Image
Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 20:42 Παράδοση

Έξι «Σημεία Μνήμης» για την Μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941) από τον Δήμο Ηρακλείου και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Στις εργασίες τοποθέτησης έξι ενημερωτικών πινακίδων για την Μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941), σε αντίστοιχα κεντρικά σημεία της πόλης τα οποία σχετίζονται με τα δραματικά γεγονότα του Μάη του ’41, βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 25/5 ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη - Σκαλίδη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ίδιου του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού, που υλοποιείται από τον Δήμο Ηρακλείου και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με τίτλο «Σημεία Μνήμης», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 83η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
Μια ιδιότυπη υπαίθρια περιοδική έκθεση που αναπτύχθηκε στην πόλη, διάσπαρτη σε έξι «Σημεία Μνήμης», όπου σε κάθε ένα από αυτά τοποθετήθηκε μια ειδική προσωρινή κατασκευή, με αναρτημένη την ιστορική τεκμηρίωση και πληροφοριακό υλικό με την μορφή σύντομων κειμένων και οπτικών τεκμηρίων, καθώς και με σύνδεσμο (QR code) προς την ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου, όπου υπάρχει εκτενέστερο φωτογραφικό υλικό και κείμενα. Η πρωτοβουλία έχει στόχο να υπενθυμίσει και να αναδείξει αυτά τα σημεία όπου διεξήχθησαν έντονες μάχες κατά τη προσπάθεια των αλεξιπτωτιστών να καταλάβουν την πόλη αλλά και οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της, μετά από την αποχώρηση των Βρετανικών στρατευμάτων.
Οι έξι πινακίδες - στήλες τοποθετήθηκαν στο σημείο που έπεσε νεκρός ο Ταγματάρχης Τζουλάκης στην ομώνυμη οδό, στα Λιοντάρια, στην αρχή της οδού 1866, στη συμβολή των οδών Δικαιοσύνης και Έβανς, στην πλ. Αγ. Δημητρίου και στην πλ. 18 Άγγλων.
Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε φέτος πιλοτικά και πρόθεση του Δημάρχου Ηρακλείου είναι η εκτενέστερη ανάπτυξη των Σημείων Μνήμης το 2025 και η αξιοποίηση τους για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Για την ανάπτυξη του περιεχομένου αξιοποιήθηκαν οι αρχειακές συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, καθώς και εκδόσεις που βασίστηκαν σε προσωπικές εμπειρίες προσώπων που συμμετείχαν στα γεγονότα. Σημαντική ήταν η συμβολή των ειδικευμένων ερευνητών της περιόδου Κώστα Μαμαλάκη και Γιάννη Πρεκατσουνάκη, οι οποίοι παραχώρησαν αρχειακό υλικό.

Για την υλοποίησή της υπαίθριας έκθεσης, καθοριστική υπήρξε η συνδρομή των στελεχών του Δήμου Ηρακλείου Έλντας Κλαδάκη, Γιώργου Καραγιαννάκη και Μαρίας Ανωγειανάκη, καθώς επίσης και των στελεχών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης Αγησίλαου Καλουτσάκη, Βαγγελιώς Βιολάκη και Δημήτρη Κυπριωτάκη.

Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει με την συμμετοχή και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 13:00, από το Σημείο Μνήμης στην οδό Ταγματάρχου Τζουλάκη.




Post
Παράδοση Τρίτη 17.02.2026

Κούλουμα στα Βριλήσσια: Με μουσική, χορό και νηστίσιμα εδέσματα στο θέατρο «Αλ. Βουγιουκλάκη»

Την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2026 όλοι μαζί, γιορτάζουμε τα Κούλουμα στο ανοιχτό θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Υψηλάντου στα Άνω Βριλήσσια. Από τις 11 το

Post
Παράδοση Τρίτη 17.02.2026

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17/2/26

Σύμφωνα η εκκλησία τιμά τη μνήμη των Θεοδώρου μεγαλομάρτυρος του Τήρωνος, Αγίων Μαρκιανού και Πουλχερίας των βασιλέων και Αγίου Θεόδώρου του Βυζαντίου. Γιορτάζουν: Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Τεό*

Post
Παράδοση Κυριακή 15.02.2026

Χειροτονία Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων: «Πηγαίνω σε έναν τόπο ευλογημένο»

Μέσα σε κλίμα που δεν έλειψαν οι στιγμές συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η τελετή χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ιωακείμ Καρανδινού, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου