Image
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 12:25 Οικονομία

Economist: Νέα διάκριση για την Ελλάδα – Βρίσκεται μέσα στις πέντε κορυφαίες οικονομίες παγκοσμίως

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία, καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως μαζί με τη Δανία, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Economist. Στην κορυφή της λίστας εφέτος βρίσκεται η Ισπανία, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει η Ιρλανδία. Η άνοδος των οικονομιών της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι άλλοτε πρωταγωνίστριες χώρες των δεινών της Ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή τους ανάκαμψη, όπως τονίζεται.
 
Μάλιστα, παρά τα σοβαρά προβλήματα με τους συνεχιζόμενους πολέμους αλλά και τις εκλογές σε πολλά κράτη, η παγκόσμια οικονομία σημείωσε ακόμη μία ισχυρή επίδοση, το 2024. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2%. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει σταθερή. Τα χρηματιστήρια αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% για δεύτερο συνεχές έτος, προστίθεται στην έκθεση.
Στην Ισπανία, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Α.Ε.Π. βρίσκεται σε δρόμο να ξεπεράσει το 3%, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και των υψηλών επιπέδων μετανάστευσης, που αυξάνει την παραγωγή.
 
Εντωμεταξύ, οι βόρειοι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να απογοητεύουν, με υποτονικές επιδόσεις από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Το δίδυμο της Βαλτικής, Λετονία και Εσθονία, είναι ουραγοί, θέση που κατέλαβαν και το 2022. Το Ισραήλ αναδείχθηκε ως ξεχωριστή περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α., καθώς η ισχυρή του ανάπτυξη αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη από την απότομη «συρρίκνωση» το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όταν άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς.
 
Ωστόσο, παρ’ ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά, οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν υψηλές σε πολλές χώρες, όπως υπογραμμίζεται στα στοιχεία του Economist. Στη Μεγάλη Βρετανία, η αύξηση των μισθών συνεχίζει να πιέζει υψηλότερα το κόστος των υπηρεσιών, όπως και τη Γερμανία.

Post
Οικονομία Παρασκευή 24.04.2026

Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρακτική γνώση για την επιχειρηματικότητα σε ημερίδα στο ΕΒΕΘ στις 27 Απριλίου

ΤοΕμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνδιοργάνωση με τηνGreek Business Masterclass, σας προσκαλεί σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί τηΔευτέρα 27 Απριλίου 2026, από 16:00 έως

Post
Οικονομία Πέμπτη 23.04.2026

Εργατική Πρωτομαγιά 2026: Από τη μνήμη στον αγώνα, με τον αγώνα για το αύριο

Η ΓΣΕΕ, υλοποιώντας την απόφαση του Συνεδρίου της, προκήρυξε 24ωρη Γενική Απεργία την Παρασκευή 1η Μαΐου και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη

Post
Οικονομία Πέμπτη 23.04.2026

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ Μαρτίου 2026 για εκτύπωση και πληρωμή εισφορών Μη Μισθωτών ασφαλισμένων

Ανάρτηση ειδοποιητηρίων πληρωμής εισφορών για τον μήνα Μάρτιο 2026 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων Τα ειδοποιητήρια πλέον είναι ενιαία για τις εισφορές κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για τους μη