Image
Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024 20:56 Ειδήσεις

Η Κομισιόν σε Γιώργο Αυτιά «Ξεκινάει έρευνα για τις διαφορετικές τιμές πολυεθνικών από χώρα σε χώρα»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στον Έλληνα Ευρωβουλευτή Γιώργο Αυτιά, ο οποίος σε ερώτησή του έθετε το θέμα της αισχροκέρδειας των πολυεθνικών από χώρα σε χώρα. Ο Γιώργος Αυτιάς ζητούσε να ενημερωθεί για το πώς προτίθεται η Κομισιόν να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Η ερώτηση του Ευρωβουλευτή κατατέθηκε μετά και την επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η απάντηση αυτή της Επιτροπής δρομολογεί:

1. Ουσιαστική έρευνα στο θέμα της αισχροκέρδειας

2. Ζητάει αποδεικτικά στοιχεία από τα κράτη μέλη

3. Τονίζει τη συμμετοχή όλων των φορέων αλλά και των εκπροσώπων των καταναλωτών

4. Δεσμεύεται για την επιβολή προστίμων, όπως ήδη έχει πράξει το 2024 σε δύο μεγάλες πολυεθνικές.

Η πλήρης απάντηση έχει ως εξής:

Ο αξιότιμος κύριος βουλευτής αναφέρεται σε εδαφικούς περιορισμούς εφοδιασμού, οι οποίοι είναι περιορισμοί που έχουν θεσπιστεί από ιδιωτικούς φορείς για να καταστήσουν σκόπιμα δύσκολο ή αδύνατο στους εμπόρους χονδρικής ή λιανικής πώλησης να αγοράζουν προϊόντα σε ορισμένα κράτη μέλη και να μεταπωλούν σε άλλα. Οι εν λόγω περιορισμοί κατακερματίζουν την ενιαία αγορά και οδηγούν σε αδικαιολόγητες διαφορές τιμών καταναλωτή σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Επιτροπή επιβάλλει το δίκαιο του ανταγωνισμού για την καταπολέμηση των εν λόγω περιορισμών όταν οι εταιρείες κατέχουν δεσπόζουσα θέση ή έχουν συνάψει ανταγωνιστικές συμφωνίες. Τον Μάιο του 2024 η Επιτροπή επέβαλε στη Mondelēz πρόστιμο ύψους 337,5 εκατ. EUR για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου προϊόντων σοκολάτας, μπισκότων και καφέ μεταξύ διαφόρων κρατών μελών, καθώς διατηρούσε υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα της εις βάρος των καταναλωτών. Το 2019 η Επιτροπή επέβαλε στην AB InBev πρόστιμο ύψους 200 εκατ. EUR για τον περιορισμό των πωλήσεων μπύρας, καθώς διατηρούσε τεχνητά υψηλότερες τιμές στο Βέλγιο.

Η Επιτροπή δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τους εν λόγω περιορισμούς ακόμα και όταν προκύπτουν εκτός των καταστάσεων που καλύπτονται από το δίκαιο του ανταγωνισμού. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή δρομολόγησε διερευνητική διαδικασία με τα κράτη μέλη για τη συλλογή αποδείξεων σχετικά με την εμφάνιση εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα ακολουθήσει διάλογος με όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων καταναλωτών.

Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας για την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος, ώστε να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ δεν κατακερματίζουν τεχνητά την ενιαία αγορά και δεν διατηρούν υψηλές τιμές σε ορισμένα κράτη μέλη. Οι καταναλωτές θα πρέπει να επωφελούνται από την ενιαία αγορά όσον αφορά τις επιλογές και τις τιμές των προϊόντων που αγοράζουν καθημερινά.


Post
Ειδήσεις Σάββατο 02.05.2026

Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης για φθηνό ρεύμα ζήτησε από την Κομισιόν ο Γ. Αυτιάς

Την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ευρώπη, ζήτησε από την Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, ώστε να μειωθεί άμεσα η τιμή του ρεύματος και στην Ελλάδα. Ο Έλληνας

Post
Ειδήσεις Πέμπτη 30.04.2026

«Πλήρη οικονομική στήριξη στους Έλληνες κτηνοτρόφους για την ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου», ζητά ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά την πλήρη οικονομική στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων για την ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου. Αναλυτικ

Post
Ειδήσεις Τετάρτη 22.04.2026

Ρεκόρ μεταναστών στην ΕΕ το 2025: Έφτασαν τα 64,2 εκατομμύρια

Ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε σε επίπεδο-ρεκόρ τα 64,2 εκατομμύρια το 2025, αυξημένος κατά περίπου 2,1 εκατομμύρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ν