Image
Κυριακή 14 Απριλίου 2024 23:56 Παράδοση

Σταύρος Αρναουτάκης: «Ο Βενιζέλος πετύχαινε πάντοτε να συνδυάζει τον ρεαλισμό με το όραμα, στην κατάλληλη αναλογία»

«Ο Βενιζέλος πετύχαινε πάντοτε να συνδυάζει στην κατάλληλη αναλογία τον ρεα-λισμό με το όραμα», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτά-κης μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 88 χρόνια από το θάνατο του Ε-θνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου που έγινε στην Αθήνα.
Ως κεντρικός ομιλητής, ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε σε ορόσημα της ζω-ής και της δράσης του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού, υπενθυμίζοντας πτυχές του πολύπλευρου έργου του ενώ υπογράμμισε πως συστατικό στοιχείο ολόκληρης της πολιτικής του διαδρομής ήταν πως «αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος και απε-χθανόταν τη δημαγωγία».
«Είχε πάντοτε τις κεραίες του ανοιχτές, ώστε να αξιοποιεί τους συσχετισμούς στη διεθνή σκηνή προς όφελος της χώρας του. Χάρη στην προσωπική του ακτινοβολία είχε αναδειχθεί σε ισότιμο συνομιλητή των ηγετών των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής του», σημείωσε, αναφερόμενος στην διεθνή ακτινοβολία και το ρόλο του στην κοινωνία των Εθνών.

«Αλλά και στον εσωτερικό τομέα, με τη συνταγματική αναθεώρηση του 1911, με το κράτος δικαίου που θεμελίωσε, με τις μεταρρυθμίσεις του στη γεωργία, στην παι-δεία, την πολεοδομία, στην υγεία, δημιούργησε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
«Η σημερινή Ελλάδα δεν θα ήταν η ίδια, χωρίς τα ισχυρά θεμέλια που τέθηκαν από τον Βενιζέλο, χωρίς τις στρατηγικές επιλογές του στην εξωτερική πολιτική, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό. Η ιστορία δείχνει ότι ο ρόλος του ηγέτη είναι καταλυτικός», υπογράμμισε.

Η εκδήλωση μνήμης για την επέτειο θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου έγινε στον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πάρκο Ελευθερίας της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας στην Αθήνα και την διοργάνωσαν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και η Παγκρήτιος Ένωσις Αττικής.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης συνεχάρη τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Νικόλαο Παπαδάκη-Παπαδή, ο οποίος κατάφερε «να συγγράψει την πιο πλήρη βιογραφία του Βενιζέλου, ένα έργο πραγματικά μνημειώδες», καθώς και την Πανελλήνια Ο-μοσπονδία των Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και την Παγκρήτιο Ένωση Αττι-κής που με το έργο τους «κρατούν ψηλά τη σημαία της Κρήτης».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Σήμερα ο Βενιζέλος αναγνωρίζεται εντός και εκτός συνόρων ως ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός, για τον οποίο, πρωτίστως, εμείς οι Κρητικοί είμαστε υπερήφανοι. Η ανεπανάληπτη προσωπικότητά του, το έργο και οι παρακαταθήκες του συνιστούν ένα ακατάλυτο ηγετικό πρότυπο, διαχρονική πηγή έμπνευσης για όλους μας».
Το πρόγραμμα περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων ενός λε-πτού σιγή, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και κρητικούς χορούς.


Post
Παράδοση Πέμπτη 30.04.2026

«Τη μάνα μου την αγαπώ» - Την Κυριακή 10 Μαΐου 2026 στις 10:00 το πρωί, η 2η Γιορτή της Μητέρας στο Μνημείο της Μάνας στο Δεμάτι

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δεματίου «Η Αγία Παρασκευή» και η Δημοτική Κοινότητα Δεματίου, διοργανώνουν την 2η Γιορτή Μητέρας: «Τη μάνα μου την αγαπώ», την

Post
Παράδοση Πέμπτη 30.04.2026

Χορός, κέφι και μουσική στο ΚΑΠΗ Αρκαλοχωρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Σε μια όμορφη δράση γεμάτη χορό, μουσική, κίνηση και χαρά, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν τα μέλη του ΚΑΠΗ Αρκαλοχωρίου. Η δράση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Χορού, ανέδειξε τ

Post
Παράδοση Πέμπτη 30.04.2026

Εθελοντική αιμοδοσία στο αίθριο της Λότζια το Σάββατο 02-05-2026

Το Σάββατο 2 Mαίου 2026 θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο αίθριο της Λότζια από τις 09:30 έως τις 14:00. Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοπο