Image
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 14:43 Εκτός Ελλάδος

Απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε απόσταση 5 μέτρων - Μεγάλη απόφαση σε 2 βδομάδες

Σε δύο εβδομάδες στο Τορίνο της Ιταλίας θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, με την απόφαση της δημοτικής αρχής, που βάζει «στοπ» στο τσιγάρο όταν ο καπνιστής βρίσκεται σε απόσταση πέντε μέτρων από άλλους πολίτες.

Η πρωτεύουσα του Πεδεμοντίου, ανακοίνωσε την απόφασή της να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα λέγοντας πρώτη «όχι» στο κάπνισμα. Η απόφαση αποσκοπεί στο να περιοριστεί η ρύπανση από τα αποτσίγαρα που καταλήγουν σε πεζοδρόμια, πάρκα και δρόμους.

 Το Τορίνο ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ιταλικών και ευρωπαϊκών πόλεων με τη θέσπιση απαγόρευσης του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους σε απόσταση πέντε μέτρων από άλλους ανθρώπους, εκτός αν υπάρξει «ρητή συγκατάθεση».

Απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε παρουσία παιδιών ή εγκύων. Όσοι δεν συμμορφωθούν με τον κανονισμό που θα τεθεί σε ισχύ σε δύο εβδομάδες, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

 Η La Stampa αναφέρει ότι «τροποποιήθηκε ο κανονισμός 221 της Αστυνομίας Πόλεων, ο οποίος θεσπίζει την απαγόρευση του καπνίσματος, σε κάθε περίπτωση παρουσία παιδιών ή εγκύων γυναικών και σε κάθε υπαίθριο χώρο σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από άλλα άτομα, χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους».

Τονίζεται ότι ο περιορισμός αφορά σε τσιγάρα, πούρα, πίπες, ηλεκτρονικά τσιγάρα και άτμισμα σε στάσεις λεωφορείων, υπαίθριες εκδηλώσεις, πάρκα και υπαίθριους χώρους.

 Ο δήμαρχος του Τορίνο σχετικά με το μέτρο ανέφερε ότι αποτελεί «κανόνα κοινής λογικής και σεβασμού προς τους άλλους. Πρόκειται για σεβασμό προς εκείνους που δεν καπνίζουν και είναι ένας τρόπος προώθησης μιας κουλτούρας αμοιβαίου σεβασμού. Το Τορίνο δεν είναι η πρώτη πόλη που αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία και πιστεύω ότι και άλλες θα το πράξουν. Φυσικά, κάθε κανονισμός προβλέπει κυρώσεις, αλλά ελπίζω ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και ο σεβασμός προς τους άλλους.».

Εκτός από το Τορίνο, στο Μιλάνο και τη Μόντενα ισχύει η απαγόρευση καπνίσματος σε απόσταση 10 μέτρων από άλλους πολίτες, καθώς και σε πάρκα, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, στάδια ή νεκροταφεία.

Στο Βολάνο του Τρεντίνο ξεκίνησε το 2021 η εκστρατεία «Volanonfuma» (Το Βολάνο δεν καπνίζει), η οποία επιβάλλει πρόστιμο 25-250 ευρώ σε όποιον καπνίζει σε εξωτερικούς χώρους κοντά σε σχολεία, αθλητικά κέντρα, πάρκα, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς.

 
Στο Μπιμπιόνε του Βενετού, το κάπνισμα απαγορεύεται στις 8 χλμ. αμμώδους παραλίας, ενώ η Νάπολη απαγορεύει το τσιγάρο σε πάρκα και δημόσιες εκδηλώσεις από το 2007.

Σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι και η Βαρκελώνη, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε ανοιχτούς χώρους, ενώ η Νέα Υόρκη υιοθέτησε παρόμοιο μέτρο το 2011.

madata.gr

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 11.12.2025

Συναγερμός στη Βρετανία για το κύμα «σούπερ γρίπης» – Στα όρια το NHS εν μέσω έκρηξης κρουσμάτων και απεργιών

Το βρετανικό σύστημα υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο με τη δυσκολότερη συγκυρία του φετινού χειμώνα, καθώς η απότομη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης σε συνδυασμό με την επικείμενη απεργία των γιατρών έχει φέ

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 09.12.2025

Πίεση Τράμπ: Ζητά από τον Ζελένσκι να απαντήσει άμεσα στο ειρηνευτικό σχέδιο

Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πολιτική πίεση από την έναρξη του πολέμου, καθώς απεσταλμένοι του Ντόναλντ Τραμπ μετέφεραν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ένα σαφές και ασφυκτικό τελεσίγραφο

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 08.12.2025

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση για τσουνάμι έως 3 μέτρα και πρώτοι τραυματίες στη Χατσινόχε

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,6 Ρίχτερ ταρακούνησε τη βόρεια και ανατολική Ιαπωνία το μεσημέρι της Δευτέρας, προκαλώντας συναγερμό για τσουνάμι και εκκενώσεις σε παράκτιες περιοχές. Σύμφωνα με τις με