Image
Πέμπτη 08 Αυγούστου 2024 14:52 Παράδοση

Ο Δήμος Ανωγείων συναντά το Μουσείο Καζαντζάκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από το Γ΄ Ολοκαύτωμα των Ανωγείων

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το Γ΄ Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Δήμος Ανωγείων διοργανώνει εκδηλώσεις που επικεντρώνονται στη μαύρη αυτή επέτειο, στο Τίμημα του Ολοκαυτώματος, στη ζωή μετά, τη λαϊκή και πολιτιστική δημιουργία καθώς και στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο Νίκος Καζαντζάκης επισκέφθηκε τα Ανώγεια τον Ιούλιο του 1945, έναν χρόνο μετά το Ολοκαύτωμα, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων των ναζιστικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Κρήτη και κατέγραψε τις αφηγήσεις των κατοίκων του χωριού για την καταστροφή και την ισοπέδωσή του αλλά και τις βιαιότητες που υπέστησαν.
Με αυτό το πλαίσιο το Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 20.00, στην Πλατεία «Αρμί» στα Ανώγεια, ο Δήμος Ανωγείων και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνουν εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την επίσκεψη του Καζαντζάκη στα Ανώγεια το 1945, ενώ η Διευθύντρια του Μουσείου, κα. Μαριλένα Μηλαθιανάκη, θα πραγματοποιήσει σχετική ομιλία. Θα ακολυθήσει η προβολή του νέου ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας του Μουσείου Καζαντζάκη «Είμαι λέφτερος» στο οποίο παρουσιάζεται με συνοπτικό, αλλά περιεκτικό τρόπο η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικοφιλολογική εκδήλωση με τίτλο «Από τη Στεία ως τα Χανιά ούλη η Κρήτη αξίζει...!». Θα ακουστούν τραγούδια από κρητικό ρεπερτόριο, ενώ στο τέλος άσματα ηρωικά ως μουσικό μνημόσυνο στους πεσόντες του Ολοκαυτώματος. Τραγουδά η Χορωδία Δήμου Ανωγείων, ενώ συμπράττει η παραδοσιακή Χορωδία Ηρακλείου «Καστρωδούντες».
Επιμέλεια-διδασκαλία-διεύθυνση: Θάνος Α. Γιακουμάκης
Κείμενα-Παρουσίαση: Κική Αργυρίου

Post
Παράδοση Παρασκευή 29.05.2026

Λίνα Μενδώνη: «Γιορτάζουμε μια μεγάλη εθνική επιτυχία – αλλά τώρα αρχίζουμε»

Με ισχυρά μηνύματα για τον ρόλο της Κρήτης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της συμμετοχής των πολιτών, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε για την ιστορική ένταξη της Κνωσού και των Μινωικών Α

Post
Παράδοση Παρασκευή 29.05.2026

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου παρουσιάζουν «Τα Άσπρα Άλογα» του Ερρίκου Ίψεν

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, δύο από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς του νησιού, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτηςκαι το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ), ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια

Post
Παράδοση Παρασκευή 29.05.2026

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου παρουσιάζουν τα «Τα Άσπρα Άλογα» του Ερρίκου Ίψεν

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, δύο από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς του νησιού, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτηςκαι το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ), ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια