Image
Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 10:58 Παράδοση

Νηστεία τον Δεκαπενταύγουστο: Η «Σαρακοστή» της Παναγίας – Τι επιτρέπετε να φάτε

Η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Θεωρείται από τις πιο αυστηρές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αν και η διάρκειά της περιορίζεται σε δύο εβδομάδες, καθώς ξεκινάει την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται παραμονές Δεκαπενταύγουστου.

Οι πιστοί, όσο διαρκεί η νηστεία απέχουν από την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Ωστόσο, επιτρέπεται η κατανάλωση θαλασσινών, όπως είναι τα καλαμάρια, τα χταπόδια και οι γαρίδες.

Η νηστεία αυτή έχει βαθιές πνευματικές ρίζες και συνδέεται στενά με την τιμή και την ευλάβεια προς την Παναγία. Η Παναγία, ως η μητέρα του Ιησού Χριστού, έχει κεντρική θέση στην Ορθόδοξη θεολογία και λατρεία.

Η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η ημέρα αυτή γιορτάζει την ειρηνική μετάσταση της Παναγίας από τη γη στον ουρανό. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία κοιμήθηκε ήσυχα και ο Χριστός την παρέλαβε στην αιώνια ζωή.

Εκτός από την πνευματική διάσταση, η νηστεία της Παναγίας και η εορτή της Κοίμησης έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και των Ορθόδοξων χωρών, η περίοδος αυτή συνοδεύεται από λαϊκά έθιμα και παραδόσεις. Γιορτές, πανηγύρια και εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα, φέρνοντας κοντά τις κοινότητες και ενισχύοντας το αίσθημα της συνοχής και της κοινής ταυτότητας.


madata.gr
Post
Παράδοση Πέμπτη 08.05.2025

Σύγχρονο σύστημα πυροπροστασίας στο Μουσείο και το νεκροταφείο Βρανά στο Μαραθώνα

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στην εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος πυροπροστασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο νεκροταφείο των τύμβων Βρανά, στον Μαραθώνα, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασ

Post
Παράδοση Τετάρτη 07.05.2025

Ρεσιτάλ πιάνου του Κ. Κορκόδειλου στο Δημαρχείο Κηφισιάς

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων του θεσμού Piano City Athens ο Δήμος Κηφισιάς, φιλοξενεί την Παρασκευή, 16 Μαΐου 2025, ώρα 21:00 στην Αίθουσα «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» του Δημαρχείου

Post
Παράδοση Τετάρτη 07.05.2025

Η παιδική χορωδία «Ελένη Ζαννή» για πρώτη φορά στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

Έτοιμη για μια ακόμη μεγάλη διεθνή πρόκληση είναι η παιδική χορωδία «Ελένη Ζαννή», που θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση στον κορυφαίο Φεστιβαλικό θεσμό της Ελλάδος και από τους εγκυρότε