Image
Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 23:33 Εκτός Ελλάδος

Τζο Μπάιντεν: Εξοργιστικό το ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και ισραηλινούς αξιωματούχους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Νετανιάχου και άλλους ηγέτες του Ισραήλ είναι εξοργιστική.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε επίσης στη δήλωσή του για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την πρόταση για έκδοση ενταλμάτων: «Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «απορρίπτει ριζικά τη σημερινή ανακοίνωση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ότι ζητά εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, μαζί με εντάλματα για τρομοκράτες της Χαμάς.

Απορρίπτουμε την εξίσωση του Ισραήλ με τη Χαμάς από τον Εισαγγελέα. Είναι ντροπιαστικό. Η Χαμάς είναι μια κτηνώδης τρομοκρατική οργάνωση που πραγματοποίησε τη χειρότερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα και εξακολουθεί να κρατά δεκάδες αθώους ανθρώπους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές από πολύ πριν από την τρέχουσα σύγκρουση ότι το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία για το θέμα αυτό. Το ΔΠΔ ιδρύθηκε από τα κράτη μέλη του ως δικαστήριο περιορισμένης δικαιοδοσίας.

Τα όρια αυτά έχουν τις ρίζες τους στις αρχές της συμπληρωματικότητας, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν εφαρμοστεί εδώ εν μέσω της βιασύνης του Εισαγγελέα να ζητήσει αυτά τα εντάλματα σύλληψης αντί να επιτρέψει στο ισραηλινό νομικό σύστημα μια πλήρη και έγκαιρη ευκαιρία να προχωρήσει. Σε άλλες περιπτώσεις, ο Εισαγγελέας παρέπεμψε στις εθνικές έρευνες και συνεργάστηκε με τα κράτη για να τους δώσει χρόνο να ερευνήσουν.

Ο Εισαγγελέας δεν παρείχε την ίδια ευκαιρία στο Ισραήλ, το οποίο έχει εν εξελίξει έρευνες σχετικά με ισχυρισμούς κατά του προσωπικού του».

Πηγή: newsit.gr


Post
Εκτός Ελλάδος Κυριακή 06.07.2025

Ο Μασκ ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος – «Το America Party σχηματίζεται για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας»

Mία ημέρα αφότου ρώτησε τους οπαδούς του στο X, αν πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό κόμμα στις ΗΠΑ, ο Έλον Μασκ υποστήριξε πως ιδρύει νέο πολιτικό κόμμα με στόχο να προκαλέσει τριγμούς σε αυτό

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 05.07.2025

Τέξας: Δεκάδες αγνοούμενοι και 27 νεκροί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Τραγωδία εκτυλίσσεται στο Camp Mystic, μια ιδιωτική χριστιανική θερινή κατασκήνωση για κορίτσια στο Τέξας, κοντά στον ποταμό Guadalupe, καθώς τα ορμητικά νερά που ανέβηκαν πάνω έξι μέτρα σε λιγότερο α

Post
Εκτός Ελλάδος Σάββατο 05.07.2025

Ερντογάν: Άτοπη και δίχως νόημα η ανησυχία της Ελλάδας για τα F-35

Στην προμήθεια από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που τον συνόδ