Image
Σάββατο 20 Απριλίου 2024 22:29 Είς Υγείαν

Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της γρίπης στην υγεία

Πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και το Σύστημα Υγείας των Βετεράνων του Σεντ Λούις, έδειξε ότι τα άτομα που νοσηλεύονται με γρίπη μπορούν να υποστούν μακροχρόνιες και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, ιδίως στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς τους, καθώς η γρίπη μπορεί να προκαλέσει καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και να «αφήσει» σε ορισμένους ασθενείς χρόνια δύσπνοια ή βήχα.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 10.985 ασθενείς που νόσησαν με βαριά γρίπη, καθώς και 81.280 ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία μετά από επιπλοκές εξαιτίας της Covid-19.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, 18 μήνες μετά τη μόλυνση, οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με γρίπη αντιμετώπιζαν και εκείνοι αυξημένο κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο, προβλημάτων υγείας ακόμη και θανάτου – αν και σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με όσους νοσηλεύτηκαν λόγω Covid (για κάθε 100 άτομα υπήρχαν 20 περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία και εννέα περισσότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ για την Covid-19 από ό,τι για τη γρίπη).

Οι γιατροί χρησιμοποίησαν τον όρο long flu (μακρά γρίπη), όπως και στις περιπτώσεις long Covid, ενώ ο υψηλότερος κίνδυνος εμφανιζόταν τους μήνες που ακολούθησαν μετά τη μόλυνση και όχι τις πρώτες 30 ημέρες.

Όπως εξηγεί ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ziyad Al-Aly, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι διαφορές αυτές «μας δείχνουν ότι η γρίπη είναι όντως μία λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως γνωρίζουμε εδώ και 100 χρόνια. Η Covid από την άλλη είναι μία πιο επιθετική και γενικευμένη νόσος».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι και η γρίπη προκαλεί πολλούς θανάτους, υπονοώντας πως οι ασθενείς και ειδικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν.

Και συνεχίζει: «Αρκετοί νομίζουν πως εφόσον πάρει κανείς εξιτήριο από το νοσοκομείο, έχει ξεμπερδέψει με τη γρίπη ή την Covid. Αυτό ισχύει για την πλειονότητα των περιπτώσεων, όχι για όλους τους ασθενείς. Το να αντιμετωπίζουμε τις δύο νόσους ως οξείες, σημαίνει ότι πραγματικά κοιτάζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου». Και αυτό διότι μερικοί ασθενείς καταλήγουν με μακροχρόνια προβλήματα. «Πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα και να πάψουμε να υποτιμάμε τις ιογενείς λοιμώξεις. Μπορεί να αποτελέσουν αιτία σοβαρών, χρόνιων παθήσεων».

Πηγή: onmed.gr


Post
Είς Υγείαν Σάββατο 01.08.2026

«Το είπαμε, το κάναμε»: Μόνιμη εθνική πολιτική το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» έως το 2030 με κάλυψη από τον Τακτικό Προϋπολογισμό

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θεσμοθετεί τη συνέχιση του μεγαλύτερου προγράμματος προληπτικής ιατρικής στη χώρα, του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», διασφαλίζοντας τ

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 28.07.2026

7η ΥΠΕ Κρήτης - Παγκόσμιος Μήνας Ενημέρωσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

Με αφορμή την 7η Αυγούστου, ημέρα κορύφωσης του Παγκόσμιου Μήνα Ενημέρωσης για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA), η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτηςκαι οι μονάδες υγείας ευθύνης της συμμετέχουν στην εθνι

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 21.07.2026

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και την Αφρικανική σκόνη συστήνει ο Αντώνης Παπαδάκης (vid)

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και την Αφρικανική σκόνη συστήνει κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, ο Αντώνης Παπαδάκης Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης,