Image
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025 11:09 Οικονομία

Πώς αμείβεται η 25η Μαρτίου

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της αργίας της 25ης Μαρτίου.

Η 25η Μαρτίου, η οποία φέτος (2025) συμπίπτει με ημέρα Τρίτη, έχει καθοριστεί από το νόμο ως υποχρεωτική αργία. Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Ως προς την αμοιβή της 25ης Μαρτίου 2025 ισχύουν τα εξής:

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν:

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ όσοι αμείβονται με μισθό θα λάβουν κανονικά τον καταβαλλόμενο μηνιαίο μισθό τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν:

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 25η Μαρτίου ισχύουν τα εξής:
1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.
2) αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
• Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
• Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά την 25η Μαρτίου είναι πέραν των 40 ωρών, οφείλεται επιπλέον της προσαύξησης λόγω αργίας και η προσαύξηση λόγω πρόσθετης εργασίας (υπερεργασία, υπερωρία).
• Το ημερομίσθιο της 25ης Μαρτίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί όμως η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.
• Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν

Post
Οικονομία Παρασκευή 20.02.2026

Προτάσεις του ΕΒΕΘ για τη φορολογική ελάφρυνση και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής των επιχειρήσεων

Η φορολογική ελάφρυνση και η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής των επιχειρήσεων είναι το αντικείμενο επιστολής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης προς τον Υπουργό Εθνικής Οικ

Post
Οικονομία Πέμπτη 19.02.2026

Η διασύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την επιχειρηματικότητα και οι επιδόσεις της Κεντρικής Μακεδονίας στην καινοτομία, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΒΕΘ

Σημαντικά στοιχεία για το ερευνητικό έργο που παράγεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τη δυναμική του οικοσυστήματος καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκαν κατά τη

Post
Οικονομία Τετάρτη 18.02.2026

Στ. Καφούνης: Ισονομία και υγιής ανταγωνισμός αποτελούν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας και της αγοράς

Το πλέγμα των ρυθμίσεων που απαιτούνται στην κατεύθυνση της δικαιότερης αντιμετώπισης του εμπορίου και με στόχο τη διόρθωση των στρεβλώσεων που πλήττουν την αναπτυξιακή προοπτική του ισχυρότερου κλάδο