Image
Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024 13:17 Κρητική διατροφή

«Παχουλή» και χλιδάτη: Τυρόπιτα με μπεσαμέλ του ονείρου!

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ 

Υλικά:

Για τη ζύμη:
250 γρ. γιαούρτι
250 γρ. βούτυρο
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. αλάτι

Για τη μπεσαμέλ:
1 κούπα γάλα (250 γρ.)
2 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:
500 γρ. φέτα
150 γρ. κασέρι
150γρ. γραβιέρα (όχι πολύ αλμυρή)
1 κούπα μπεσαμέλ (αυτή που φτιάξαμε παραπάνω)
4 αυγά, λίγο μοσχοκάρυδο, πιπέρι φρέσκο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη διακόσμηση:
1 κρόκο αυγού
σουσάμι

Εκτέλεση:
Σε μια σχετικά ευρύχωρη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε τα υλικά γρήγορα, μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα ζύμης, και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι. Ενώνουμε τα υλικά ώσπου να προκύψει μια ζύμη απαλή και αφράτη, που δεν κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης (προσοχή: δεν ζυμώνουμε γιατί το ζυμαράκι μας θα χάσει την αφράτη και απαλή υφή του). Μόλις είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων και την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (περίπου 20-30 λεπτά).

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ ως εξής: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αλεύρι, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και, ανακατεύοντας ζωηρά, προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να έχουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Τρίβουμε τη φέτα (στο χέρι) σε μικρά κομματάκια, τρίβουμε και τα υπόλοιπα τυριά στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τα ενώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το πιπέρι και τέλος την μπεσαμέλ. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά μας ελαφρά, να ενωθούν, και τα αφήνουμε στην αναμονή και αυτά μέχρι να ανοίξουμε το φύλλο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε ένα φύλλο για το κάτω μέρος και ένα για να σκεπάσουμε την πίτα μας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε το φύλλο μονοκόμματο, μη σας στεναχωρεί, η ζύμη αυτή ενώνεται εύκολα και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα ωραίο. Στρώνουμε σε ένα ταψί μέτριο – το οποίο έχουμε αλείψει ήδη με λάδι – το ένα φύλλο, φροντίζοντας να έχουμε κλείσει πιθανές τρυπούλες και, καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματα έτσι ώστε να περισσεύει και λίγο, αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα της τυρόπιτας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε το κάτω με το πάνω φύλλο σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα (είναι απλό, μην ανησυχείτε).

Όλα είναι έτοιμα για την τελευταία πινελιά: προσθέτουμε στον κρόκο αυγού πολύ λίγο νεράκι και με αυτό αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και είμαστε έτοιμοι. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα του ταψιού.

Σημείωση:
Πριν βάλουμε την πίτα στον φούρνο, καλό είναι να κάνουμε μερικές τρυπίτσες στην επιφάνειά της, με ένα μαχαίρι, ώστε να μη φουσκώσει πολύ και να ψηθεί όμορφα. Επίσης, αν δεν έχετε χρόνο για να ανοίξετε φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο σφολιάτας.

Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 08.12.2025

Η ελληνική σαλάτα που ψηφίστηκε ως η καλύτερη του κόσμου – Και δεν είναι η χωριάτικη

Η διάκριση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυναμική της ελληνικής κουζίνας, η οποία συνεχίζει να ξεχωρίζει μέσα από την αυθεντικότητα και την ποιότητα των πρώτων υλών της. Ο ντάκος κατάφερε να ξεπεράσ

Post
Κρητική διατροφή Δευτέρα 08.12.2025

Taste Atlas: Το ελληνικό πιάτο που «εκτόξευσε» την ελληνική κουζίνα στη 2η θέση παγκοσμίως

Τη νέα παγκόσμια κατάταξη για τις καλύτερες κουζίνες του 2025-26 δημοσίευσε το Taste Atlas, με την Ελλάδα να κατακτά τη 2η θέση παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας 4,60 βαθμούς και επιβεβαιώνοντας τη σταθερή

Post
Κρητική διατροφή Σάββατο 06.12.2025

Taste Atlas: Χάσαμε την πρώτη θέση στις «100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου» – Ποια χώρα μας πέρασε

Αλλαγές σημειώθηκαν φέτος στην κορυφή της λίστας «100 Best Cuisines in the World» του Taste Atlas, με την Ελλάδα να παραχωρεί την πρώτη θέση που κατείχε πέρσι. Στα βραβεία 24/25 η Ελληνική