Image
Πέμπτη 01 Ιουνίου 2023 11:04 Οικονομία

ΕΦΚΑ: Τι αλλάζει από σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αλλάζουν από σήμερα, 1η Ιουνίου οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ, καταργήθηκε η προϋπόθεση να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να λαμβάνει ασφαλιστική ικανότητα ο ασφαλισμένος.

Πλέον, θα πρέπει οι μη μισθωτοί να καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Έτσι, μέχρι τις 31 Μαΐου οι μη μισθωτοί (αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες) μπορούσαν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2023.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, οι ασφαλισμένοι θα έπρεπε να πληρώσουν μόνο τις εισφορές για τον κλάδο υγείας του περσινού έτους ή να ενταχθεί στη ρύθμιση των 24 δόσεων για το σύνολο των οφειλών τους προς το Ταμείο.

Πώς θα προστατέψετε τα προσωπικά δεδομένα σας στο διαδίκτυο - Οι 5 κινήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν πληρωμές του 2022, θα αφαιρεθούν από το σύνολο των χρημάτων για τον κλάδο υγείας που θα πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι για να έχουν πάλι ασφαλιστική ικανότητα.

Για τους μακροχρόνια ανέργους ή τους εργαζομένους ειδικών κατηγοριών έχει δοθεί παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας έως 29/2/2024.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, λόγω χρεών, θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε συνταγογράφηση & πλήρη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, όμως δεν θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από ιδιωτικές δομές που συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ.

Post
Οικονομία Τρίτη 14.04.2026

«Deal» δισεκατομμυρίων: Η Amazon εξαγοράζει την Globalstar και κηρύσσει τον «πόλεμο των άστρων» στον Έλον Μασκ

Σε μια στρατηγική κίνηση ματ που αναδιατάσσει τον παγκόσμιο χάρτη των τηλεπικοινωνιών, η Amazon ανακοίνωσε την εξαγορά της Globalstar έναντι 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία-μαμούθ του Τζεφ Μ

Post
Οικονομία Τρίτη 14.04.2026

"Ερχονται" οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον έλεγχο και τις διορθώσεις περίπου 1,5 εκατομμυρίων προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων, καθώς την Πέμπτη 16 Απριλίου η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην οριστική υποβολή τους

Post
Οικονομία Δευτέρα 13.04.2026

Επιστροφή ενοικίου 2026: Τι πρέπει να δηλώσουν οι ενοικιαστές στις φορολογικές δηλώσεις

Για να γίνει η επιστροφή του ενοικίου το έτος 2026, θα πρέπει: – Να έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ η Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης («Μισθωτήριο») για το ακίνητο, έως τις 15 Ιο