Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023 23:24 Είς Υγείαν

Γιατί επιμένει τόσο πολύ ο βήχας – Τι λένε οι γιατροίΥπομονή για λίγες ημέρες και εφόσον ο βήχας δεν υποχωρήσει, επίσκεψη στον γιατρό για αξιολόγηση. Αυτό συνιστούν οι ειδικοί πνευμονολόγοι στους πολλούς πολίτες που ταλαιπωρούνται αυτή την περίοδο από τον βήχα που επιμένει για ημέρες αφότου έχουν εκδηλώσει κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού από τις εποχικές ιώσεις και αφού έχουν υποχωρήσει όλα τα συμπτώματα.

Ο εμμένων βήχας έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο εφέτος εμφανίζεται εξαιρετικά συχνά πιθανόν ως αποτέλεσμα και της μεγάλης έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων. Ειδικά δε, στις μικρές ηλικίες, όπως σημειώνουν οι παιδίατροι, η μία λοίμωξη διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα στην ουσία τα συμπτώματα ποτέ να μην υποχωρούν.

«Πάντοτε στις ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος υπήρχε βήχας ως εμμένον σύμπτωμα» υποστήριξε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, γιατρός στο νοσοκομείο «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, στις περισσότερες περιπτώσεις ο βήχας οφείλεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και στην οπισθορρινική καταρροή λόγω κρουολογήματος ή συναχιού, η οποία ερεθίζει τον λαιμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο βήχας είναι συνήθως πιο έντονος το βράδυ και υπάρχει η αίσθηση του γαργαλητού στον λαιμό.

Ο κ. Λουκίδης τονίζει ότι «αυτό που δυστυχώς βλέπουμε ιδιαίτερα φέτος είναι μια υπερκατανάλωση φαρμάκων από πλευράς ασθενών για την αντιμετώπιση του βήχα που επιμένει. Έρχονται ασθενείς στα επείγοντα του «Αττικόν» και έχουν ήδη λάβει πολλά φάρμακα εισπνεόμενα ή ακόμη και αντιβιοτικά. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο βήχας δεν είναι νόσος. Είναι σύμπτωμα. Αυτό που εμείς συνιστούμε, είναι τα άτομα με βήχα που επιμένει έπειτα από μία ίωση να κάνουν υπομονή και εφόσον περάσουν δύο εβδομάδες και το σύμπτωμα αυτό δεν έχει υποχωρήσει, να επισκεφθούν έναν γιατρό για αξιολόγηση της κατάστασής τους και διερεύνηση της αιτιολογίας του βήχα».

enikos.

 
Post
Είς Υγείαν Τετάρτη 29.03.2023

Τροφές σύμμαχοι Στο Αδυνάτισμα: Ποιες να επιλέξεις για να χάσεις βάρος!

Είναι γεγονός ότι πιο εύκολα παίρνουμε κιλά παρά χάνουμε. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες εντείνει το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 28.03.2023

Πατατάκια: Είναι ασφαλές να καταναλώνουμε τρόφιμα από φουσκωμένες συσκευασίες;

Κανονικά, τα ευαλλοίωτα τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ που είναι συσκευασμένα σε πλαστικό, παρασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψουν τη διαρροή υγρών, τα οποία μπορούν να υποθάλπουν βακτήρια πρ

Post
Είς Υγείαν Τρίτη 28.03.2023

Οκτώ αποδεδειγμένοι τρόποι για απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, είναι δεδομένο ότι μια σωστή δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε αυτά τα περιττά κιλά. Ωστόσο, αν και το να τρώτε λιγότερο μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύ