Image
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 12:51 Παράδοση

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

Σήμερα Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου είναι των Οσίων Ευφροσύνης και Παφνουτίου.

Γιορτάζουν όσοι ονομάζονται Ευφροσύνη, Φροσύνη, Φρόσω, Ευφροσύνα, Φροσούλα, Φροσού, Έφη.

Σήμερα σύμφωνα με το ekklisiaonline, τιμάται η Παναγία η Εγκυμονούσα, προστάτιδα και φρουρός πάντων των επιτόκων γυναικών και των ατέκνων οικογενειών. 

Η Παναγία Εγκυμονούσα είναι ένα από τα πλέον σπάνια εικονογραφικά θέματα, γνωστό στη βυζαντινή τέχνη ήδη από τον 11ο αιώνα μ.Χ., όπου το πρότυπο της Παναγίας Βλαχερνίτισσας απεικόνιζε τον Ιησού σε μετάλλιο στο στήθος της Παναγίας, για να δείξει τον ευρισκόμενο στην κοιλιά της Θείο Λόγο.

Παρά όμως τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Εκκλησία μας στη μητρότητα μέσω των εορτών της (εορτασμός της συλλήψεως της Αγίας Άννης και του Προδρόμου, του γενεθλίου της Θεοτόκου και του Προδρόμου κλπ) και παρά τον θεματικό συσχετισμό της παράστασης με τον Ακάθιστο Ύμνο, είναι ένα πρότυπο με περιορισμένη διάδοση.

 

Post
Παράδοση Τετάρτη 05.08.2026

Πανήγυρις Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κάτω Βάθεια

Η Ενορία Κάτω Βάθειας τιμά και φέτος με λαμπρότητα την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με διήμερο πρόγραμμα ιερών ακολουθιών και την παρουσία εξέχοντων εκκλησιαστικών προσώπων.

Post
Παράδοση Τετάρτη 05.08.2026

Έρχεται η 8η Γιορτή Μπανάνας στην Άρβη με τη στήριξη του Δήμου Βιάννου

Το φρούτο που αποτελεί ένα από τα σήματα κατατεθέν για τη Βιάννο, η μπανάνα Άρβης, έρχεται και φέτος στο επίκεντρο μέσα από την 8η Γιορτή Μπανάνας που «ανοίγει τις πύλες της» στο Λιμάνι τη

Post
Παράδοση Τετάρτη 05.08.2026

Στο Κεραμούτσι απόψε η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μαλεβιζίου

Στο Κεραμούτσι θα βρεθεί απόψε στις 21.00 η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μαλεβιζίου με το έργο "Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου..." του Μανόλη Κορρέ σε σκηνοθεσία του Δομήνικου Ταβερναράκη. Μια σαρ