Image
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 14:43 Εκτός Ελλάδος

Απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε απόσταση 5 μέτρων - Μεγάλη απόφαση σε 2 βδομάδες

Σε δύο εβδομάδες στο Τορίνο της Ιταλίας θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, με την απόφαση της δημοτικής αρχής, που βάζει «στοπ» στο τσιγάρο όταν ο καπνιστής βρίσκεται σε απόσταση πέντε μέτρων από άλλους πολίτες.

Η πρωτεύουσα του Πεδεμοντίου, ανακοίνωσε την απόφασή της να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα λέγοντας πρώτη «όχι» στο κάπνισμα. Η απόφαση αποσκοπεί στο να περιοριστεί η ρύπανση από τα αποτσίγαρα που καταλήγουν σε πεζοδρόμια, πάρκα και δρόμους.

 Το Τορίνο ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ιταλικών και ευρωπαϊκών πόλεων με τη θέσπιση απαγόρευσης του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους σε απόσταση πέντε μέτρων από άλλους ανθρώπους, εκτός αν υπάρξει «ρητή συγκατάθεση».

Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε παρουσία παιδιών ή εγκύων. Όσοι δεν συμμορφωθούν με τον κανονισμό που θα τεθεί σε ισχύ σε δύο εβδομάδες, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

 Η La Stampa αναφέρει ότι «τροποποιήθηκε ο κανονισμός 221 της Αστυνομίας Πόλεων, ο οποίος θεσπίζει την απαγόρευση του καπνίσματος, σε κάθε περίπτωση παρουσία παιδιών ή εγκύων γυναικών και σε κάθε υπαίθριο χώρο σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από άλλα άτομα, χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους».

Τονίζεται ότι ο περιορισμός αφορά σε τσιγάρα, πούρα, πίπες, ηλεκτρονικά τσιγάρα και άτμισμα σε στάσεις λεωφορείων, υπαίθριες εκδηλώσεις, πάρκα και υπαίθριους χώρους.

 Ο δήμαρχος του Τορίνο σχετικά με το μέτρο ανέφερε ότι αποτελεί «κανόνα κοινής λογικής και σεβασμού προς τους άλλους. Πρόκειται για σεβασμό προς εκείνους που δεν καπνίζουν και είναι ένας τρόπος προώθησης μιας κουλτούρας αμοιβαίου σεβασμού. Το Τορίνο δεν είναι η πρώτη πόλη που αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία και πιστεύω ότι και άλλες θα το πράξουν. Φυσικά, κάθε κανονισμός προβλέπει κυρώσεις, αλλά ελπίζω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ο σεβασμός προς τους άλλους.».

Εκτός από το Τορίνο, στο Μιλάνο και τη Μόντενα ισχύει η απαγόρευση καπνίσματος σε απόσταση 10 μέτρων από άλλους πολίτες, καθώς και σε πάρκα, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, στάδια ή νεκροταφεία.

Στο Βολάνο του Τρεντίνο ξεκίνησε το 2021 η εκστρατεία «Volanonfuma» (Το Βολάνο δεν καπνίζει), η οποία επιβάλλει πρόστιμο 25-250 ευρώ σε όποιον καπνίζει σε εξωτερικούς χώρους κοντά σε σχολεία, αθλητικά κέντρα, πάρκα, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς.

 
Στο Μπιμπιόνε του Βενετού, το κάπνισμα απαγορεύεται στις 8 χλμ. αμμώδους παραλίας, ενώ η Νάπολη απαγορεύει το τσιγάρο σε πάρκα και δημόσιες εκδηλώσεις από το 2007.

Σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι και η Βαρκελώνη, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε ανοιχτούς χώρους, ενώ η Νέα Υόρκη υιοθέτησε παρόμοιο μέτρο το 2011.

madata.gr

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 29.05.2024

Άλπεις: Έπεσαν σε γκρεμό τρεις διασώστες – Εντοπίστηκαν νεκροί

Τη ζωή τους κατά την διάρκεια άσκησης στις ιταλικές Άλπεις έχασαν τρεις νεαροί στρατιώτες της υπηρεσίας ορεινής διάσωσης της Ομάδας Οικονομικού Εγκλήματος. Πρόκειται για 3 άντρες ηλικίας 32, 25 και 2

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 29.05.2024

All Eyes On Rafah: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ

Η Πολιτική Προστασία της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε χθες τον θάνατο 21 ανθρώπων σε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να βομβαρδίζουν τη Ράφα, στο νότιο άκ

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 28.05.2024

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Ράφα – Το Ισραήλ χτύπησε ξανά προσφυγικό καταυλισμό σκορπώντας το θάνατο

Νέες επιθέσεις σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα πραγματοποίησε το Ισραήλ σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 ανθρώπους, δώδεκα εκ των οποίων γυναίκες, και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Οι νέοι βομβαρδισμοί