Image
Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023 22:32 Εκτός Ελλάδος

Γάζα: Νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία – Η Μοσάντ αποσύρει τους διαπραγματευτές της

Νέο «ναυάγιο» στις συνομιλίες για παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η Μοσάντ ανακοίνωσε ότι μια διαπραγματευτική ομάδα της, που βρισκόταν στο Κατάρ, έχει διαταχθεί να επιστρέψει στην πατρίδα, καθώς οι συνομιλίες για την παράταση της εκεχειρίας φθάνουν σε «αδιέξοδο».

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι άνδρες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, της Μοσάντ, βρίσκονταν σήμερα στη Ντόχα για συνομιλίες με τους Καταριανούς διαμεσολαβητές για την επίτευξη μιας ακόμη ανθρωπιστικής παύσης στον πόλεμο στη Γάζα.

«Λόγω του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων και ύστερα από οδηγίες του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα διέταξε την διαπραγματευτική ομάδα στη Ντόχα να επιστρέψει στην πατρίδα», αναφέρεται σε μία ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου, που εκδόθηκε για λογαριασμό της Μοσάντ.

«Η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας που περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των γυναικών και των παιδιών που ήταν στη λίστα, που παρασχέθηκε στη Χαμάς», επισημαίνεται στη δήλωση.

«Ο επικεφαλής της Μοσάντ ευχαριστεί τον επικεφαλής της CIA, τον υπουργό πληροφοριών της Αιγύπτου, τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τη συνεργασία τους και τις τεράστιες προσπάθειες διαμεσολάβησης, που οδήγησαν στην απελευθέρωση 84 γυναικών και παιδιών από τη Γάζα, εκτός από 24 ξένους υπηκόους», προσθέτει.

Όταν κατέρρευσε η εκεχειρία, 136 άνθρωποι εξακολουθούσαν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα — 114 άνδρες, 20 γυναίκες και δύο παιδιά. Δέκα από τους ομήρους είναι ηλικίας 75 ετών και άνω. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομήρων, 125, είναι Ισραηλινοί. Έντεκα είναι ξένοι υπήκοοι, εκ των οποίων οι οκτώ από την Ταϊλάνδη.

Πηγή: enikos.gr


Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 18.06.2026

ΗΠΑ και Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν υπέγραψαν εξ αποστάσεως το βράδυ της Τετάρτης διμερή συμφωνία με στόχο τον τερματισμό της πολεμικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο της συμφωνί

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 10.06.2026

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την κατάρριψη αμερικανικού Apache – Πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράν και ιρανική απάντηση

Νέο κύμα έντασης στη Μέση Ανατολή προκαλεί η κατάρριψη αμερικανικού επιθετικού ελικοπτέρου Apache που πραγματοποιούσε περιπολία στα Στενά του Ορμούζ. Η Ουάσιγκτον απάντησε με πλήγματα σε σχεδόν 20 στό

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 01.06.2026

Παρέμβαση Τραμπ για Μέση Ανατολή: «Συμφωνήθηκε παύση εχθροπραξιών — Δεν πάνε στρατεύματα στη Βηρυτό»

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής μετά από άμεση παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχ