Image
Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 10:58 Παράδοση

Νηστεία τον Δεκαπενταύγουστο: Η «Σαρακοστή» της Παναγίας – Τι επιτρέπετε να φάτε

Η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Θεωρείται από τις πιο αυστηρές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αν και η διάρκειά της περιορίζεται σε δύο εβδομάδες, καθώς ξεκινάει την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται παραμονές Δεκαπενταύγουστου.

Οι πιστοί, όσο διαρκεί η νηστεία απέχουν από την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Ωστόσο, επιτρέπεται η κατανάλωση θαλασσινών, όπως είναι τα καλαμάρια, τα χταπόδια και οι γαρίδες.

Η νηστεία αυτή έχει βαθιές πνευματικές ρίζες και συνδέεται στενά με την τιμή και την ευλάβεια προς την Παναγία. Η Παναγία, ως η μητέρα του Ιησού Χριστού, έχει κεντρική θέση στην Ορθόδοξη θεολογία και λατρεία.

Η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η ημέρα αυτή γιορτάζει την ειρηνική μετάσταση της Παναγίας από τη γη στον ουρανό. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία κοιμήθηκε ήσυχα και ο Χριστός την παρέλαβε στην αιώνια ζωή.

Εκτός από την πνευματική διάσταση, η νηστεία της Παναγίας και η εορτή της Κοίμησης έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και των Ορθόδοξων χωρών, η περίοδος αυτή συνοδεύεται από λαϊκά έθιμα και παραδόσεις. Γιορτές, πανηγύρια και εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα, φέρνοντας κοντά τις κοινότητες και ενισχύοντας το αίσθημα της συνοχής και της κοινής ταυτότητας.


madata.gr
Post
Παράδοση Δευτέρα 15.12.2025

Μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη συναυλία με τη μαγεία της άρπας στα Μελίσσια

Το Σάββατο 13/12, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», απολαύσαμε μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη συναυλία με τίτλο «Χριστούγεννα με τη μαγεία της άρπας» Η συντοπίτισσά

Post
Παράδοση Δευτέρα 15.12.2025

Χριστουγεννιάτικη Εορταστική Συναυλία των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Περιστερίου

Ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Π. Παχατουρίδης, προσκαλεί τους πολίτες σε μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη Εορταστική Συναυλία, αφιερωμένη στο πνεύμα των Χριστουγέννων, με τη συμμετοχή των μαθητών του

Post
Παράδοση Δευτέρα 15.12.2025

Μεγάλη η σημερινή εορτή - Ποιοι γιορτάζουν

Σήμερα τιμάται η μνήμη του Αγίου Ελευθερίου Ιερομάρτυρος και Ανθίας της μητρός και της Οσιομάρτυρος Σωσάννης διακονίσσης εν Ελευθερουπόλει. Γιορτάζουν: Ελευθερία, Ρία, Λευθερία, Λευτερία, Ρίτσα,