Image
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 21:16 Πολιτική

Δημοσκόπηση MRB: Σταθερά πρώτη η Νέα Δημοκρατία – Αποδυναμωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο

Σταθερά πρώτη είναι η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MRB για το OPEN, σε πανελλαδικό δείγμα 1.500 ατόμων, το διάστημα 21 – 27 Φεβρουαρίου 2024, ενώ στη δεύτερη θέση έχει εδραιωθεί το ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες ερωτήθηκαν και το… επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στη δημοσκόπηση της MRB, τάσεις ανόδου καταγράφει η Ελληνική Λύση, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως προς την εξεταστική για τα Τέμπη, οι περισσότεροι θεωρούν πως δεν θα ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος, ενώ οι περισσότεροι κρίνουν θετικά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, στο παρά πέντε του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

  • ΝΔ: 29%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 10,1%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,1%
  • Ελληνική Λύση: 7,8%
  • ΚΚΕ: 7%,
  • Νίκη: 2,5%
  • Πλεύση: 2,3%
  • Νέα Αριστερά: 2,4%
  • Σπαρτιάτες: 2%
  • Αδιευκρίνιστη ψήφος: 22,5%

Στην αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία: 37,2%
  • ΠΑΣΟΚ:14,2%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 13%
  • Ελληνική Λύση: 10%
  • ΚΚΕ: 9%
  • Νίκη 3,2%
  • Νέα Αριστερά: 3,1%
  • Πλεύση: 3%
  • Σπαρτιάτες 2,6%
  • ΜέΡΑ25: 2,3%

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, τα ποσοστά καθορίζονται ως εξής:

  • ΝΔ: 28%
  • ΠΑΣΟΚ: 9,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 8,8%
  • Ελληνική Λύση: 7,5%
  • ΚΚΕ: 7%
  • Νίκη: 3%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2,8%
  • Νέα Αριστερά 2,4%
  • Σπαρτιάτες 2,1%
  • ΜέΡΑ25: 1,9%
  • Αδιευκρίνιστη ψήφος: 22,9%

Στην αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

  • ΝΔ: 36,2%
  • ΠΑΣΟΚ: 12,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 11,4%
  • Ελληνική Λύση: 9,7
  • ΚΚΕ: 9%
  • Νίκη: 3,9%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,6%
  • Νέα Αριστερά: 3,1%
  • Σπαρτιάτες: 2,7%

Ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 28,9%, ενώ ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 7,7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 7,4%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,2% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Γιάνη Βαρουφάκη που συγκεντρώνουν από 3,5% έκαστος. Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 2,8%.

Το θυελλώδες συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η παρέμβαση Τσίπρα 

Το 50,3% απαντά πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αποδυναμωμένος από το θυελλώδες συνέδριο, ενώ το 13,6% απαντά πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει ισχυρότερο. Το 24,1% εκτιμά πως τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια.

Ως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 41,2% θεωρεί πως το κόμμα βγαίνει αποδυναμωμένο, ενώ το 32% πως βγαίνει ισχυρότερο.

Το 47,2% θεωρεί άστοχη την παρέμβαση Τσίπρα πριν το συνέδριο, ενώ το 30,8% την θεωρεί εύστοχη.

Το 48,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου, θεωρεί εύστοχη την παρέμβαση του κ. Τσίπρα, ενώ το 37,1% τη θεωρεί άστοχη.

Το 42,7% ζητεί να κριθεί ο Στέφανος Κασσελάκης στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 34,7% να ζητεί να κριθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Στο 51,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να κριθεί ο πρόεδρος μετά τις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 40,9% ζητεί να κριθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Το 53,7% δεν θέλει αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 15,8% θέλει αλλαγή ονόματος.

Το 53,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει κεντροαριστερή πορεία, το 30,5% θέλει το κόμμα να μετατοπιστεί προς την αριστερά, ενώ το 5,3% θέλει στροφή προς το κέντρο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα – Τι λένε για τα μέτρα στήριξης

Ως προς τα μεγαλύτερα προβλήματα

  • Το 53,5% θεωρεί την ακρίβεια
  • Το 31,3% θεωρεί την Υγεία
  • Το 20,6% το ύψος των εισοδημάτων
  • Το 17,3% την Παιδεία
  • Το 15,6% την εγκληματικότητα
  • Το 15% την ανάπτυξη
  • Το 11,9% την ανεργία

Το 69.9% εκτιμά πως η κυβέρνηση πήρε λιγότερα μέτρα στήριξης από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, το 24,1% απαντά πως πήρε περισσότερα μέτρα από τις αντοχές της οικονομίας και το 18,7% απαντά πως πήρε όσα μέτρα επιτρέπει η οικονομία.

Για τα Τέμπη

Το 74,5% δηλώνει απαισιόδοξο αναφορικά με το εάν η εξεταστική επιτροπή θα ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών και θα αποδώσει ευθύνες, ενώ το 17,7% απαντά πως είναι αισιόδοξο για θετική κατάληξη.

Πηγή: newsit.gr


Post
Πολιτική Τρίτη 15.09.2026

Στη Βουλή από την Ελένη Βατσινά τα σοβαρά προβλήματα με το ΟΣΔΕ 2026

Την έντονη ανησυχία για την πορεία των δηλώσεωνΟΣΔΕ 2026και τον κίνδυνο να επηρεαστούν οι αγροτικές ενισχύσεις χιλιάδων παραγωγών της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας αναδεικνύει με ερώτησή της προς τον

Post
Πολιτική Τρίτη 15.09.2026

Τα διόδια στον ΒΟΑΚ στο επίκεντρο νέας Κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Χάρη Μαμουλάκη

Τα διόδια στον ΒΟΑΚ βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας Κοινοβουλευτικής παρέμβασης του ανεξάρτητου Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, ο οποίος ζητάει με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) προς τον Υπουργό

Post
Πολιτική Δευτέρα 14.09.2026

Αγρότες: Καθυστερήσεις από το 2020 στην εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών και στην επιστροφή χρημάτων από τον e-ΕΦΚΑ

Με Κοινοβουλευτική Ερώτησή του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά σαφείς απαντήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες για την επιτάχυνση και την αυτο