Άνοια: Η υπνηλία στις μεγαλύτερες γυναίκες σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology», η αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 80χρονες γυναίκες συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν για πέντε χρόνια 733 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 83 έτη που δεν είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση ή άνοια στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 164 συμμετέχουσες (το 22%) ανέπτυξαν ήπια γνωστική εξασθένηση και 93 συμμετέχουσες (13%) εμφάνισαν άνοια. Οι συμμετέχουσες φορούσαν συσκευές καρπού για την παρακολούθηση των μοτίβων ύπνου και κιρκάδιου ρυθμού για τρεις ημέρες στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Έπειτα από πέντε χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγάλες αλλαγές στα πρότυπα ύπνου σε περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες. Συγκεκριμένα, το 44% είχε σταθερό ύπνο ή μικρές βελτιώσεις στον ύπνο, το 35% είχε μειούμενο νυχτερινό ύπνο και το 21% εμφάνιζε αυξανόμενη υπνηλία. Στη συνέχεια, εξέτασαν πώς αυτές οι αλλαγές συνδέονταν με τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες στην ομάδα της αυξανόμενης υπνηλίας είχαν διπλάσιο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνες στην ομάδα σταθερού ύπνου. Αντίθετα, δεν βρέθηκε συσχέτιση στην ομάδα του μειούμενου νυχτερινού ύπνου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ημερήσια υπνηλία προκαλεί άνοια, δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Επιπλέον σημειώνεται ότι είναι άγνωστο αν η επιδείνωση του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας ή αν η άνοια οδηγεί σε επιδείνωση ύπνου.

Πηγή: zougla.gr


Post
Είς Υγείαν Κυριακή 01.11.2026

Ωτίτιδα στα παιδιά: Οδηγός για γονείς – Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

Η ωτίτιδα αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις της παιδικής ηλικίας, καθώς υπολογίζεται ότι 7 στα 10 παιδιά θα εμφανίσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο μέχρι τα τρίτα τους γενέθλια. Η συχνότητα αυξάνε

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 30.10.2026

Η υγεία της καρδιάς και η διαχείριση της ανησυχίας στο επίκεντρο ενημερωτικής ομιλίας στο ΚΑΠΗ

Με επίκεντρο την πρόληψη, την προαγωγή της υγείας και την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ομιλία στο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) του Δήμου Βριλησσίων, με τ

Post
Είς Υγείαν Παρασκευή 30.10.2026

Σε χαμηλά επίπεδα ο αντιγριπικός εμβολιασμός (vid)

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Κρήτη, πιθανότατα λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν κι αυτό προβληματίζει τους υγειονομικούς. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Σ