Image
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 21:16 Πολιτική

Δημοσκόπηση MRB: Σταθερά πρώτη η Νέα Δημοκρατία – Αποδυναμωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο

Σταθερά πρώτη είναι η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MRB για το OPEN, σε πανελλαδικό δείγμα 1.500 ατόμων, το διάστημα 21 – 27 Φεβρουαρίου 2024, ενώ στη δεύτερη θέση έχει εδραιωθεί το ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες ερωτήθηκαν και το… επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στη δημοσκόπηση της MRB, τάσεις ανόδου καταγράφει η Ελληνική Λύση, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως προς την εξεταστική για τα Τέμπη, οι περισσότεροι θεωρούν πως δεν θα ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος, ενώ οι περισσότεροι κρίνουν θετικά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, στο παρά πέντε του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

  • ΝΔ: 29%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 10,1%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,1%
  • Ελληνική Λύση: 7,8%
  • ΚΚΕ: 7%,
  • Νίκη: 2,5%
  • Πλεύση: 2,3%
  • Νέα Αριστερά: 2,4%
  • Σπαρτιάτες: 2%
  • Αδιευκρίνιστη ψήφος: 22,5%

Στην αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία: 37,2%
  • ΠΑΣΟΚ:14,2%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 13%
  • Ελληνική Λύση: 10%
  • ΚΚΕ: 9%
  • Νίκη 3,2%
  • Νέα Αριστερά: 3,1%
  • Πλεύση: 3%
  • Σπαρτιάτες 2,6%
  • ΜέΡΑ25: 2,3%

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, τα ποσοστά καθορίζονται ως εξής:

  • ΝΔ: 28%
  • ΠΑΣΟΚ: 9,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 8,8%
  • Ελληνική Λύση: 7,5%
  • ΚΚΕ: 7%
  • Νίκη: 3%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2,8%
  • Νέα Αριστερά 2,4%
  • Σπαρτιάτες 2,1%
  • ΜέΡΑ25: 1,9%
  • Αδιευκρίνιστη ψήφος: 22,9%

Στην αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

  • ΝΔ: 36,2%
  • ΠΑΣΟΚ: 12,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 11,4%
  • Ελληνική Λύση: 9,7
  • ΚΚΕ: 9%
  • Νίκη: 3,9%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,6%
  • Νέα Αριστερά: 3,1%
  • Σπαρτιάτες: 2,7%

Ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 28,9%, ενώ ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 7,7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 7,4%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,2% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Γιάνη Βαρουφάκη που συγκεντρώνουν από 3,5% έκαστος. Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 2,8%.

Το θυελλώδες συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η παρέμβαση Τσίπρα 

Το 50,3% απαντά πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αποδυναμωμένος από το θυελλώδες συνέδριο, ενώ το 13,6% απαντά πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει ισχυρότερο. Το 24,1% εκτιμά πως τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια.

Ως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 41,2% θεωρεί πως το κόμμα βγαίνει αποδυναμωμένο, ενώ το 32% πως βγαίνει ισχυρότερο.

Το 47,2% θεωρεί άστοχη την παρέμβαση Τσίπρα πριν το συνέδριο, ενώ το 30,8% την θεωρεί εύστοχη.

Το 48,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου, θεωρεί εύστοχη την παρέμβαση του κ. Τσίπρα, ενώ το 37,1% τη θεωρεί άστοχη.

Το 42,7% ζητεί να κριθεί ο Στέφανος Κασσελάκης στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 34,7% να ζητεί να κριθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Στο 51,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να κριθεί ο πρόεδρος μετά τις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 40,9% ζητεί να κριθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Το 53,7% δεν θέλει αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 15,8% θέλει αλλαγή ονόματος.

Το 53,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει κεντροαριστερή πορεία, το 30,5% θέλει το κόμμα να μετατοπιστεί προς την αριστερά, ενώ το 5,3% θέλει στροφή προς το κέντρο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα – Τι λένε για τα μέτρα στήριξης

Ως προς τα μεγαλύτερα προβλήματα

  • Το 53,5% θεωρεί την ακρίβεια
  • Το 31,3% θεωρεί την Υγεία
  • Το 20,6% το ύψος των εισοδημάτων
  • Το 17,3% την Παιδεία
  • Το 15,6% την εγκληματικότητα
  • Το 15% την ανάπτυξη
  • Το 11,9% την ανεργία

Το 69.9% εκτιμά πως η κυβέρνηση πήρε λιγότερα μέτρα στήριξης από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, το 24,1% απαντά πως πήρε περισσότερα μέτρα από τις αντοχές της οικονομίας και το 18,7% απαντά πως πήρε όσα μέτρα επιτρέπει η οικονομία.

Για τα Τέμπη

Το 74,5% δηλώνει απαισιόδοξο αναφορικά με το εάν η εξεταστική επιτροπή θα ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών και θα αποδώσει ευθύνες, ενώ το 17,7% απαντά πως είναι αισιόδοξο για θετική κατάληξη.

Πηγή: newsit.gr


Post
Πολιτική Τρίτη 29.09.2026

Μητσοτάκης από τον Ασπρόπυργο: Νέες και σύγχρονες σχολικές υποδομές σε όλη τη χώρα

Στο νέο, σύγχρονο και βιοκλιματικό κτήριο του 4ου Γυμνασίου Ασπροπύργου στεγάζεται πλέον η σχολική κοινότητα, προσφέροντας στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον μάθησης κα

Post
Πολιτική Τρίτη 29.09.2026

Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση έχει κόψει τους δεσμούς με την κοινωνία. Θετική ψήφος στο ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμα του»

Το τρίπτυχο παρεμβάσεωνπου έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα, με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, μηχανισμό επιστροφής στους καταναλ

Post
Πολιτική Τρίτη 29.09.2026

Μαμουλάκης: ΟΣΔΕ 2026 – myAGRO: Ένα νέο φιάσκο;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι στρεμματικής ενίσχυσης για το 2026 καθώς το νέο σύστημα της ΑΑΔΕ, το myAGRO, δεν είναι παραγωγικά λειτουργικό με την πιθανότητα πληρωμής της πρώτης δόσης