Image
Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2025 15:12 Πολιτική

Επίσκεψη στην Ελλάδα του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης

 Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κ.Σ ΣτΕ, κ. Ντόρα Μπακογιάννη και οι βουλευτές κ.κ. Στυλιανίδης, Συρεγγέλα, Μαρκόπουλος και Μάντζος συναντήθηκαν με τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ, κ. Michael O'Flaherty, σήμερα, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Η κ. Μπακογιάννη στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο του Επιτρόπου για την προώθηση της ευαισθητοποίησης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 46 κ-μ του Συμβουλίου της Ευρώπης και τόνισε ότι η δέσμευση της Ελλάδας στις αρχές του ΣτΕ παραμένει ισχυρή και αδιασάλευτη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολιτικές της χώρας μας για τους Ρομά και το μεταναστευτικό, θέματα ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της επίσκεψης.

Οι βουλευτές κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν ότι η χώρα μας σέβεται και υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία εντάσσονται στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Σημείωσαν ότι διανύουμε δύσκολη περίοδο για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς και τόνισαν ότι είναι απαραίτητη η υπεράσπισή τους και η θέσπιση διαδικασιών προστασίας από παραβιάσεις. Στο μεταναστευτικό ζήτησαν πραγματική αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα καθώς δεν πρόκειται για διμερές θέμα γειτονικών κρατών αλλά για διεθνές ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. O’ Flaherty επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη για στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπροστά σε κρίσεις όπως οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η ανισότητα. Ιδιαίτερα σε ταραγμένες περιόδους όπου παρατηρείται άνοδος δεσποτικών απόψεων και λαϊκισμού πρέπει εντείνεται η συνεργασία μεταξύ των διεθνών οργανισμών και η δέσμευση των κρατών να ενσωματώσουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διακυβέρνηση.

Αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική της Ελλάδας για τους Ρομά και σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας. Στο μεταναστευτικό αναγνώρισε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα και τις δυσκολίες που ενέχει η αντιμετώπιση μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης κατάστασης, καθώς και την ανάγκη μεγαλύτερης υποστήριξης από τα κράτη της Ε.Ε.


Post
Πολιτική Σάββατο 11.07.2026

Β. Κικίλιας από Κάλυμνο: «Το νησί πρέπει να έχει σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο τον χρόνο- Τετραετής ορίζοντας για τις άγονες γραμμές»

Στην ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καλύμνου, τις παρεμβάσεις που έγιναν για τη στήριξη της ΑΝΕ, αλλά και στην καθιέρωση τετραετών διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτι

Post
Πολιτική Σάββατο 11.07.2026

Απάντηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το κόστος ζωής, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού (vid)

Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου χαιρετίζοντας μία σοβαρή εξέλιξη των τελευταίων ωρών. Και αναφέρομαι στις πρώτες συλλήψεις για τους δολοφονικούς εμπρησμούς της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο

Post
Πολιτική Παρασκευή 10.07.2026

Συνάντηση ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026, με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, με επικε