Image
Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 11:09 Εκτός Ελλάδος

Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας: Η «βασιλική» τουαλέτα που σκότωσε τουλάχιστον 60 ανθρώπους

Σήμερα, 19 Νοεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας. Είμαστε στο 2023, οι καινοτομίες που αφορούν τη βιολογική ανάγκη του κάθε ανθρώπου είναι αμέτρητες, η δική μου αγαπημένη είναι εκείνη η τουαλέτα που έχει εγκατεστημένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αναλύει την υγεία του εντέρου.

Επίσης, έχω ανακαλύψει πως υπάρχει στην αγορά αρωματικό σπρέι που λέγεται V.I.Poo, δηλαδή ένα φοβερό λογοπαίγνιο που συνδυάζει σελέμπριτι και κενώσεις του εντέρου.

Κάπου εδώ τελειώνουν τα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν σε μια τουαλέτα κοντά μας, και ξεκινά η αφήγηση μιας τραγωδίας.

Είμαστε στον 12ο αιώνα, στην εκκλησία του Έρφουρτ, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου του Έκτου, ενός από τους πιο περιβόητους βασιλείς της Γερμανίας κατά το μεσαίωνα.

Σε αυτή την εκκλησία λοιπόν, τον Ιούλιο του 1184, εκκλησιαστικοί άρχοντες και πολιτειακοί αξιωματούχοι της εποχής μαζεύτηκαν σε μια μεγάλη αίθουσα, η οποία κατέρρευσε. Από κάτω, βρισκόταν οι εγκαταστάσεις μιας «τουαλέτας», που σκόρπισε τον θάνατο. Θα εξηγήσουμε. 

Το ιστορικό υπόβαθρο
 
Η εποχή ήταν γεμάτη από αναταραχές και κόντρες, ανάμεσα σε φεουδάρχες και εκκλησιαστικούς άρχοντες της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Μια από αυτές της κόντρες, είχε ως πρωταγωνιστές τους Κόνραντ Βίτελσμπαχ, Αρχιδούκα του Μάιντς, και Λούντβιχ Γ', κόμη της Θουριγγίας. Δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την κόντρα τους. Η επικρατέστερη θεωρία έχει να κάνει με τον έλεγχο μιας μεγάλης έκτασης γης. 

Όποιο και να ήταν το πρόβλημα, φαίνεται πως ο Βασιλιάς Ερρίκος ο 6ος ήθελε να λύσει την παρεξήγηση μεταξύ των δύο αντρών με κάθε τρόπο. Γι' αυτό λοιπόν ζήτησε μια συνάντηση μεταξύ τους, με πληθώρα καλεσμένων, ορισμένοι εκ των οποίων θα δρούσαν ως μεσολαβητές, ώστε να επέλθει συμφιλίωση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

 
Σύμφωνα με τις μάλλον «ομιχλώδεις» ιστορικές πληροφορίες, οι καλεσμένοι - ορισμένοι λένε 60 άτομα, εικάζεται πως ήταν 100 - συγκεντρώθηκαν αρχικά στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, και στη συνέχεια μπήκαν στα δωμάτια που βρίσκονταν εσωτερικά.

Ούτε η πιο τολμηρή φαντασία μπορούσε να φανταστεί όσα θα συνέβαιναν λίγο αργότερα. 


Η τραγωδία
Όταν οι καλεσμένοι βρέθηκαν σε μεγάλη αίθουσα εσωτερικά της εκκλησίας, κάτι δεν πήγε καθόλου καλά. Το πάτωμα υποχώρησε, σχεδόν καταστράφηκε. Αυτό στο οποίο βυθίστηκαν οι καλεσμένοι δεν ήταν απλώς ένα «άλλο δωμάτιο» αλλά ο πάτος μιας μεγάλης τουαλέτας.

Ο πάστορας Λάιτζμαν, της περιοχής Τουντσενχάουζεν, που έκανε την ιστορική έρευνα, επιβεβαίωσε το τραγικό γεγονός, και τους τουλάχιστον 60 θανάτους που συνέβησαν σε λίγα λεπτά, από πνιγμό.

Αυτοί που σώθηκαν κατά τύχη, ήταν ο Βασιλιάς Ερρίκος, και οι Λούντβιχ και Κόνραντ, οι οποίοι, τη στιγμή του ατυχήματος είχαν αποσυρθεί σε πιο μικρό δωμάτιο, ώστε να συζητήσουν για τις διαφωνίες τους κατ' ιδίαν. 

Τι σήμαινε «τουαλέτα» το 1184
Ήταν πάρα πολύ απλό και δεν είχε καμία σχέση με αυτό που σήμερα αποκαλούμε τουαλέτα. Ήταν μια τρύπα, στην κορυφή της οποίας καθόταν ο επισκέπτης, και στον πάτο αυτής, που συχνά ήταν μια ολόκληρη γούρνα, κατέληγαν οι κενώσεις του.

Εκεί λοιπόν, βρέθηκαν οι καλεσμένοι του Κόνραντ και του Λούντβιχ, βιώνοντας έναν ακραία κωμικοτραγικό θάνατο.

 

.reader


Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 01.12.2023

Ρίσι Σούνακ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν μπορούν να επιστραφούν – Laura Kuenssberg: Κοίτα την γραβάτα του Βασιλιά μας

«Η θέση μου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν έχει αλλάξει», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ εν πτήσει προς το Ντουμπάι για την Σύνοδο για το Κλίμα, εκεί όπου συνάντησε και τον Βασ

Post
Εκτός Ελλάδος Παρασκευή 01.12.2023

Ξεκινά και πάλι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας – Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως παραβίασε την ανακωχή

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως ξανάρχισε τις επιχειρήσεις του εναντίον του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Κατηγόρησε τη Χαμάς πως παραβίασε τους όρους της ανακωχής που εφαρ

Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 29.11.2023

Guardian: Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι για τους Έλληνες το Διαμάντι του Στέμματος

Να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους καλεί με ένα μακροσκελές άρθρο του στον Guardian ο διάσημος Βρετανός αρθρογράφος, Σάιμον Τζένκινς. «Ο καυγάς για τα Γλυπτά