Image
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 12:25 Οικονομία

Economist: Νέα διάκριση για την Ελλάδα – Βρίσκεται μέσα στις πέντε κορυφαίες οικονομίες παγκοσμίως

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία, καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως μαζί με τη Δανία, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Economist. Στην κορυφή της λίστας εφέτος βρίσκεται η Ισπανία, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει η Ιρλανδία. Η άνοδος των οικονομιών της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι άλλοτε πρωταγωνίστριες χώρες των δεινών της Ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή τους ανάκαμψη, όπως τονίζεται.
 
Μάλιστα, παρά τα σοβαρά προβλήματα με τους συνεχιζόμενους πολέμους αλλά και τις εκλογές σε πολλά κράτη, η παγκόσμια οικονομία σημείωσε ακόμη μία ισχυρή επίδοση, το 2024. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2%. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει σταθερή. Τα χρηματιστήρια αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% για δεύτερο συνεχές έτος, προστίθεται στην έκθεση.
Στην Ισπανία, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Α.Ε.Π. βρίσκεται σε δρόμο να ξεπεράσει το 3%, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και των υψηλών επιπέδων μετανάστευσης, που αυξάνει την παραγωγή.
 
Εντωμεταξύ, οι βόρειοι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να απογοητεύουν, με υποτονικές επιδόσεις από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Το δίδυμο της Βαλτικής, Λετονία και Εσθονία, είναι ουραγοί, θέση που κατέλαβαν και το 2022. Το Ισραήλ αναδείχθηκε ως ξεχωριστή περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α., καθώς η ισχυρή του ανάπτυξη αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη από την απότομη «συρρίκνωση» το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όταν άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς.
 
Ωστόσο, παρ’ ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά, οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν υψηλές σε πολλές χώρες, όπως υπογραμμίζεται στα στοιχεία του Economist. Στη Μεγάλη Βρετανία, η αύξηση των μισθών συνεχίζει να πιέζει υψηλότερα το κόστος των υπηρεσιών, όπως και τη Γερμανία.

Post
Οικονομία Πέμπτη 10.09.2026

ΟΕΒΕΝΗ: Τρία δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης για τις ΜΜΕ του Ηρακλείου

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ συνδιοργανώνουν και προσκαλούν επαγγελματίες, ιδιοκτήτες και στελέχη μικρών και μεσ

Post
Οικονομία Τετάρτη 09.09.2026

Ανοίγουν οι αιτήσεις για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα έτους 2026 της ΔΥΠΑ

Αύριο, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα της ΔΥΠΑ για το 2026. Η υποβολή αιτήσεων μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) θα ξε

Post
Οικονομία Πέμπτη 03.09.2026

«Σπίτι μου ΙΙ»: Πάνω από 14.000 νέοι ιδιοκτήτες – Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα

Ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου η φάση συμβασιοποίησης του «Σπίτι μου ΙΙ», του μεγαλύτερου προγράμματος στεγαστικής πίστης για την απόκτηση προσιτής πρώτης κατοικίας στη χώρα. Συνολικά εγκ