Image
Σάββατο 20 Απριλίου 2024 22:01 Είς Υγείαν

Ελαιόλαδο: 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία σου

Γιατροί και διατροφολόγοι ανά τον κόσμο, βασιζόμενοι σε αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, συμφωνούν ότι το ελαιόλαδο, ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι απαραίτητη προσθήκη για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 5 καλούς λόγους, για να εντάξεις στα καθημερινά σου γεύματα, αυτόν τον διατροφικό θησαυρό.

Το μεγαλύτερο όφελος που χαρίζει το ελαιόλαδο στη διατροφή σου

Το ελαιόλαδο είναι το φυσικό λάδι, που εξάγεται από τον καρπό της ελιάς. Περίπου το 14% είναι κορεσμένα λιπαρά, ενώ το 11% είναι πολυακόρεστα, όπως τα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αλλά το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος, που ονομάζεται ελαϊκό οξύ, που αποτελεί το 73% της συνολικής περιεκτικότητας σε λάδι.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το ελαϊκό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά στην υψηλή θερμότητα, καθιστώντας το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μια υγιεινή επιλογή για μαγείρεμα.

Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά θρεπτικό. Εκτός από τα ευεργετικά λιπαρά οξέα, περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμινών Ε και Κ και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι βιολογικά ενεργά και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Καταπολεμούν επίσης τη φλεγμονή και βοηθούν στην προστασία της χοληστερόλης στο αίμα από την οξείδωση – 2 οφέλη που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, το Αλτσχάιμερ, η αρθρίτιδα, ακόμη και η παχυσαρκία. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους για τα οφέλη του για την υγεία.

Οι κύριες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες προέρχονται από τα αντιοξειδωτικά. Το κλειδί μεταξύ αυτών είναι η ελαιοκανθάλη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί παρόμοια με την ιβουπροφαίνη, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σημαντικών φλεγμονωδών δεικτών, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου, μπορούν να αναστείλουν ορισμένα γονίδια και πρωτεΐνες που προκαλούν τη φλεγμονή.

Το ελαιόλαδο σε προστατεύει από καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο. Μελέτες ωστόσο έχουν δείξει ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές στις μεσογειακές χώρες. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένη έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει πλέον αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικά συστατικά αυτής της δίαιτας, προστατεύοντας από τις καρδιακές παθήσεις με διάφορους τρόπους.

Πολυάριθμες έρευνες δείχνουν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει ισχυρά οφέλη για την καρδιά. Εάν έχεις καρδιακή νόσο, οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή οποιονδήποτε άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου, μπορεί να θέλεις να συμπεριλάβεις άφθονο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή σου.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών

Από τη λίστα με τα οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό, δεν θα μπορούσε να λείπει και η σύνδεσή του με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων. Το εγκεφαλικό προκαλείται από διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλό, είτε λόγω θρόμβου αίματος, είτε λόγω αιμορραγίας. Στις ανεπτυγμένες χώρες, το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου, αμέσως μετά τις καρδιακές παθήσεις. Η σχέση μεταξύ του ελαιόλαδου και του κινδύνου εγκεφαλικού έχει μελετηθεί εκτενώς.

Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών σε 841.000 άτομα διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων. Σε μια άλλη ανασκόπηση σε 140.000 συμμετέχοντες, όσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο διέτρεχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν.

Πηγή: ladylike.gr

 


Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 29.05.2024

Τα οφέλη του γρήγορου περπατήματος: Βελτιώστε την υγεία και την ευεξία σας

Το γρήγορο περπάτημα είναι μια προσιτή και αποτελεσματική μορφή άσκησης που ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Επιπλέον, μειώνει το άγχος, βελτιώνει την ποιότητα του

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 29.05.2024

Τα παιδιά που τρώνε φιστίκια από μωρά δεν αναπτύσσουν αλλεργία

Η εισαγωγή φυστικοβούτυρου αλλά και άλλων προϊόντων που παρασκευάζονται από φιστίκια στη διατροφή ενός παιδιού από τη βρεφική ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης αλλεργίας αργότερα στ

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 29.05.2024

Καρκίνος: Το μοναδικό είδος τροφής που δεν τρώει ποτέ ογκολόγος για να τον προλάβει

Αν και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως την υγεία του, είναι ενθαρρυντικό να σκεφτόμαστε πόσα είναι στον έλεγχό μας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Παγκόσμιο Ταμεί