Image
Πέμπτη 08 Αυγούστου 2024 14:52 Παράδοση

Ο Δήμος Ανωγείων συναντά το Μουσείο Καζαντζάκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από το Γ΄ Ολοκαύτωμα των Ανωγείων

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το Γ΄ Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Δήμος Ανωγείων διοργανώνει εκδηλώσεις που επικεντρώνονται στη μαύρη αυτή επέτειο, στο Τίμημα του Ολοκαυτώματος, στη ζωή μετά, τη λαϊκή και πολιτιστική δημιουργία καθώς και στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο Νίκος Καζαντζάκης επισκέφθηκε τα Ανώγεια τον Ιούλιο του 1945, έναν χρόνο μετά το Ολοκαύτωμα, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων των ναζιστικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Κρήτη και κατέγραψε τις αφηγήσεις των κατοίκων του χωριού για την καταστροφή και την ισοπέδωσή του αλλά και τις βιαιότητες που υπέστησαν.
Με αυτό το πλαίσιο το Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 20.00, στην Πλατεία «Αρμί» στα Ανώγεια, ο Δήμος Ανωγείων και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνουν εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την επίσκεψη του Καζαντζάκη στα Ανώγεια το 1945, ενώ η Διευθύντρια του Μουσείου, κα. Μαριλένα Μηλαθιανάκη, θα πραγματοποιήσει σχετική ομιλία. Θα ακολυθήσει η προβολή του νέου ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας του Μουσείου Καζαντζάκη «Είμαι λέφτερος» στο οποίο παρουσιάζεται με συνοπτικό, αλλά περιεκτικό τρόπο η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικοφιλολογική εκδήλωση με τίτλο «Από τη Στεία ως τα Χανιά ούλη η Κρήτη αξίζει...!». Θα ακουστούν τραγούδια από κρητικό ρεπερτόριο, ενώ στο τέλος άσματα ηρωικά ως μουσικό μνημόσυνο στους πεσόντες του Ολοκαυτώματος. Τραγουδά η Χορωδία Δήμου Ανωγείων, ενώ συμπράττει η παραδοσιακή Χορωδία Ηρακλείου «Καστρωδούντες».
Επιμέλεια-διδασκαλία-διεύθυνση: Θάνος Α. Γιακουμάκης
Κείμενα-Παρουσίαση: Κική Αργυρίου

Post
Παράδοση Παρασκευή 17.07.2026

Στην Κιθαρίδα την Κυριακή στις 21.00 η Δημοτική Χορωδία Μαλεβιζίου

Από τη Κιθαρίδα ξεκινά την Κυριακή στις 21.00, το μουσικό ταξίδι της Δημοτικής Χορωδίας Μαλεβιζίου, παρουσιάζοντας μια σειρά συναυλιών αφιερωμένων στη θάλασσα, τα ταξίδια, τη νοσταλγία, την ξενιτιά, τ

Post
Παράδοση Παρασκευή 17.07.2026

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 29η Γιορτή Καπρικού στο Γαλατά Πεδιάδας

Με εξαιρετική επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Ιουλίου η 29η Γιορτή Καπρικού που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά Πεδιάδας. Η αυλή του παλιού Δημοτικ

Post
Παράδοση Παρασκευή 17.07.2026

Συγκινητική βραδιά στο Καστέλλι - Τίμησαν παρουσία πλήθους κόσμου τον Μανόλη Λιδάκη και τα 100 χρόνια ιστορίας του ΟΦΗ

Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, αναμνήσεις και μουσική, έζησε το βράδυ της Τετάρτης το Καστέλλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, όπου 22 Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Φορείς της Δημοτικής Ενότητας Καστελλίου, σε συ