Image
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 11:39 Βλέπω/Ακούω

Στάση εργασίας σήμερα στην Αττική οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία – 24ωρη απεργία στην περιφέρεια

Στάση εργασίας από τις 8 το πρωί πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ στην υπόλοιπη χώρα έχουν 24ωρη απεργία, με απόφαση της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι κινητοποιήσεις γίνονται για την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής θα διαρκέσει έως τις 15.00 το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται στην πλατεία Μαβίλη και ακολούθως θα κάνουν πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια των αντοχών του εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ. Και προσθέτει ότι στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των εφημερευόντων νοσοκομείων «επικρατεί το αδιαχώρητο».

Όπως εξηγεί, το ΤΕΠ ενός μεγάλου νοσοκομείου δέχεται τις ημέρες εφημερίας σχεδόν 1.000 ασθενείς. «Η αναμονή ξεπερνάει τις 8 ώρες. Το αδιαχώρητο επικρατεί στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των επειγόντων. Οι εισαγωγές ασθενών είναι λιγότερες του 20% των προσερχομένων στα επείγοντα. Αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ελλείψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη», τονίζει.

Επιπλέον, περισσότερο από το 50% των προσερχόμενων ασθενών και των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης είναι ασθενείς από την περιφέρεια. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις των περιφερειακών νοσοκομείων, προσθέτει.

Κύμα αποχωρήσεων
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «από το τέλος της πανδημίας έως σήμερα έχουμε 4.000 λιγότερο προσωπικό στο ΕΣΥ». Κάνει λόγο για ένα «κύμα μαζικών αποχωρήσεων», που σχετίζεται:

Με τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας
Την εργασιακή εξάντληση
Τις συνεχείς μετακινήσεις
Τις χαμηλές αμοιβές
Προσθέτει ακόμα ότι οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ – δύο μονάδες κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, «τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,36 δισ. ευρώ», υπογραμμίζει. Έτσι, «αδυνατούν να συντηρήσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές πέραν των έργων κτιριακής αναβάθμισης που είναι σε εξέλιξη από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων επικουρικών. Διεκδικεί επίσης:

Αναθεώρηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
Αύξηση στη δημόσια δαπάνη υγείας
Τέλος ζητά να μην γίνουν οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 κλίνες στα νοσοκομεία ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.

Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 29.03.2026

ΟΛΜΕ: Πανελλαδική ημέρα δράσης την 1η Απριλίου ενάντια στα «Ωνάσεια Σχολεία»

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ίδρυμα Ωνάση – Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν υποβάθμιση των σχολείων της γειτονιάς και επιδείνωση των μορφωτικών όρων. Σε μετωπική σύγκρου

Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 29.03.2026

Σύλληψη αλλοδαπού για ναρκωτικά στην Κέρκυρα

Τις απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, με τη συνδρομή Ομάδας Κ9, προέβησαν στη σύλλ

Post
Βλέπω/Ακούω Κυριακή 29.03.2026

Θρίλερ στα Κουφάλια: Συνελήφθη η 77χρονη σύζυγος του ηλικιωμένου που βρέθηκε νεκρός

Θεσσαλονίκη: Μυστήριο γύρω από τον θάνατο του 82χρονου με κινητικά προβλήματα. Η σύζυγός του είχε αθωωθεί μόλις την προηγούμενη ημέρα για ενδοοικογενειακή βία. Σοκ επικρατεί στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης