Image
Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 10:24 Πολιτική Νομός: Ηρακλείου

Ηράκλειο Κρήτης: Επίσκεψη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην 11 ΜΚΒ (vid)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025, την 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (11 ΜΚΒ) στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, περιηγήθηκε στον χώρο της Μοίρας.

Παρόντες ήταν επίσης οι Βουλευτές Ηρακλείου Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και Μάξιμος Σενετάκης.

Κατά την επίσκεψή του, ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον Διοικητή της, Σμήναρχο (ΕΑ) Γεώργιο Τζωρμπατζάκη και από τον Διοικητή της 133 Σμηναρχίας Μάχης Σμήναρχο (Ι) Βασίλειο Κρουστάλη, για την οργάνωση, την αποστολή, το έργο και τις τρέχουσες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ο κ. Δένδιας σε χαιρετισμό του προς το προσωπικό της Μοίρας, επισήμανε:

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σε έναν τόπο (που το ξέρουμε όλοι, σας λέω το αυτονόητο) μεγάλης αξίας, μεγάλης στρατηγικής σημασίας, για τη χώρα, για την Πατρίδα μας.  Η Κρήτη αποκτά ιδίως λόγω του γεωπολιτικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, μία ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Αν αυτό βέβαια ποτέ είναι δυνατόν, διότι διαχρονικά μέσα στους αιώνες, η θέση της Κρήτης είναι μοναδική.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και γενική κατάσταση απαιτεί να μπορεί η χώρα, να αναπτύξει δυνατότητες, τις οποίες δεν είχε μέχρι τώρα.

Σε λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή των Ελλήνων για το νέο Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών της Πατρίδας μας.

Ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει και εξελιγμένη προστασία από τον αέρα, η «Ασπίδα του Αχιλλέα» -το έχετε ακούσει- έχει πέντε βήματα. Τα τρία αφορούν σε: Αντιπυραυλική, αντιαεροπορική και αντί-drone προστασία. Έχει άλλα δυο: Την αντιπλοιϊκή και την ανθυποβρυχιακή. Αποτελεί όμως μια μοναδική νέα προσέγγιση στους Εξοπλισμούς της Πατρίδας μας.

Θα πρέπει να έχουμε συστήματα σύγχρονα, ευέλικτα, δυνάμενα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, γιατί ακριβώς η ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση, θα την αποτρέψει.

Η προετοιμασία και τα κατάλληλα συστήματα είναι που οδηγούν στην ειρήνη. Αυτό επιδιώκει η «Ατζέντα 2030».

Λίγο πριν, σε μία απόρρητη ενημέρωση είχα την δυνατότητα να δω τις υπηρεσίες που σήμερα παρέχετε στην Πατρίδα, έργο εξαιρετικά σημαντικό. Όπως επίσης και το πώς καταφέρνετε να αντιμετωπίσετε τις πάρα πολλές δυσχέρειες στη συντήρηση των συστημάτων που προέρχονται από χώρες οι οποίες πλέον δεν μας παρέχουν ανταλλακτικά και Follow on Support (FOS).
 

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τις υπηρεσίες σας και για το έργο το οποίο επιτελείτε. Να σας συγχαρώ για το αποτέλεσμα, το οποίο έχετε πετύχει μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και να σας ζητήσω, να συνεχίσετε να υπηρετείτε την Πατρίδα με ζήλο και αφοσίωση.

Δείτε το βίντεο:
 

Post
Πολιτική Σάββατο 07.03.2026

Συγχαρητήρια του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στον Λευτέρη Πετρούνια για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου

Τα θερμά του συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ε

Post
Πολιτική Σάββατο 07.03.2026

Β. Κικίλιας: «Αισθανόμαστε υπερήφανοι βλέποντας ελληνικές δυνάμεις να προασπίζουν την ασφάλεια της Κύπρου»

Για την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη στάση της Ελλάδας και τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στη ναυτιλία και στις οικονομίες των κρατών, μίλησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική

Post
Πολιτική Παρασκευή 06.03.2026

Στέφανος Γκίκας για την κύρωση από την Βουλή της Σύμβασης ReCAAP

Κυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, η σημαντική για την ελληνική ναυτιλία, “Συμφωνία Περιφερειακής Συνεργασίας για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας κατά πλοίων στην Ασία&