Image
Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 13:04 Ειδήσεις

Σύσκεψη για τα προβλήματα του κλάδου του ελαιολάδου στη Κρήτη

Σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης. Η σύσκεψη έγινε με αφορμή το περιεχόμενο υπομνήματος που από κοινού απέστειλαν στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρο Τζεδάκη , ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, (ΣΥΤΕΚ) και οι Σύλλογοι Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Χανίων και Ηρακλείου. Στο εν λόγω υπόμνημα οι παραπάνω φορείς παρέθεσαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ελαιόλαδου στο νησί τόσο από πλευράς πρωτογενούς παραγωγής όσο και της τυποποίησης του ελαιολάδου, υποβάλλοντας παράλληλα προτάσεις προς την κατεύθυνση διευθέτησης τους, με στόχο την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και στην προάσπιση της καλή φήμης του Κρητικού Ελαιόλαδου.
Συγκεκριμένα στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης παρουσία των προέδρων και των εκπροσώπων των παραπάνω φορέων, και την συμμετοχή της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου στον Πρωτογενή Τομέα στην ΠΕ Χανίων Χρυσάνθης Χαριτάκη – Μακράκη, του Γενικού Διευθυντή Πρωτογενούς τομέα Κώστα Υψηλάντη, του Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Φωτάκη και του Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕ Ηρακλείου Ιωάννη Ζηδιανάκη, έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα της διαρκώς αυξανόμενης ανίχνευσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο παραγόμενο ελαιόλαδο.
Οι προτάσεις επίλυσης επικεντρώθηκαν κυρίως στο πρόγραμμα δακοκτονίας και στις δυνατότητες βελτιστοποίησης της εφαρμογής του. Επίσης στον έλεγχο διάθεσης και χρήσης απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων με την εφαρμογή προγράμματος τακτικών ελέγχων τόσο στα καταστήματα εμπορίας γεωργικών εφοδίων όσο και στους ελαιώνες με τη λήψη δείγματος φύλλων και καρπών.
Τέλος τονίστηκε η σημασία των προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής ελαιολάδου (παραγωγοί, γεωπονικά καταστήματα , ελαιουργοί , τυποποιητές , εστίαση) και στην ανάγκη ενίσχυσης και συνέχισης των εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ και το ΕΛΓΟ Δήμητρα που αφορούν την ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου “KRITI”.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, σε δήλωση του ανέφερε, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζοντας την σημασία της παραγωγής ελαιολάδου για την οικονομία του νησιού, καταβάλει συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία την ποιότητα και την προώθηση του. Η διαχρονική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχιστεί με στόχο το Εθνικό προϊόν της Κρήτης να πάρει την υπεραξία που του αναλογεί.

Post
Ειδήσεις Δευτέρα 17.06.2024

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Το ΕΛΚ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών

«Γίνεται μια συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του για το άτυπο δείπνο των 27 στις Βρυξ

Post
Ειδήσεις Δευτέρα 17.06.2024

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Θεοχαρόπουλος με εντολή Κασσελάκη

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, έδωσε εντολή να παύσει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Θεοχαρόπουλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρώην διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Post
Ειδήσεις Σάββατο 15.06.2024

«Βία, ένα φαινόμενο με χίλια πρόσωπα. Η βία στο σχολικό περιβάλλον της Κρήτης - Τοπικά χαρακτηριστικά»

Η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Εθελοντών της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» δίνει βήμα για δημόσιο διάλογο τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 και ώρα 8:00 μ.μ., στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτ