Image
Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 11:10 Είς Υγείαν

Γιατί αυξάνεται η τιμή σε 580 φάρμακα-30 εκατ. η επιβάρυνση στους ασφαλισμένους

 Η αύξηση της τιμής σε 580 φάρμακα είναι επιβεβλημένη σχολιάζει το υπουργείο Υγείας, καθώς λόγω χαμηλής τιμής υπήρχε κίνδυνος να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η λίστα με τις τελικές προτεινόμενες τιμές σε 580 φαρμακευτικά σκευάσματα. Ο ΕΟΦ είχε αναρτήσει προτεινόμενες προς διαβούλευση τιμές στις 20 Ιουνίου για 461 φάρμακα.
Τελικά η ανατιμολόγηση αφορά 580 φάρμακα, των οποίων η τιμή αυξάνεται ώστε να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά, καθώς λόγω χαμηλής τιμής δεν συνέφερε τις εταιρείες να τα κυκλοφορούν.

Στην επιλογή των σκευασμάτων που λαμβάνουν αύξηση, συνεκτιμήθηκε το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά και η τιμή.

Αιτήματα για ανατιμήσεις είχαν υποβληθεί για περίπου 900 φάρμακα. Στη λίστα περιλαμβάνονται και σημαντικά σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης, όπως αντιβιοτικά και ινσουλίνες.

Επιβεβλημένη η αύξηση
Στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι η αύξηση ήταν επιβεβλημένη, διότι πρόκειται για φθηνά φάρμακα τα οποία οι εταιρείες θα τα απέσυραν και θα αντικαθίσταντο από πολύ ακριβότερα, επιβαρύνοντας και τον προϋπολογισμό του φαρμάκου αλλά και την τσέπη του ασφαλισμένου.
Το κόστος από τις ανατιμήσεις υπολογίζεται ότι θα ανέλθει για τους ασθενείς σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τη συμμετοχή τους, ενώ το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.

oloygeia.gr
Post
Είς Υγείαν Σάββατο 15.11.2025

Γρίπη χειμώνα 2025–2026: Αυξημένη μεταδοτικότητα και ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό

Ανησυχία προκαλούν οι πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης τον φετινό χειμώνα, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα από το νότιο ημισφαίριο δείχνουν ένα κύμα με υψηλή μεταδοτικότητα κ

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 13.11.2025

Νέα ευρήματα συνδέουν τη χρόνια ουλίτιδα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η στοματική υγεία φαίνεται πως έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, καθώς νέα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η χρόνια ουλίτιδα ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο ε

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 13.11.2025

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV: Ενημέρωση ΕΟΔΥ

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV, ενημέρωση ΕΟΔΥ. Ενιαία έκθεση ΕΟΔΥ Πέμπτη 13.11.2025 Ο ΕΟΔΥ προέβη σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης και σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη