Image
Κυριακή 14 Απριλίου 2024 23:56 Παράδοση

Σταύρος Αρναουτάκης: «Ο Βενιζέλος πετύχαινε πάντοτε να συνδυάζει τον ρεαλισμό με το όραμα, στην κατάλληλη αναλογία»

«Ο Βενιζέλος πετύχαινε πάντοτε να συνδυάζει στην κατάλληλη αναλογία τον ρεα-λισμό με το όραμα», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτά-κης μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 88 χρόνια από το θάνατο του Ε-θνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου που έγινε στην Αθήνα.
Ως κεντρικός ομιλητής, ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε σε ορόσημα της ζω-ής και της δράσης του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού, υπενθυμίζοντας πτυχές του πολύπλευρου έργου του ενώ υπογράμμισε πως συστατικό στοιχείο ολόκληρης της πολιτικής του διαδρομής ήταν πως «αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος και απε-χθανόταν τη δημαγωγία».
«Είχε πάντοτε τις κεραίες του ανοιχτές, ώστε να αξιοποιεί τους συσχετισμούς στη διεθνή σκηνή προς όφελος της χώρας του. Χάρη στην προσωπική του ακτινοβολία είχε αναδειχθεί σε ισότιμο συνομιλητή των ηγετών των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής του», σημείωσε, αναφερόμενος στην διεθνή ακτινοβολία και το ρόλο του στην κοινωνία των Εθνών.

«Αλλά και στον εσωτερικό τομέα, με τη συνταγματική αναθεώρηση του 1911, με το κράτος δικαίου που θεμελίωσε, με τις μεταρρυθμίσεις του στη γεωργία, στην παι-δεία, την πολεοδομία, στην υγεία, δημιούργησε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
«Η σημερινή Ελλάδα δεν θα ήταν η ίδια, χωρίς τα ισχυρά θεμέλια που τέθηκαν από τον Βενιζέλο, χωρίς τις στρατηγικές επιλογές του στην εξωτερική πολιτική, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό. Η ιστορία δείχνει ότι ο ρόλος του ηγέτη είναι καταλυτικός», υπογράμμισε.

Η εκδήλωση μνήμης για την επέτειο θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου έγινε στον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πάρκο Ελευθερίας της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας στην Αθήνα και την διοργάνωσαν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και η Παγκρήτιος Ένωσις Αττικής.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης συνεχάρη τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Νικόλαο Παπαδάκη-Παπαδή, ο οποίος κατάφερε «να συγγράψει την πιο πλήρη βιογραφία του Βενιζέλου, ένα έργο πραγματικά μνημειώδες», καθώς και την Πανελλήνια Ο-μοσπονδία των Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και την Παγκρήτιο Ένωση Αττι-κής που με το έργο τους «κρατούν ψηλά τη σημαία της Κρήτης».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Σήμερα ο Βενιζέλος αναγνωρίζεται εντός και εκτός συνόρων ως ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός, για τον οποίο, πρωτίστως, εμείς οι Κρητικοί είμαστε υπερήφανοι. Η ανεπανάληπτη προσωπικότητά του, το έργο και οι παρακαταθήκες του συνιστούν ένα ακατάλυτο ηγετικό πρότυπο, διαχρονική πηγή έμπνευσης για όλους μας».
Το πρόγραμμα περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων ενός λε-πτού σιγή, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και κρητικούς χορούς.


Post
Παράδοση Πέμπτη 12.03.2026

Για τον Γιώργο Ανεμογιάννη οι επόμενες «Μικρές Ιστορίες της Πόλης» στο Ηράκλειο

«Γιώργος Ανεμογιάννης: Σε τρεις Πράξεις και δύο Ιντερμέδια» είναι ο τίτλος της ομιλίας της διαχειρίστριας έργων Ψηφιακού Πολιτισμού και τ. Διευθύντριας Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη Βαρβάρας Τ

Post
Παράδοση Πέμπτη 12.03.2026

Θεατρική Παράσταση «ο Μπαμπάς ο Πόλεμος» από ΚΚΕ και ΚΝΕ Ηρακλείου στο ΕΛΜΕΠΑ

Οι Τομεακές Οργανώσεις Ηρακλείου ΚΚΕ και ΚΝΕ διοργανώνουν το Σάββατο 14 Μαρτίου 2026 στις 20:00, στο Κλειστό Γυμναστήριο ΕΛΜΕΠΑ τη Θεατρική Παράσταση της Ομάδας Θεάτρου ΚΚΕ-ΚΝΕ Ν. Χανίων «Ο Μπαμ

Post
Παράδοση Πέμπτη 12.03.2026

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12/3/26

Σήμερα τιμάται η μνήμη του Οσίου Θεοφάνους του Ομολογητού, του Οσίου Γρηγορίου του Διαλόγου και του Οσίου Συμεών του Ευλαβούς Γιορτάζουν: Θεοφάνης, Φάνης, Θεοφανία, Φάνια, Φανή, Φένια, Φανούλα *