Image
Παρασκευή 02 Ιουνίου 2023 13:19 Βλέπω/Ακούω

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες πριν τα γενέθλιά της, τα οποία ήταν στις 8 Ιουνίου, η Νόνικα Γαληνέα. 

Μέχρι το τέλος ήταν στο πλευρό της η οικογένειά της και οι κόρες της. Μία από αυτές, η Αριέττα Μουτούση έχει επίσης σημαντική καριέρα ως ηθοποιός.

Η Νόνικα Γαληνέα γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1938. Πήγε αρχικά σχολείο στην Νέα Μάκρη και στα 14 πήγε στην Φλωρεντία. Συνέχισε σε αγγλικό σχολείο στην Ελβετία και στα 18 της γράφτηκε στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια σπούδα στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art.

Παντρεύτηκε τον Νίκο Μουτούση στην Ελλάδα, με τον οποίο έζησε 5 χρόνια στο Παρίσι και έκαναν 3 παιδιά, τις δίδυμες Αλεξία και Αριέττα και την Μαρία-Αμαλία. Υπήρξε επίσης και ζευγάρι για 21 χρόνια με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, που όπως έχει αναφέρει γνώρισε όταν συμπρωταγωνιστούσαν στο Θέατρο Μετροπόλιταν.

Η πορεία της στο «σανίδι» ξεκίνησε το 1963 μετά από εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης, εκεί όπου έπαιξε και την πρώτη της παράσταση η οποία ήταν οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Εκεί συνεργαζόταν με «τέρατα» του θεάτρου όπως ο Κάρολος Κουν, ο Δημήτρης Χορν, η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξανδρος Μινωτής, ο Δημήτρης Μυράτ κ.α.

Από τo 1969 άρχισε η συνεργασία με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, και μαζί δημιούργησαν το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια.

Συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Αμφιθέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και έδωσε παραστάσεις και στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο. Μάλιστα είναι η μοναδική ελληνίδα ηθοποιός που έπαιξε δύο φορές στο Κόβεντ Γκάρντεν, στα αγγλικά.

Έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.ά.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου της ζει στο Λονδίνο. Έχει μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία της σε βιβλίο με τίτλο Η ζωή μου (εκδόσεις Λιβάνη 2005) όπως και το βιβλίο Επέστρεφε (εκδόσεις Ιανός, 2007).

Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη» για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.


Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 13.08.2026

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το σχολικό έτος 2026-2027

Ανοίγει την Παρασκευή 14 Αυγούστου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων-δηλώσεων προτίμησης περιοχών για την πρόσληψη αναπληρωτών, αναπληρωτριών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για το διδακτικό έτος 2026-2027.

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 13.08.2026

Αιτήσεις αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ από 14 έως 24 Αυγούστου

Ανοίγει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων-δηλώσεων προτίμησης για την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και αναπληρωτριών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) για

Post
Βλέπω/Ακούω Πέμπτη 13.08.2026

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου

Η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου 2026, έχει εκπονήσει ειδικό σχεδιασμό και λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, για την ασφαλή μετακίν