Τρίτη 09 Αυγούστου 2022 22:49 Εκτός Ελλάδος

Στα βόρεια της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο - Ακραίες απειλές για το Καστελόριζο


Η 9η Αυγούστου έφτασε και το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το διαβόητο πλέον Αμπντουλχαμίντ Χαν έλυσε κάβους με τις ευχές του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στο πλαίσιο της φιέστας που στήθηκε στο λιμάνι της Σελεύκειας, ανακοίνωσε το σημείο στο οποίο θα πλεύσει για την πρώτη του αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Και αυτή την φορά με την ευχή του Θεού θα ξεπροβοδίσουμε το Αμπντουλχαμιτ Χαν στην περιοχή Γιορουκλέρ 55 χιλιόμετρα νότια του Γκαζί Πασά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το σημείο αυτό βρίσκεται στα όρια του κόλπου της Αττάλειας, επιβεβαιώνοντας και το MEGA, που με βάση τουρκική ΝΟΤΑΜ για μαζική μετακίνηση ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο της Αττάλειας είχε μεταδώσει τις εκτιμήσεις στρατιωτικών πηγών του προσδιόριζαν το σημείο ως την πιθανή περιοχή προορισμού του τουρκικού γεωτρύπανου.

Η Τουρκία έχει δεσμεύσει την περιοχή προορισμού του Αμπντουλχαμίντ Χαν μέχρι τις 7 Οκτωβρίου με την σχετική NAVTEX που εξέδωσε.

Νέες απειλές στον απόπλου
Ο Σουλτάνος δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Ελλάδα χωρίς όμως να αναφερθεί άμεσα σε αυτή αλλά σε χαρακτηρισμούς που τις έχουν αποδώσει κατά καιρούς τόσο ο ίδιος όσο και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του.

«Όταν αρχίσει τις εργασίες του το Αμπντουλχαμιτ Χαν πιθανότατα θα προκύψουν κάποιοι που θα επιχειρήσουν να κάνουν μαγκιές με πλάτες άλλων. Κι όσο δεν τους δίνουμε σημασία, δεν τους λαμβάνουμε υπ’ όψη το τέλος αυτών που γίνονται όλο και πιο κακομαθημένοι μια μέρα θα είναι να χτυπάνε το κεφάλι στον τοίχο και να συνέλθουν».

Ακραίες απειλές για το Καστελόριζο
Λίγες ώρες νωρίτερα το..γεράκι της Άγκυρας κάνοντας ότι αστειεύεται με την φράση Έλληνα υπουργού, εκτόξευσε και πάλι απειλές για το Καστελόριζο

«Κι ένας φίλος πρόσφατα ένας Έλληνας υπουργός είπε αν μπορούν ας έλθουν… Κι εμείς είπαμε μακάρι μια μέρα γιατί να μην γίνει κι αυτό. Γιατί όχι;», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Άμεση και αποφασιστική ήταν η απάντηση της Αθήνας.

Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν με προσοχή την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας, καθώς αυτός είναι απλά ο πρώτος σταθμός της αποστολής του.

Σε εγρήγορση οι ένοπλες δυνάμεις
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι γεωτρήσεις θα διεξαχθούν βόρεια της Κύπρου και οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία έχουν διαθέσει όλα τα απαιτούμενα μέσα για τη συνεχή παρακολούθηση του στίγματος και της πορείας του γεωτρύπανου, με τις ένοπλες δυνάμεις να είναι σε εγρήγορση σε περίπτωση που το Αμπντουλχαμίντ Χαν κινηθεί στην ίδια ρότα που ακολούθησε το Oruc Reis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να βγεί στο Αιγαίο η ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolu έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω και παραμένει μέχρι στιγμής στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο μέρα με τη μέρα ξεμακραίνει από το ναυπηγείο, κάτι που οδηγεί τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να είναι σε εγρήγορση.

madata.gr
Post
Εκτός Ελλάδος Τετάρτη 28.09.2022

Νέα υπερπτήση μη επανδρωμένου τουρκικού αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, σήμερα, Τετάρτη, στις 12:29, πάνω από την Κίναρο, στ ...

Post
Εκτός Ελλάδος Τρίτη 27.09.2022

NASA: Ιστορική στιγμή - Χτύπησε αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του

Η πρόσκρουση επιβεβαιώθηκε: διαστημόπλοιο της NASA, της υπηρεσίας διαστήματος των ΗΠΑ, έπεσε εσκεμμένα πάνω σε αστεροειδή με σκοπό να μεταβληθεί η πορεία του με τη δύναμη της κινητικής ενέργειας, κατά

Post
Εκτός Ελλάδος Δευτέρα 26.09.2022

Καναδάς: Καταργεί όλα τα ταξιδιωτικά μέτρα για τον κορονοϊό από 1η Οκτώβρη

Ο Καναδάς θα καταργήσει όλους τους περιορισμούς που είχαν τεθεί σε ισχύ για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της Covid-19 για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από την 1η Οκτωβρίου, καθώς και τις απαιτήσει ...