Image
Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022 23:46 Παράδοση

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου ταξιδεύει στην Αθήνα στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου έρχεται στην Αθήνα, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και με τη συνδιοργάνωση της Βιβλιοθήκης της. Το τριήμερο από 16 έως 18 Δεκεμβρίου 2022, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν και να διασκεδάσουν, να πειραματιστούν και να μάθουν, αλλά και να εκφραστούν δημιουργικά. Κύρια θεματική των εκδηλώσεων στην Αθήνα θα είναι οι Γρίφοι και η σχέση τους με την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Τέχνη.
Το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) συνομιλούν με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, ως φορέα γνώσης, συνεργατικής μάθησης και συνδημιουργίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλες και όλους να βιώσουν μια πρωτότυπη και συναρπαστική εμπειρία.
Στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, οι Γρίφοι συναντούν τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό μέσα από σειρά δράσεων, προσαρμοσμένων σε κάθε ηλικία. Μεγάλοι διαγωνισμοί δισδιάστατων και τρισδιάστατων γρίφων, ένα κυνήγι θησαυρού –μέσα στα βιβλιοστάσια και τα αναγνωστήρια της Βιβλιοθήκης– και το Χωριό του Άι Βασίλη αποτελούν μερικές μόνο από τις δράσεις του Φεστιβάλ.
Και μη φοβηθεί κανείς τη Μέδουσα της Μεγίστης, το μυθικό τέρας που έγινε λογότυπο του Φεστιβάλ και ο κυριότερος προς επίλυση γρίφος του! Αποτελεί μια ιδέα του μαθηματικού Πανταζή Χούλη, ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης και εμπνευστή του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου. Η επιλογή της δεν είναι τυχαία, καθώς σύμφωνα με τον Αισχύλο που αναφέρει «Γοργόνεια πεδία της Κισθήνης» (Προμηθέας Δεσμώτης, στ. 793) και τον Στράβωνα που επαληθεύει ότι η Κισθήνη είναι η Μεγίστη, υποδεικνύεται η καστελλοριζιακή καταγωγή της. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ησίοδο, η θεά Αθηνά –προστάτιδα της Αθήνας– ήταν εκείνη που βοήθησε τον Περσέα να νικήσει τη Μέδουσα.
Σας περιμένουμε, λοιπόν, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο για μια τριήμερη γιορτή, 16-18 Δεκεμβρίου, με παιχνίδια, εκθέσεις, παρουσιάσεις και διαγωνισμούς γρίφων!

Post
Παράδοση Κυριακή 13.07.2025

Τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Δήλωση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια, η Περιφέρεια Κρήτης ανακοινώνει την ένταξη των έξι Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρον

Post
Παράδοση Δευτέρα 07.07.2025

Μνήμες, πενιές και αυθεντικό λαϊκό κέφι στη μουσική βραδιά της Ν. Ερυθραίας

Μια διαφορετική μουσική βραδιά διαφορετική, με μοναδικές ερμηνείες, έζησε το κοινό την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 στη Ν. Ερυθραία, καθώς στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη

Post
Παράδοση Δευτέρα 30.06.2025

Οικία Θεοδωράκη: Μουσειακός προορισμός Μνήμης και Πολιτισμού στον Γαλατά. Ενετικά Νεώρια και φρούριο Ιτζεδίν αποκαθίστανται στα Χανιά

?Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο των συναντήσεων εργασίας και αυτοψιών στα έργα που εκτελούνται ή προωθούνται στα Χανιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων, δ