Image
Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023 16:14 Εκτός Ελλάδος

Εκλογές Ολλανδία: 26 κόμματα ανάμεσά τους το κόμμα των ζώων, των 50αρηδων, των νέων και των ασιατών

Έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε 26 κόμματα, οι Ολλανδοί που προσέρχονται στις κάλπες αύριο, Τετάρτη, έχουν σίγουρα ευρεία επιλογή σε μια εκλογική διαδικασία που είναι εντελώς διαφορετική από χώρες στις οποίες οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε λίγα κόμματα.

Οι δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία τοποθετούν το κεντροδεξιό VVD, το νεοσύστατο NSC και την αριστερή συμμαχία GroenLinks-PvdA να προηγούνται στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές, ακολουθούμενα από το ακροδεξιό PVV, αλλά ο κατάλογος των υποψήφιων κομμάτων περιλαμβάνει κάποια εντελώς ασυνήθιστα.


Ακολουθούν πέντε από αυτά:

Το Κόμμα των Ζώω
ν
“Τα ζώα είναι όντα προικισμένα με συνείδηση και συναισθήματα. Η ζωή τους πρέπει να αντιμετωπίζεται με φροντίδα.” Έτσι ξεκινάει το μανιφέστο του Κόμματος των Ζώων, το οποίο παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του έναν θλιμμένο σκύλο και ζητάει δωρεές.

Το πολιτικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει: κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων στο Σύνταγμα, δημιουργία κοινού υπουργείου Υγείας και Δικαιωμάτων των Ζώων που θα ασχολείται με την υγεία των ανθρώπων και των ζώων και τον έλεγχο όλων των κυβερνητικών αποφάσεων για τον προσδιορισμό της επιρροής τους στην καλή διαβίωση των ζώων.

Το κόμμα ζητεί επίσης να σταματήσει η κτηνοτροφία, με «δραστική μείωση» του αριθμού των ζώων που θανατώνονται για κατανάλωση.

Ζητεί επίσης την απαγόρευση των ενυδρείων και των τσίρκων με ζώα καθώς και αυστηρότερους κανόνες προς τήρηση από τα παιδιά όταν επισκέπτονται ζωολογικούς κήπους: «τα ζώα δεν είναι λούτρινα».

Το «Partij voor der Dieren» κάνει επίσης εκστρατείες για περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η στέγαση και η γενική ευημερία.

Στις εκλογές του 2021 συγκέντρωσε σχεδόν 400.000 ψήφους, εξασφαλίζοντας έτσι έξι από τις 150 έδρες στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

50 ετών και άνω
Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτό το κόμμα κάνει εκστρατεία για τα δικαιώματα των μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρων. Θέλει την επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη (έναντι 67 από το 2024), τον περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών από τα 45 και την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς.

Στις εκλογές του 2021 το κόμμα συγκέντρωσε λίγο περισσότερο από το 1% των ψήφων και έλαβε έτσι μια έδρα στο κοινοβούλιο. Πριν από τις εκλογές του 2021 κατείχε τέσσερις έδρες.

Κόμμα για μια Νέα Γενιά
Στο άλλο άκρο βρίσκεται το Κόμμα για μια Νέα Γενιά, το οποίο διεξάγει εκστρατεία για τη νεολαία της Ολλανδίας.

Τα δωρεάν μέσα μαζικής μεταφοράς και η εκπαίδευση, η μείωση του ορίου ηλικίας ψήφου στα 14 και η «ριζοσπαστική ισότητα» («Κάτω η πατριαρχία») είναι μεταξύ των βασικών σημείων του μανιφέστου αυτού του κόμματος.

Παρουσιάζει τέσσερις νέους κάτω των 18 ετών στο ψηφοδέλτιό του και ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων του είναι τα 29,8 έτη.

«Όλοι τους πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα και λιγότερο αγχωτικά στην Ολλανδία», αναφέρει η ιστοσελίδα του κόμματος.

Κόμμα των σπορ
Με μια φωτογραφία μιας χαμογελαστής γυναίκας πάνω στο ποδήλατό της στην ιστοσελίδα του, το Κόμμα των Σπορ ισχυρίζεται ότι είναι το μόνο που έχει ως αφετηρία τον «αθλητισμό, την κίνηση και έναν υγιεινό τρόπο ζωής για όλους τους Ολλανδούς».

Δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις για άτομα κάτω των 21 ετών, μείωση των εισφορών υγείας για «άτομα που επιδεικνύουν υγιεινό τρόπο ζωής» και κίνητρα για να πηγαίνουν οι πολίτες στη δουλειά τους με τα πόδια ή με το ποδήλατο είναι μεταξύ των δεσμεύσεων του κόμματος.

Το κόμμα θέλει το κολύμπι να είναι υποχρεωτικό στο σχολικό πρόγραμμα, με τουλάχιστον δύο μαθήματα φυσικής αγωγής την εβδομάδα διάρκειας μιας ώρας.

Οι μικροί μαθητές θα δοκιμάζονται όχι μόνο για τις ακαδημαϊκές τους δεξιότητες, αλλά και για την ικανότητά τους να κάνουν σωματική άσκηση.

Η Ολλανδία με σχέδιο
Το κόμμα “Η Ολλανδία με σχέδιο” θέλει «περισσότερο χρώμα στην πολιτική» και περισσότερη φωνή σε διαφορετικές ομάδες. Παρουσιάζει το πρόγραμμά του σε μια αρχική σελίδα με μια εικόνα ενός τυπικού ολλανδικού τοπίου πράσινων πεδιάδων πάνω στις οποίες βρίσκεται ένας ανεμόμυλος που περιβάλλεται από μια λιμνούλα. Η ομάδα παρουσιάζεται ως ένα «κίνημα νεολαίας» που «θέλει επίσης να δώσει φωνή στην ασιατική κοινότητα στην Ολλανδία».

Το «σχέδιο» του περιλαμβάνει: δωρεάν μεταφορές για όλους, βασικό εισόδημα για όλους, δωρεάν παιδική φροντίδα από την ηλικία των δύο ετών και δημοψηφίσματα για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων.Πηγή: newsit.gr


Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 25.07.2024

Βραβεία Όσκαρ 2025: Έναρξη υποβολής συμμετοχών για την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία «Διεθνούς Ταινίας»

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου και τη Δευτέρα 29 Ιουλίου δεν θα χορηγούνται ηλεκτρονικές συνταγές, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τις δύο παραπάνω ημέρες οι γιατροί θα

Post
Εκτός Ελλάδος Πέμπτη 25.07.2024

Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι – Πλωτή παρέλαση για πρώτη φορά στην ιστορία

Το Παρίσι μετρά αντίστροφα για την έναρξη της μεγαλύτερης γιορτής του αθλητισμού. Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων θα διεξαχθεί στον Σηκουάνα που έχει στολιστεί με παγκοσμίου φήμης πίνακες. Αύρι

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 24.07.2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Συνελήφθη Ρώσος ύποπτος για απόπειρα αποσταθεροποίησης

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν Ρώσο σέφ ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι σχεδίαζε να αποσταθεροποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Όπως μεταδίδει ο Guardian, τη σύλληψη ανακοίνωσε, σήμερα, το Γραφε