Image
Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 15:10 Εκτός Ελλάδος

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου καλεί τον ΟΗΕ να απομακρύνει την ειρηνευτική του δύναμη από τον Λίβανο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρότρυνε σήμερα τον ΟΗΕ ν’ απομακρύνει τις δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL από τις περιοχές των μαχών εντός του Λιβάνου. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο στρατός ζήτησε επανειλημμένα από τον ΟΗΕ ν’ απομακρύνει τους κυανόκρανους, προσθέτοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή, τους καθιστά ομήρους της Χεζμπολάχ.
 
Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο. Στη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, ο Γκάλαντ υπογράμμισε ότι παρά “την επιχειρησιακή πρόκληση” που δημιουργεί η παρουσία της Χεζμπολάχ “κοντά σε θέσεις της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL, FINUL)”, ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει “να λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει την πρόκληση βλάβης στους στρατιώτες της FINUL”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.
 
Ο Γκάλαντ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι “επιχειρεί και ανοίγει πυρ” κοντά σε θέσεις της UNIFIL, “χρησιμοποιώντας τις αποστολές διατήρησης της ειρήνης ως κάλυψη για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες”, τονίζεται στην ανακοίνωση. Η UNIFIL κατηγόρησε αυτήν την εβδομάδα τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ “σκοπίμως” στις θέσεις της.
 
“Οι ενέργειες αυτές πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να αποτελέσουν αντικείμενο αρμόζουσας έρευνας”, δήλωναν χθες, Σάββατο, σε κοινή ανακοίνωσή τους 40 χώρες που συνεισφέρουν στη δύναμη αυτή, η οποία έχει περίπου 9.500 στρατιώτες, και βρίσκεται ανεπτυγμένη στον νότιο Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ.

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 26.08.2026

Τουλάχιστον 384 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στα σύνορα Νεπάλ–Θιβέτ

Τουλάχιστον 384 ταξιδιώτες, μεταξύ των οποίων 291 ξένοι υπήκοοι, αγνοούνται μετά τις ισχυρές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στα σύνορα του Νεπάλ με το Θιβέτ, σύμφωνα με τον τουριστικό οργανισμό της

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 24.08.2026

Νέα Ζηλανδία: Σχέδιο για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προωθεί νομοσχέδιο για την απαγόρευση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των 16 ετών, με τον πρωθυπουργό Κρίστοφερ Λάξον να υποστηρίζει ότι απαιτο

Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 16.08.2026

Τρεις μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα ολοένα και πιο δύσκολο πολιτικό περιβάλλον για τον Ντόναλντ Τραμπ κ