Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023 23:24 Είς Υγείαν

Γιατί επιμένει τόσο πολύ ο βήχας – Τι λένε οι γιατροί



Υπομονή για λίγες ημέρες και εφόσον ο βήχας δεν υποχωρήσει, επίσκεψη στον γιατρό για αξιολόγηση. Αυτό συνιστούν οι ειδικοί πνευμονολόγοι στους πολλούς πολίτες που ταλαιπωρούνται αυτή την περίοδο από τον βήχα που επιμένει για ημέρες αφότου έχουν εκδηλώσει κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού από τις εποχικές ιώσεις και αφού έχουν υποχωρήσει όλα τα συμπτώματα.

Ο εμμένων βήχας έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο εφέτος εμφανίζεται εξαιρετικά συχνά πιθανόν ως αποτέλεσμα και της μεγάλης έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων. Ειδικά δε, στις μικρές ηλικίες, όπως σημειώνουν οι παιδίατροι, η μία λοίμωξη διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα στην ουσία τα συμπτώματα ποτέ να μην υποχωρούν.

«Πάντοτε στις ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος υπήρχε βήχας ως εμμένον σύμπτωμα» υποστήριξε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, γιατρός στο νοσοκομείο «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, στις περισσότερες περιπτώσεις ο βήχας οφείλεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και στην οπισθορρινική καταρροή λόγω κρουολογήματος ή συναχιού, η οποία ερεθίζει τον λαιμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο βήχας είναι συνήθως πιο έντονος το βράδυ και υπάρχει η αίσθηση του γαργαλητού στον λαιμό.

Ο κ. Λουκίδης τονίζει ότι «αυτό που δυστυχώς βλέπουμε ιδιαίτερα φέτος είναι μια υπερκατανάλωση φαρμάκων από πλευράς ασθενών για την αντιμετώπιση του βήχα που επιμένει. Έρχονται ασθενείς στα επείγοντα του «Αττικόν» και έχουν ήδη λάβει πολλά φάρμακα εισπνεόμενα ή ακόμη και αντιβιοτικά. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο βήχας δεν είναι νόσος. Είναι σύμπτωμα. Αυτό που εμείς συνιστούμε, είναι τα άτομα με βήχα που επιμένει έπειτα από μία ίωση να κάνουν υπομονή και εφόσον περάσουν δύο εβδομάδες και το σύμπτωμα αυτό δεν έχει υποχωρήσει, να επισκεφθούν έναν γιατρό για αξιολόγηση της κατάστασής τους και διερεύνηση της αιτιολογίας του βήχα».

enikos.

 
Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 21.10.2026

Δήμος Βιάννου: Τιμητική διάκριση από την Περιφέρεια Κρήτης για την συμβολή στην προστασία της ανθρώπινης ζωής

Μια σημαντική τιμητική διάκριση για τον Δήμο Βιάννου και τον Δήμαρχο Παύλο Μπαριτάκη, αυτή τη φορά στον τομέα της πρόληψης και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Συγκεκριμένα ο Δήμος Βιάννου τιμήθηκ

Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 21.10.2026

Μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στη δράση πρακτικής εξοικείωσης στην ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/10, η δράση ενημέρωσης και πρακτικής εξοικείωσης στην ΚΑΡΠΑ και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Εθ

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 20.10.2026

Ξεκίνησε το 3ο Φεστιβάλ Πρόληψης της Περιφέρειας Κρήτης (Vid)

Πάνω από 5000 άτομα αναμένεται να επισκεφθούν το 3ο Φεστιβάλ Πρόληψης της Περιφέρειας Κρήτης, που ήδη ξεκίνησε όπως αναφέρει ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης. Μικροί και μεγάλο