Image
Τετάρτη 07 Αυγούστου 2024 16:19 Γνώμες

Σάκης Αρναούτογλου προς Κομισιόν: Σοβαρές Περιβαλλοντικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις από τη λειτουργία ορυχείου λιγνίτη στην Κοινότητα Αχλάδας Φλώρινας

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τις ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Κοινότητας Αχλάδας στο Δήμο Φλώρινας, λόγω της λειτουργίας ενός ορυχείου λιγνίτη στην περιοχή. Το ορυχείο, αν και δημόσιου συμφέροντος, εκμεταλλεύεται από ιδιώτη και έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ασφάλειας και περιβαλλοντικά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, η καθημερινή λειτουργία του ορυχείου προκαλεί σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και ιδιαίτερα των παιδιών που φοιτούν στο κοντινό δημοτικό σχολείο. Επιπλέον, η απαλλοτρίωση και οι εργασίες του ορυχείου έχουν οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του εδάφους, δημιουργώντας κινδύνους για τις κατοικίες και τις ζωές των ανθρώπων, καθώς και προβλήματα στη διασύνδεση με την πόλη της Φλώρινας. Ο εξορυγμένος λιγνίτης εξάγεται στη Βόρεια Μακεδονία, χωρίς να αποφέρει ουσιαστικά οφέλη στους τοπικούς κατοίκους, οι οποίοι υποφέρουν από τις αρνητικές συνέπειες.

Ο κ. Αρναούτογλου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει άμεσα δράση για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής. Συγκεκριμένα, ζήτησε από την Κομισιόν να απαντήσει:
Αν είναι ενήμερη για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του ορυχείου λιγνίτη στην Κοινότητα Αχλάδας και πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις.
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να διασφαλίσει την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.
Πώς μπορεί να ενισχυθεί η εποπτεία και ο έλεγχος των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών εταιρειών που εκμεταλλεύονται δημόσια αγαθά σε κρίσιμες περιοχές όπως η Αχλάδα.

Η ανάγκη για άμεση και δίκαιη αντιμετώπιση των προβλημάτων της Κοινότητας Αχλάδας είναι επιτακτική, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της περιοχής και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων και την προάσπιση των δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής.

Post
Γνώμες Πέμπτη 26.02.2026

Αγία Φωτεινή η προ των Αποστόλων Απόστολος.

Του Μυργιώτη Παναγιώτης (Μαθηματικός) Ο Χριστιανός με βάση την πίστη του είναι πάντα αισιόδοξος και με καλή προαίρεση να ελπίζει βάσιμα στην σωτηρία του. Ο Χριστός θα δει την καλή του προαίρεση και

Post
Γνώμες Δευτέρα 23.02.2026

Ο Άντριου, το «Στέμμα» και οι … άλλοι

Του Αργύρη Αργυριάδη (Δικηγόρου) Σε ένα φυσιολογικό κόσμο ή σύλληψη ενός προσώπου με εξουσία θα έπρεπε να αποτελεί είδηση, αλλά όχι πρωτόγνωρη. Τούτο διότι και οι έχοντες εξουσία – μικρή ή με

Post
Γνώμες Κυριακή 22.02.2026

Επαναστάσεις Κολινδρού, Λιτοχώρου. Μηνύματα Ελευθερίας σε δύσκολους καιρούς.

Του Μυργιώτης Παναγιώτης (Μαθηματικός) Ο Έλληνας από τη φύση του άνθρωπος Δημοκράτης και Ελεύθερος. .Δεν σηκώνει ζυγό ο τράχηλός του και δεν μπορεί να ζήσει ως σκλάβος. Το πρώτο ελεύθερο ελληνικό κ