Τρίτη 09 Αυγούστου 2022 22:59 Είς Υγείαν

Κορονοϊός – EMA: Ξεκίνησε την αξιολόγηση του επικαιροποιημένου εμβολίου της Pfizer


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση προσαρμοσμένου στις παραλλαγές της Covid-19 εμβολίου των Pfizer και BioNTech.

Το διδύναμο (ή δισθενές) εμβόλιο στοχεύει δύο στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19, το αρχικό στέλεχος που εντοπίσθηκε στην Κίνα και τα υποστελέχη της Ομικρον BA.4/5, τα οποία αυτήν την στιγμή βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου.

Κυλιόμενη αξιολόγηση σημαίνει ότι ο EMA εξετάζει τα στοιχεία μόλις γίνονται διαθέσιμα και η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι την συγκέντρωση επαρκών δεδομένων για την επίσημη κυκλοφορία του εμβολίου.

Ενώ τα υπάρχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν ικανή προστασία κατά της νοσηλείας και του θανάτου, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 έχει μειωθεί καθώς ο ιός εξελίσσεται.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχεδιάζουν την χρησιμοποίηση δισθενών εμβολίων κατά την φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία, καθώς τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη τώρα συνδέονται με την παραλλαγή BA.5 .

Ο EMA αναμένει ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα εγκριθούν τον Σεπτέμβριο, αλλά έχει αναφέρει ότι είναι ανοικτός στην χρήση των εμβολίων που προορίζονται για την παλαιότερη παραλλαγή BA.1 κατά την φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία, με το δεδομένο ότι τα εμβόλια κατά των νεότερων παραλλαγών BA.4 και BA.5 βρίσκονται πίσω στην κλινική τους ανάπτυξη.

madata.gr
Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 13.11.2025

Νέα ευρήματα συνδέουν τη χρόνια ουλίτιδα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η στοματική υγεία φαίνεται πως έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, καθώς νέα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η χρόνια ουλίτιδα ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο ε

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 13.11.2025

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV: Ενημέρωση ΕΟΔΥ

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV, ενημέρωση ΕΟΔΥ. Ενιαία έκθεση ΕΟΔΥ Πέμπτη 13.11.2025 Ο ΕΟΔΥ προέβη σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης και σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη

Post
Είς Υγείαν Πέμπτη 13.11.2025

Πειραματικός ορός «ξυπνά» τα μαλλιά σε 20 ημέρες – Νέα ελπίδα για την τριχόπτωση

Μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης φέρνει στο προσκήνιο ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, προσφέροντας νέα ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που ταλαιπωρ