Image
Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 22:51 Βλέπω/Ακούω

Μαύρες τρύπες: Επιβεβαιώθηκε θεωρία του Αϊνστάιν – «Υπάρχουν πολλές στον γαλαξία»

Η ύλη που κατευθύνεται προς μια μαύρη τρύπα δεν ακολουθεί μια ευθεία γραμμή, αλλά κάνει κύκλους

Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε μια πρόβλεψη του Άλμπερτ Αϊνστάιν σχετικά με τις μαύρες τρύπες.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πρόβλεψη που σύμφωνα με τη θεωρία της βαρύτητας του Αϊνστάιν, υπάρχει μια περιοχή στην άκρη των μαύρων τρυπών όπου η ύλη δεν μπορεί να παραμείνει σε τροχιά, με αποτέλεσμα να πέφτει μέσα και να βυθίζεται απότομα. Η περιοχή αυτή ονομάζεται «περιοχή-βύθισης» και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από ερευνητική ομάδα με τη βοήθεια τηλεσκοπίων που ανιχεύουν ακτίνες-Χ.

Ο Άντριου Μάμμερι, επικεφαλής της μελέτης και θεωρητικός φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξήγησε τι ακριβώς ανακάλυψε η ομάδα του:

«Η θεωρία του Αϊνστάιν προέβλεπε αυτή την τελική βουτιά, αλλά είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να αποδείξουμε ότι συμβαίνει. Φανταστείτε το σαν ένα ποτάμι που μετατρέπεται σε καταρράκτη. Μέχρι τώρα, μπορούσαμε να δούμε μόνο το ποτάμι. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε και τον καταρράκτη».

Η μελέτη της μαύρης τρύπας
Η ύλη που κατευθύνεται προς μια μαύρη τρύπα δεν ακολουθεί μια ευθεία γραμμή, αλλά κάνει κύκλους, όπως το νερό που στροβιλίζεται, σπειροειδώς, προς έναν αγωγό σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society». Οι ερευνητές λοιπόν ανέπτυξαν προσομοιώσεις και μοντέλα που απεικόνιζαν την περιοχή βύθισης προκειμένου να διαπιστώσουν το είδος του φωτός που εκπέμπει.

Η μαύρη τρύπα που μελέτησαν βρίσκεται σε ένα σύστημα που απέχει περίπου 10.000 έτη φωτός και ονομάζεται MAXI J1820+070. Το εν λόγω σύστημα περιέχει μια μαύρη τρύπα, της οποίας η μάζα είναι περίπου 8,5 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Οι ερευνητές συνέλλεξαν δεδομένα από τα διαστημικά τηλεσκόπια NuSTAR και NICER και αποφάσισαν να εστιάσουν σε μια έκρηξη που έλαβε χώρα το 2018. Μετά από προσεκτική μελέτη διαπίστωσαν ότι ταίριαζε με την εκπομπή που προέκυψε από τις προσομοιώσεις.

«Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι υπάρχουν πολλές μαύρες τρύπες στον γαλαξία, και τώρα διαθέτουμε μια νέα ισχυρή τεχνική για να μελετήσουμε τα ισχυρότερα γνωστά βαρυτικά πεδία», δήλωσε ο ερευνητής.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αυτό αντιπροσωπεύει μια συναρπαστική νέα εξέλιξη στη μελέτη των μαύρων οπών, επιτρέποντάς μας να ερευνήσουμε αυτή την περιοχή γύρω από αυτές. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε πλήρως τη βαρυτική δύναμη. Αυτή η τελική βύθιση του πλάσματος συμβαίνει στην άκρη μιας μαύρης τρύπας και δείχνει την ύλη να ανταποκρίνεται στη βαρύτητα στην ισχυρότερη δυνατή μορφή της».

madata.gr

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 16.07.2026

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δίωξη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε τέσσερις βουλευτές – Στο αρχείο οι υποθέσεις επτά ακόμη

Ποινική δίωξη σε βάρος τεσσάρων εν ενεργεία βουλευτών άσκησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση των αγροτικών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Συνολικά, διώξεις ασκήθηκαν σ

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 16.07.2026

Συνελήφθη 38χρονος που προκάλεσε την πυρκαγιά στο Μελιδοχώρι -Επτά συλλήψεις σε όλη τη χώρα

Σε επτά συλλήψεις προχώρησε το Πυροσβεστικό Σώμα για ισάριθμες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από αμέλεια την Τετάρτη σε Χανιά, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ηράκλειο, Βοιωτία, Αχαΐα και Ροδόπη. Η σοβαρότερη υπό

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 16.07.2026

Μηχανογραφικό 2026: Λήγει απόψε στις 23:59 η προθεσμία υποβολής

Μέχρι τις 23:59 σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026, οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι απόφοιτοι που διεκδικούν εισαγωγή στις Δημόσιες ΣΑΕΚ έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ή να οριστικοπο